31 Ağustos 2018 14:58

ABD: İdlib'e saldırı mevcut durumu daha tehlikeli hale getirir

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: İdlib'e saldırı mevcut durumu daha tehlikeli hale getirir.

Gage Skidmore/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye ordusunun operasyon hazırlığı yaptığı ve Rusya'nın da desteklediği,  cihatçıların son kalesi İdlib'le ilgili açıklama yaptı.  

El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam denetimindeki İdlib'le ilgili açıklamasında Pompeo, "İdlib'e saldırı mevcut durumu daha tehlikeli hale getirir" dedi.

Pompeo, olası operasyonun İdlib'deki 3 milyon Suriyeliyi olumsuz etkileyeceğini söyleyip ''İyi değil, dünya izliyor'' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un İdlib'le ilgili açıklamalarına ABD'li mevkidaşı, Twitter hesabından yanıt verdi. 

 {{360322}}

BM: KİMYASAL SAVAŞA DÖNÜŞEBİLR

Suriye ordusu ve Rusya, Suriye’nin cihatçı grupların kontrolünde bulunan İdlib vilateyeti için operasyona hazırlanırken, ABD, Avrupa ülkeleri ve Birleşmiş Milletler, operasyona itirazlarını sürdürüyor. Operasyona karşı özellikle “kimyasal silah saldırısı ihtimali” ve “sivil ölümler ve mülteci göçü” argümanları dile getiriliyor. Bu arada Akdeniz’deki savaş gemilerinin sayısı da artıyor. Çanakkale Boğazı’ndan geçen, ABD Donanması’na ait savaş gemisi, Akdeniz’e inmek üzere yol aldı.

KİMYASAL SAVAŞ UYARISI

Birleşmiş Milletlerin (BM) Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura son olarak “kimyasal savaş olabilir” açıklaması yaptı. 

Mistura, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Suriye’nin İdlib kentinde “kusursuz bir fırtınanın” yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu. Operasyonun ertelenmesini isteyen Mistura, Astana sürecinin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran’a daha fazla zaman verilmesi çağrısında bulundu. Mistura, buradaki yaklaşan muhtemel bir çatışmanın Suriye’nin sınırlarının dışına taşma potansiyeli olduğunu savundu. 

Mistura, İdlib’de 2.9 milyon sivilin yaşandığını, bunların 1.4 milyonunun zaten en az bir kez yerinden edildiğini belirten Mistura, “İdlib genelinde 2.9 milyon insan yaşıyor. Bu nedenle yoğun nüfuslu bölgede ağır silahları kullanmak kaçınılmaz olduğundan, teröristlerle savaşmak için haklı bir gerekçe yok” dedi.

RUSYA VE TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELER

Mistura, yoğun nüfuslu bölgelerde silahların ayrım gözetmeksizin sistematik olarak kullanılmasının ise “savaş suçu” sayılacağı uyarısını yaptı. 

Bir soru üzerine Mistura, İdlib’e yakın bir tarihte saldırı yapılacağına dair kendisinin özel bir bilgiye sahip olmadığını ifade ederek, bölgedeki “en kötü senaryonun” önüne geçilmesi için “iki ana garantör” Türkiye ve Rusya ile istişarelere devam ettiği bilgisini paylaştı.

Mistura, daha önce 11-12 Eylül’de de Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle İsviçre’nin Cenevre’de yapacağı toplantıların 10-11 Eylül’e alındığını kaydetti.

‘ABD’NİN İŞİ IŞİD DEĞİL SURİYE’DE AKTİF OLMAK’

Öte yandan ABD basınının önemli kalemlerinden Washington Post yazarı David Ignatius, “Eğer ABD Suriye oyununa geri dönmek istiyorsa, İdlib’de olası bir katliamı engellemeli ve ülke çapında beraber yaşama sürecini cesaretlendirmeli” dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, ABD yönetiminin Suriye’ye yönelik çabalarını “7 yıl geç ve sınırlı” olarak niteleyen Ignatius, en azından Trump yönetiminin son 18 aylık karasızlığı terk ederek Suriye’deki çıkarlarının sadece IŞİD’i yok etmek olmadığını kabul ettiğini yazdı. Yazıda bir ABD’li yetkilinin “Şu anda işimiz, biz istediğimizi alana kadar Rusya ve Suriye rejimi için açmazlar yaratılmasına yardımcı olmak” dediği de aktarıldı. 

Ignatius, “Bu yaklaşım çerçevesinde üç kilit ABD müttefiki olan İsrail, Türkiye ve Ürdün’e ABD’nin Suriye konusunda müdahil kalmaya devam edeceği güvencesi veriliyor” dedi. 

AKDENİZ’DE SULAR ISINIYOR

Çanakkale Boğazı’ndan geçen, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Donanması’na ait ‘USNS Carson City T-EPF-7’ isimli, 103 metrelik savaş gemisi, Akdeniz’e inmek üzere yol aldı. İlk olarak Ege Denizi’ne açılacak ABD savaş gemisi, ardından Suriye’nin İdlib kentiyle ilgili sıcak gelişmelerin olduğu Akdeniz bölgesine doğru yol alacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Siparişlerin yarısı iptal edildi, TL ile satışlar durduruldu

SONRAKİ HABER

Sayacılar kayıplarının karşılanmasını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...