31 Ağustos 2018 10:46

CHP'den Türk-İş'e ziyaret: Ekonomik ve sosyal konsey toplanmalı

CHP Ekonomi Masası'ndan vekiller Türk-İş'i ziyaret etti. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 'Bağımsız olmanın yolu borç almamak' dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Ekonomi Masası'nda bulunan milletvekilleri Türk-İş'i ziyaret etti. Türk-İş Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında konuşan CHP Parti sözcüsü Faik Öztrak alınacak ekonomik önlemler için iktidarın her kesimle bir araya gelmesi,  bir an önce ekonomik ve sosyal konseyin toplaması gerektiğini söyledi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise ekonomide yaşanan gelişmeleri, “Ben Amerika'nın yaptığını yadırgamıyorum, görevini yapıyor. Bağımsız olmanın yolu borç almamaktan geçiyor” diye yorumladı.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, tek adam rejimiyle büyülenen iktidarın ekonomiyi unuttuğunu söyledi. Yönetimin suçu Trump'a atarak alınması gereken tedbirleri almadığını belirten Öztrak, sadece pansuman niteliğinde tedbirlerle işin içinde çıkmaya çalışıldığını söyledi.       Geçmişte rahatı seçip; üretim yapmak, üretimi arttırmak yerine üreteni borçlandırarak Türkiye'yi de sıcak parayla şişirerek yönettiğimiz için bugün en önemli sorunlarımızdan biri Türkiye borcunun yüksekliğidir diyen Öztrak, böyle giderse Trump'ın Türkiye'ye çok daha fazla yüklenme imkanı bulacağını söyledi. Öztrak, “Bu işi durdurabilmek için acil ve orta vadeli tedbirleri içeren, somut beklentileri değiştirecek güçte güveni yeniden sağlayacak programı devreye sokup ekonominin dayanıklılığını arttırmamız lazım”diye konuştu.

'BİR AN ÖNCE EKONOMİK VE SOSYAL KONSEYİN TOPLANMASI LAZIM'

Bu tür çözümler geliştirilirken adil olunması gerektiğini de söyleyen Öztrak, ekonomiyle ilgili alınacak önlemler çerçevesinde her kesimle bir araya gelinmesi gerektiğini ifade etti. Bir an önce ekonomik ve sosyal konseyin toplanması gerektiğini belirten Öztrak, “Bu sene başında 423 dolar olan asgari ücret şimdi 243 dolara düştü. Satın alma gücü hızla aşağı doğru gidiyor. 222 milyarlık net dış borç, 500 milyar TL'lik zarara neden oldu. Bu zararı birileri ödeyecek. Ya işletme kapanacak, ya zam yapacaklar biz ödeyeceğiz ya da işten çıkarmalar olacak. Şu ana kadar daha elimizde işten çıkarmalarla ilgili iktidarın neler yapmakta olduğuna dair açık hiçbir veri yok” dedi.

SEÇİMDEN ÖNCE KONUŞULAN 80 BİN İŞÇİYİ ŞİMDİ ORTADA YOK

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise “Türkiye siyasi partilerin genel başkanlarının ne kadar ülkesiyse çöpçülerin, işçilerin, emekçilerin de ülkesi. Belki ekonomik durumu iyi olanların başka tarafa gitme imkanı var ama biz işçilerin yok” dedi. Ekonomik sıkıntıların bedelini işçilerin de patronların ödediğini savunan Atalay, 380 TL kredi çeken patronun borcunun 680 TL olduğunu ve işçi çıkardığını söyledi. Böylece bedelini işçinin ödediğini ifade eden Atalay, “Seçim olalı iki ayı geçti. Seçimden önce taşerondan kadroya geçmeyen 80 bin kişiyi konuşuyorduk. Şimdi gündemde biz hiç yokuz. KİT'i konuşan yok. Satılan şeker fabrikaları ve bir kısmında ne olacağı belli değil” diye konuştu.

'KRİZ TOPLANTISINDA BİZ YOKTUK'

Şeker fabrikalarını tekrar gözden geçirmek gerektiğini söyleyen Atalay, “Oradaki çalışanların durumu belli değil. Çalışma Bakanlığı verileri elimizde yok. Kim ne kadar işçi çıkardı, bilmiyoruz. Kısa bir zaman evvel krizle ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıda herkes var. İşveren sendikası yok, işçi sendikası yok. Esas işin omurgası yok, DİSK yok. Onun dışında ne kadar dernek, oda varsa hepsi oradaydı” diye konuştu.

AMERİKA GÖREVİNİ YAPIYOR

Asgari ücretin ne olduğunu kamuoyunun tamamının bildiğini dile getiren Atalay, “Herkesin işin içinde olduğu ortak bir akılla bu çıkmazdan bir ana evvel çıkmak için herkes elini taşın altına koymalı. Buradan siyaset yapacak zaman da yok. Ben Amerika'nın yaptığını yadırgamıyorum, görevini yapıyor. Bağımsız olmanın yolu borç almamaktan geçiyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Akhisarspor'un Avrupa'daki rakipleri

SONRAKİ HABER

Ekmek ve Gül Eylül 2018 sayısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...