31 Ağustos 2018 07:09

Karaburun Bilim Kongresi başlıyor

Bu yıl Lenin’in ‘Ne yapmalı?’ kitabının ana başlığı olduğu 13. Karaburun Bilim Kongresi, 5-9 Eylül tarihleri arasında İzmir Karaburun’da gerçekleşecek

Afiş: Karaburun Bilim Kongresi

Paylaş

Bu yıl 13.'sü düzenlenen Karaburun Bilim Kongresi 5-9 Eylül tarihleri arasında İzmir Karaburun’da gerçekleşecek. Lenin’in ‘Ne yapmalı?​’ kitabının kongrenin ana başlığı olduğu bu yıl, bu kavram üzerinden güncel ve siyasal tartışmalar panellere konu olacak.

Kongrenin çağrısında “Karaburun Bilim Kongresi olarak 2006'dan bu yana çağrısını yaptığımız temaların hiçbiri bu yılki kadar normatif olmamıştı. Her yıl, yaşamlarımıza değen temel bir sorunsalı ana tema olarak ilân edip ağırlıkla bunun etrafındaki leitmotif’leri de kapsamaya gayret ettik. Memleketin ve üniversitenin ve tüm diğer yaşam alanlarımızın içinde bulunduğu koşullarda sizleri aşağıdaki kapsam kısmında tanımlamaya çalıştığımız konular hakkında “ne yapmalı” sorusuna yanıt aramaya davet ediyoruz; çünkü “Kavram” hakkını arar.”  denildi.

Yaklaşık 30’a yakın oturumun olacağı kongrede, Lenin’in Ne Yapmalısı’ndan, Bugün içinde bulunduğumuz Dünya ve Türkiye koşullarında ‘ne yapmalı’yı toplumun her kesimi açısından tartışılacağı birçok sunum olacak. Akademiden, kültür sanata, Ekolojiden, yaşanabilir bir yaşam için kent mücadelesine, toplumsal cinsiyet rollerinden medyaya, Türkiye’deki mültecilik gibi birçok konunun tartışılacağı kongrenin açılış konuşmalarını ise Onur Hamzaoğlu ve Özgür Öztürk yapacak. 9 Eylül Pazar günü ise ‘Son tahlilde ne yapmalı’ ise kapanış oturumu olacak.

1-4 EYLÜL’DE EKONOMİ POLİTİK OKULU

Ayrıca bu yıl Bilimsel Kongre’nin yanına bir de 1-4 eylül tarihleri arasında yapılacak olan Karaburun Ekonomi Politik Okulu da eklendi programa. 4 gün boyunca sürecek olan programda özellikle sınıf kavramı, mücadelesi tartışmaları ve bugünün ekonomi politiği üzerine olacak sunumlar dikkat çekiyor.

Dört gün sürecek kongrede, oturumların yanı sıra çalışma grupları, atölyeler, sergi-film gösterimleri gerçekleşecek.

‘KONULAR NE YAPMALI SORUSUNUN CEVABINDA BİRLEŞİYOR’

Karaburun bilim Kongresi Düzenleme Kurulu’ndan Doğan Emrah Zıraman, “Bu yıl kongre konumuz olan ‘Ne yapmalı’yı güncel hale getirerek, sadece Lenin’e indirgemeden, özel olarak Türkiye’de ve uluslararası konjonktüde, 2018 dünyasında aynı sorunların geçerliliği üzerinden tartışacağımız bir program hazırladık. Her başlık kendi içinde ayrı bir konu barındırıyor gibi dursa da aslında hepsi ‘ne yapmalı’ sorusunun cevabında birleşiyor” dedi.

Ekonomi politik Okulu ile ilgili de değerlendirmede bulunan Zıraman,  “Ekonomik politik okulu aslında çok yeni değil programa almayı tartıştığımız bir alandı ancak bu sene gerçekleşmiş oldu. Konu itibari ile bilim kongresinden özerk tarifleyebileceğimiz, daha ekonomi politik dersleri tartışmaları şeklinde olacak ancak bir çeşit ‘nasıl yapmalı’ diyebiliriz sanırım içerik açısından” (İzmir/EVRENSEL)

NOT: Aşağıdaki linkler programlar

http://www.kongrekaraburun.org/images/2018/KBK2018_BilimselProgram.pdf

http://www.kongrekaraburun.org/dokumanlar/k/brosur/kepo/

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş '10 numara' pozisyonundaki Adem Ljajic'i kadrosuna kattı

SONRAKİ HABER

Formula 1'de sıradaki durak İtalya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa