30 Ağustos 2018 20:47

İzlandalı ünlü müzik grubu vergi kaçırma suçlamasıyla yargılanıyor

İzlanda’nın en tanınan müzik grubu Sigur Ros’un başı vergi dairesiyle dertte.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İzlanda’nın en tanınan müzik grubu Sigur Ros’un başı vergi dairesiyle dertte. 800 milyon İzlanda kronu vergi kaçırdığı suçlamasıyla yargılanan grubun üç üyesinin 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

1994 yılında İzlanda’nın başkenti Rejkjavik’te kurulan ve adını Jon Birgisson’un kız kardeşi Sigurros’tan alan grup, düynanın değişik ülkelerinde verdiği konserler ve sattığı albümlerden milyonlar kazanıyor.

Vergi Dairesi, 2016 yılının Ocak ayında grubun üç üyesi; Jon Birgisson, Georg Holm ve Orri Pall Dyrason’un 2010 ila 2014 yılları arasında 800 milyon kron vergi kaçırdıklarını belirterek mal varlıklarının dondurulmasını istedi.

MAL VARLIKLARI DONDURULDU

2016 yılının Aralık ayında grubun üç üyesinin 490 milyon kron tutarındaki mal varlıklarını donduruldu.  Signur Ros, kararın bozulması için mahkemeye başvurdu. Mahkeme, Salı günü  itirazı reddederek dava sonuçlanana kadar grubun üç üyesinin mal varlıklarının dondurulması uygulamasının sürmesine karar verdi.

Vergi Dairesi, Birgesson’u 638 milyon kron vergi kaçırmakla suçluyor. Bu nedenle de Birgesson’a ait 4 gayri menkul, ortak olduğu 3 gayri menkul, 2 araç, 2 motosikletiyle toplam 10,5 milyon tutarındaki hisse senetleri ve banka hesabını dondurdu.

Vergi Dairesi, 43 milyon malvarlığını dondurduğu Orri Pall Dyrason’u  82 milyon kron, 40 milyonluk mal varlığını dondurduğu Georg Holm’u 78,5 milyon kron vergi kaçırmakla suçluyor.

Sigur Ros üyelerinin toplam 630 milyon kron tutarındaki mal varlıkları kaçırmakla suçlandıkları 800 milyon kronluk vergiyi karşılamaya yetmiyor.

FİNANS KRİZİNDEN YARALANDILAR

Finans krizini başgösterdiğinde İzlanda sıcak para girişini sağlamak için özel bir yatırım programını yürürlüğe koymuştu. Dışarıdan getirilen ve yatırım amacıyla kullanlılan paralara ülkedekine kıyasla daha fazla değer biçildi.

Vergi Dairesi, grubun üyeleri 2010-2014 yıllarında ülkeye getirdikleri paraları kuruma bildirmeyerek vergi kaçırmakla suçluyor.

Grubun üyeleri, mahkemedeki savunmalarında kendilerinin müzisyen olduğunu ve ekonomi işlerinin görevlendirdikleri danışman tarafından yürütüldüğünü eğer bir hata varsa bunun kendilerinden değil danışmandan kaynaklandığını belirterek suçsuz olduklarını öne sürdü.

Mal varlıklarını satma düşünceleri olmadığı için dondurma kararının kaldırılmasını istedi. Ancak mahkeme, grubun yurt dışında kapsamlı çalışmalar yaptığı için paraları yurt dışına çıkarma riski bulunduğunu belirterek malvarlıklarını dondurma uygulamasının sürmesini kararlaştırdı. 

Grubun üyeleri suçlu bulundukları takdirde 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

ÖNCEKİ HABER

Defalarca karakola gidip önlem isteyen kadın saldırıya uğradı

SONRAKİ HABER

Bankalardaki TL hesaplarında vergi düştü, döviz hesaplarında arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...