30 Ağustos 2018 23:25

Devletin atadığı kayyım, işçileri ortada bıraktı

Adana'da Şimşek Tekstil’e iflas nedeniyle atanan kayyım işçileri ortada bıraktı, işçilere ücretleri ve tazminatları ödenmeden fabrika kapatıldı.

Şimşek Tekstil'e atanan kayyım, işçilerin ücret ve tazminatlarını ödemeden fabrikayı kapattı (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana Organize Sanayi’de faaliyet gösteren Şimşek Tekstil’e iflas nedeniyle atanan kayyım işçileri ortada bıraktı. İşçilerin 6-8 aylık ücret ve tazminat alacakları ödenmeden fabrika kapatılırken, kayyım işçi ücretleriyle ilgili bir yetkisinin olmadığını ileri sürdü. Borçla yaşadıklarını, çocuklarının 250 liralık haftalıkla çalışarak ev geçimine katkı sunmak zorunda kaldığına dikkat çeken işçiler, alacaklarının bir an önce ödenmesini istiyor.

Bayramdan önce bayram iznine gönderildikleri söylenen işçiler okulların açılmasına kısa bir süre kala kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadan işten çıkarıldı. 3 yıl önce iflas erteleme nedeniyle kayyım tarafından denetlenen fabrika patronunun kendilerine fabrikayı birlikte kurtaracaklarını söylediklerini anlatan işçiler, hem 6 ila 8 ay arasında ücret alacakları ödenmeden ve hiç haber verilmeden fabrikanın kapatıldığını söyledi.

Fabrikanın kapandığının öğrenilmesi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne giden işçiler İnönü Parkı’nda toplanıp bir avukatla görüşerek neler yapabileceklerini konuştu.

Parkta beklerken konuştuğumuz işçiler emekli olanların bile hâlâ kıdem tazminatlarını alamadıklarını belirterek ücret ve tazminat haklarının ödenmesini istiyor. Bilal isimli işçi iflas ertelemeden önce 2-3 aylık ücret alacakları olduğunu ancak bu süreçte alacaklarının 6-8 aya kadar çıktığını söyledi.

Kayyımın kendilerine işçi ücretleriyle ilgili bir yetkileri olmadığını söylediğini aktaran Bilal, fabrikanın üretim yapmasına rağmen kapatıldığını dile getirdi. Mehmet Tekelier isimli işçi ise ücretlerini hep gecikmeli aldıklarını, bu nedenle hep borçlanarak yaşadıklarını söyledi.

Bundan sonra yaşanacakları bilemediklerini dile getiren Tekelier, hak ettikleri alacaklarının öncelikli olmasını istedi. Mustafa Gebenli isimli işçi de okulların açılmasına kısa bir düre kala işsiz kaldıklarını belirterek masrafların kendilerini düşündürdüğünü söyledi. İhtiyaçlarından kısarak  geçindiğini dile getiren Gebenli, “Oğlum çalışıyor. 250 lira haftalığıyla destek oluyor. Şimdi işsiz kaldık daha da zor olacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Beklendiği gibi ekonomik çöküş yaşamıyoruz

SONRAKİ HABER

Doğalgaz hattı kazısında toprak kayması: 2 işçi ağır yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...