30 Ağustos 2018 12:50
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ağustos 2018 14:47

Rusya: ABD, füzelerini Suriye’ye doğrultabilir

İdlib üzerinden yaşanan gerilim sürerken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD ile müttefiklerinin Suriye'ye saldırabileceğini söyledi.

TSK’nin Suriye sınırına yığınağı devam etti. (Fotoğraf: Mehmet Toktaş/AA)

Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD ile müttefiklerinin, ‘kimyasal saldırı’ bahanesiyle, 24 saat içerisinde füze güçlerini bu ülkeye saldırmaya hazır hale getirebileceklerini söyledi.

Zaharova, düzenlediği basın toplantısında, cihatçıların kontrolündeki İdlib’de “Suriye hükümetinin işi” gibi gösterilecek bir kimyasal silah saldırı planlandığına ilişkin aldıkları istihbaratı hatırlattı ve ABD ile müttefiklerinin bu saldırıyı gerekçe göstererek Suriye ordusunu hedef almasına dair endişe duyduklarını söyledi.

YÜZLERCE FÜZE TAŞIYAN GEMİLER

Sputnik’in aktardığına göre, ABD ile müttefiklerinin Ortadoğu’ya 70 taşıyıcı araçla saldırı güçleri konuşlandırmış olduğunu belirten Rus Dışişleri Sözcüsü, bu gücün cephaneliğinin 380 kruz füzesi ve her biri 28 Tomahawk füzesi taşıyan Karni ve Ross destroyerlerini içerdiğini vurguladı. Bu güçlerin taşıdıkları füzeleri 24 saat içinde Suriye’ye saldırıya hazır hale getirebileceğini söyleyen Zaharova, ABD’nin Akdeniz’deki diğer gemilerinin de kısa sürede saldırıya destek vermek üzere Suriye kıyılarına yaklaşabileceğini belirtti.

RUSYA DA AKDENİZ’DEKİ GÜÇLERİNİ ARTIRDI

Öte yandan NATO’dan Çarşamba günü yapılan açıklamada ise, Rusya’nın Suriye’deki donanmasını yeni gemilerle güçlendirdiği belirtilmiş, NATO Sözcüsü Oana Lungescu, “Rus donanması, modern seyir füzelerinin yüklü olduğu birkaç geminin de aralarında bulunduğu azımsanmayacak bir donanma gücünü Akdeniz’e konuşlandırdı” demişti.

AKDENİZ’DE TATBİKAT HAZIRLIĞI

Son üç haftada Rusya’nın Akdeniz’deki donanma unsurlarının 15’e ulaştığı belirtiliyor. Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı, 1-8 Eylül tarihlerinde Akdeniz’de 25 gemi ve 30 uçağın yer alacağı bir tatbikat gerçekleştireceklerini duyurdu.

İhsan Çaralan: Tartışılan sadece İdlib değil, Suriye iç savaşının akıbeti

RUSYA: PARTNERLERİMİZİ İDLİB'DE ATEŞLE OYNAMAMALARI KONUSUNDA UYARDIK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova'da Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'le ortak basın toplantısında konuştu. Lavrov, şunları söyledi: ''Batı bir kez daha İdlib’deki terörle mücadele operasyonlarını zorlaştırmaya hazırlanıyor. Savunma Bakanlığımız ve Dışileri Bakanlığımız aracılığıyla Batılı partnerlerimizi ateşle oynamamaları konusunda uyardık.''

Suriye ordusunun İdlib’deki silahlı gruplarla Nusra'yla bağlantılarını kesmeleri konusunda anlaşmalar yapmak ve sivillerin güvenliğini sağlamak için çalıştığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye'de göçmenlerin geri dönmesi, insani yardım konuları ve terörle mücadele çabalarının 'herkesin hoşuna gitmediğini' belirtti.

Lavrov “Bu çabaları yavaşlatmak için adımlar atılıyor, aşırıcılar ve kendilerini ‘Beyaz Miğferler’ olarak adlandıran, Batı’ya Suriye’yi vurmaları için bahane olarak kullanılan sahte kimyasal saldırı videolarıyla ünlü provokatörler kullanılıyor” dedi.

‘ABD, EL NUSRA’YI KORUYOR’

Lavrov ABD’nin İdlib’de yapılması planlanan provokasyondaki amacının da El Nusra’yı korumak ve bölgedeki çalkantılı durumun devam etmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

AA: ESAD KİMYASAL MADDE TAŞIYOR

Bu arada Suriyeli cihatçı gruplardan “Esad rejimi kimyasa madde taşıyor” iddiası geldi. AA’nın servis ettiği habere göre, Ulusal Özgürleştirme Cephesi Sözcüsü Naci Mustafa, “Bölgedeki kaynaklarımızdan aldığımız bilgiye göre, Esad rejimi başkent Şam’daki 155. Alay’dan Hama’nın Selemiyye bölgesine 10 tır kimyasal madde götürdü. Kimyasal maddeler daha sonra Hama kırsalındaki dağlarda dört farklı depoya taşındı” dedi.

FRANSA: ABD İLE GÖRÜŞÜMÜZ ORTAK

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Suriye ile ilgili konuştu. “ABD ile ortak bir görüşümüz var” diyen Le Drian, “Buna göre, barışın tekrar tesis edilmesi ve yabancı güçlerin geri çekilmesi için güven verici bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bunun için de Suriyeli ve mültecilerin katılabileceği seçimleri hazırlamak adına tarafsız bir ortamda anayasal reform gerçekleştirilmeli. Bu platformun Rusya ve Türkiye’nin de dahil olduğu daha geniş bir diyaloğun temeli olmasını umuyoruz” dedi.

İDLİB’E KADEMELİ OPERASYON

Şam yönetimine yakın Suriyeli bir kaynak İdlib vilayetine kademeli bir askeri harekât hazırlığında olduklarını söyledi. Reuters haber ajansına konuşan ismi açıklanmayan yetkili, operasyonun önce İdlib kent merkezine girmeden vilayetin güney ve batı taraflarındaki muhalif mevzilere yönelik olacağını belirtti. Böylelikle Halep’ten Hama ve Lazkiye’ye giden yolları kontrol etmeyi hedefleyen Suriye rejimi, harekât ile aynı zamanda Halep kentinin batı taraflarını güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

BM, OPERASYON İSTEMİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yazılı bir açıklama yaparak, İdlib vilayetinde başlatılacak bir askeri operasyonun “insani felakete” neden olacağını ileri sürdü ve “kimyasal silah kullanımına karşı” uyarıda bulundu. Açıklamada “Genel Sekreter, Suriye’nin İdlib vilayetinde düzenlenecek kapsamlı bir askeri harekâtın yaratacağı insani felaket riskinden dolayı kaygılı” ifadesi kullanıldı. BM’ye göre İdlib’de düzenlenecek geniş çaplı bir operasyon yaklaşık üç milyonluk nüfusun yarısının yerinden edildiği vilayette 700 bin kişinin daha evlerinden olması anlamına gelebilir. (DIŞ HABERLER)

Hediye Levent: İdlip; köprüden önce son çıkış

ÖNCEKİ HABER

Boran Atıcı’nın oturma eylemi ikinci gününde

SONRAKİ HABER

Metal işçilerinden Flormar’la örnek dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...