30 Ağustos 2018 11:43

Merter ‘stop’ dönemine geçti

İstanbul Merter’de toptan satış mağazaları dövizdeki yükselişten kaynaklı iş yapamaz durumda.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Döviz kurundaki dalgalanmalardan kaynaklı İstanbul Merter’de birçok iş yerinde satışlar durma noktasına geldi. Kendini zamlar üzerinden esnafa hissettiren döviz kurundaki artış imalat ve satışları da olumsuz etkiliyor.

Merter’de giyim mağaza sahibi Volkan Tandoğan, Merter piyasasının durma dönemine geçtiğine dikkat çekerek, “Bir ürünü 6 Dolardan üretiyorsunuz. İçindeki ve dışındaki malzemelerin hepsini dolar üzerinden aldığınız için bunları üretirken bir sonraki üretim 7 ya da 8 TL’den mi olacak diye insanların kafasında soru işaretleri oluyor. Bu yüzden işleri daha ağırdan almaya başladık. Şuan geçiş dönemindeyiz. Yani ilkbahar yaz dönemini bitirip sonbahar kış sezonuna geçmemiz gerekirdi. Ama şuan beklemedeyiz” ifadelerini kullandı.

‘MASRAFIMI ÇIKARAMADAN EVE GİDİYORUM’

Bir diğer giyim mağazası sahibi Yusuf Çiftçi de insanların yarına dair ne olduğunu kestirememekten kaynaklı tedirgin olduğunu ve bu yüzden bir bekleyiş içerisinde olduklarını dile getirdi. İğneden ipliğe her şeye zam geldiğinin altını çizen Çiftçi, “Maliyet yükseldi ve bu yüzden müşteri hiçbir şey almıyor. Ben olsam ben de almam” diye konuştu. Krizden etkilenmemenin mümkün olmadığını söyleyen Çiftçi, “Göz görüyor, bu durumdan etkilenmeyen yok. Ben burada akşama kadar bekliyorum. Masraflarımı çıkaramadan eve gidiyorum. İlerisi bundan iyi mi gözüküyor derseniz sanmıyorum. Sıkıntılı günler bizi bekliyor. Allah sonumuzu hayretsin” ifadesinde bulundu.

‘STOK BİTERSE FİYAT ARTAR’

Bir diğer mağaza çalışanı Erkan Moriç ise yaşanan krizin sadece Türkiye’de değil Rusya, Ukrayna ve İran gibi ülkelerin piyasalarına da yansıdığını ve bunun da satışlarını düşürdüğünü ifade etti. Ellerinde stok ürünleri olduğu için şu ana kadar Doların yükselişten tam anlamıyla etkilenmediklerine söyleyen Moriç, “Bundan sonraki süreçte malın tekrarını yaptığımız zaman biz bu ürünleri Dolarla alacağımız için ister istemez yaptığımız ürünlerin etiketine yansıyacak. Şu an elimizdeki ürünler stok kış ürünleri. Biz normalde bir sezonda bir ürünün 3-4 defa tekrarını üretiyoruz. Eğer elimizde stok ürünler biterse tekrar edilen ürünün aynısını biz müşteriye daha yüksek fiyata satacağız” şeklinde konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

HABAŞ'ta patlama: 3 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

TMO’nun tutumuna tepki: Üreticiyi beklentiye sokarak oyalıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...