30 Ağustos 2018 10:24

Güney Afrika’da yabancı esnafın dükkanları yağmalandı

Güney Afrika'da taklit ve son kullanma tarihi geçmiş ürün sattığı iddiasıyla bazı yabancı uyruklu esnafın dükkanlarına saldırı olduğu bildirildi.

Fotoğraf: Unique Day Tours/Flickr 

Paylaş

Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde bazı yabancı uyruklu esnafın dükkanlarına saldırıların olduğu, bazı dükkanların yağmalandığı, çıkan olaylarda 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Olaylar, Salı günü, bu dükkanlarda tarihi geçmiş ürünlerin satıldığını ileri süren bazı video ve fotoğrafların sosyal medyada yayılmasının ardından başladı. Çarşamba günü başlayan yabancı esnafı protesto gösterileri çatışmaya dönüştü. Bazı dükkanlar yağmalanırken yaşamını kaybedenler oldu.

SAĞLIKZIZ ÜRÜN SATILIYOR SÖYLENTİSİ

AA’nın konuyla ilgili haberine göre, Johannesburg Belediyesi Kamu Asayiş Komitesi üyesi Michael Sun, basına yaptığı açıklamada, taklit ve son kullanma tarihi geçmiş ürün sattığı iddiasıyla yabancı uyruklu kişilere ait bazı dükkanların yağmalandığını açıkladı. Sun, olayla ilgili 15 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

İktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Basın Sözcüsü Pule Mabe de yabancılara yapılan saldırıyı kınadığını söyledi ancak ülkede artış gösteren sağlıksız ürün satışının kendilerini kaygılandırdığını kaydetti. Mabe “Kayıt dışı imalathanelerde çok fazla bu tür ürünler üretilerek özellikle işçi sınıfı ve fakir insanlara satılıyor. Bu konuda ilgili kurumlara çok fazla iş düşmektedir. Halkımız bu tür durumları hemen polise ihbar etmeli.” dedi.

Muhalefetteki Demokratik İttifak (DA) partisi basın sözcüsü Zakhele Mbhele ise “yabancı düşmanlığı”nın Güney Afrika’da kabul edilemez olduğunu bildirdi.

REUTERS: İŞSİZLİK KAYNAKLI GÖÇMEN DÜŞMANLIĞI

Reuters’ın haberinde ise saldırıların yüksek işsizlikle bağlantılı ve “yabancılar işlerimizi elimizden alıyor” tepkisiyle ilgili olduğu, bu nedenle ülkedeki göçmenlere yönelik saldırıların arttığı belirtildi. Reuters haberinde “sağlıksız ürün satışı”na dair bir bilgi yer almadı. Haberde, ülkede Somali, Bangladeş, Etiyopya, Mozambik ve Pakistan gibi ülkelerden gelen göçmenlere yönelik saldırılar olduğu belirtildi.

Güney Afrika merkezli Eyewitness News’un haberine göre, Polis Sözcülerinden Colonel Lungelo Dlamini, “Yabancı esnafın tarihi geçmiş ürünler sattığına dair söylentiler yayılmış” dedi. Dlamini, Çarşamba sabahı patlayan şiddet olaylarının kıvılcımının nasıl yakıldığını henüz bilmediklerini söyledi.

TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜN İDDİASI

Bir başka Güney Afrika merkezli haber sitesi olan Times Live’a göre de, Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, “sosyal medyada yayınlanan, tarihi geçmiş ürünlerin satıldığını iddia eden video ve fotoğrafların incelendiği” belirtildi. Açıklamada, “Halk protesto etmek için sokaklara indi, olaylar şiddetlendi ve yabancı esnafın yağmalanmasına dönüştü ve üç kişi öldürüldü. Silahla vurulan bir kişi de hastanede. İki adet ruhsatsız silah ele geçirildi” denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bedelli askerlik için 26 günde 405 bin başvuru yapıldı

SONRAKİ HABER

Başköylüler JES şirketine yine geçit vermedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...