30 Ağustos 2018 07:55

1 Eylül’ün yıl dönümü yaklaşırken Almanya’dan çağrılar geldi

Almanya'da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde sendikalar ve barış örgütleri, savaşa ve silahlanmaya karşı sokağa çıkacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya’da her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde farklı kentlerde gösteriler, toplantılar ve etkinlikler yapılacak. Alman Sendikalar Birliği (DGB) ve barış örgütleri savaşa ve silahlanmaya karşı halkı sokağa çıkmaya çağırdı.

DGB, “Savaşa karşı 1 Eylül’de, iki büyük savaşta hayatını kaybeden 80 milyondan fazla insanı anıyoruz. Bizim açımızdan iki büyük savaştan çıkarılacak ders, ‘Bir daha asla savaş! Bir daha asla faşizm’dir. Ama aynı şekilde ‘Bir daha asla silahlanma!’ diyoruz” derken,  Birinci Dünya Savaşı’dan 100 yıl sonra dünya çapında silahlanma sarmalı bir kez daha aşırı derecede büyüdüğüne de dikkat çekti. Açıklamada, “Parayı yoksulluk, iklim değişikliği gibi küresel büyük sorunları azaltmak için kullanmıyorlar. Dünya çapında 2017’de 1,7 trilyon Euro silahlanmaya harcandı. Almanya da bunda büyük bir rol oynuyor. Hükümetin askeri harcamaları yüzde 2 düzeyine çıkarma planını kabul etmiyoruz” dedi.

SİLAHSIZLANMA KAMPANYASI

Almanya’da silahlanmaya ayrılan bütçenin artırılmasına karşı 80 kadar kişi ve örgütün bir araya gelerek kurduğu Şimdi Silahsızlanma İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada da 1 Eylül’de sokağa çıkma çağrısı yapıldı. Almanya genelinde 80 binden fazla imza toplayan İnisiyatif, hükümetin silahlanma planlarına karşı sessiz kalınmamasını istedi.

Yapılan açıklamada şöyle denildi: “1 Eylül’de sendikalar ve barış örgütleri tarafından yapılacak etkinliklerde insanlarla yüz yüze gelerek konuşmaya ve imza toplamaya devam edeceğiz. Ancak birlikte silahlanmanın önüne geçebiliriz. 1 Eylül ile birlikte yıl sonunda kadar kampanyamız yeni bir aşamaya geçecek. Kasım ayında mecliste konunun tartışılması nedeniyle imzaları sembolik olarak parlamentoya ulaştıracağız. Milletvekilleriyle konuşup silahlanmaya karşı tutum almalarını isteyeceğiz. 1-4 Kasım tarihleri arasında değişik eylemler yapılacak. Dünya genelinde açlık, yoksulluk, sosyal sorunlar, savaşlar varken silahlanmaya seyirci kalmayalım.”

DİDF: SİLAHLANMAYA AYRILAN HER KURUŞ EMEKÇİLERİ YOKSULLAŞTIRIYOR

Almanya’daki Türkiyeli emekçilerin örgütü Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Yönetim Kurulu da, bütün uluslardan işçi ve emekçileri savaşa ve silahlanmaya karşı 1 Eylül’de sokağa çıkmaya çağırdı. Yapılan açıklamada, “1 Eylül, Hitler faşizminin Polonya’ya saldırarak İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı gündür. İkinci Dünya Savaşı milyonlarca insanın yaşamına mal olmuş, milyonlarcasının evsiz barksız kalmasına neden olmuş, insanlık tarihinin en kanlı ve barbar paylaşım savaşıdır. Bunun için bütün dünyada savaşa ve silahlanmaya karşı olanlar 1 Eylül de ‘savaşa ve faşizme karşı’ taleplerini dile getirmektedir” denildi.

Bugün bütün dünyada yoksullar ve zenginler arasındaki uçurumun bu kadar derinleşmesinin nedenlerinden birisinin emperyalistlerin silahlanma yarışı ve bölgesel savaşları olduğuna dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi, “Bütçeler yoksulluğu yok etmek için değil, silah tüccarlarının ve tekellerin daha fazla kar elde etmesi için harcanmaktadır. Almanya da silahlanmaya ayırdığı bütçeyi her sene artırıyor; 35 milyar Euro olan silahlanma bütçesinin, 2024 yılına kadar 75 milyar avroya çıkarılması hedefleniyor.

Ülkedeki barış hareketleri, sendikalar, demokratik kurum ve kuruluşlar Almanya’nın silahlanmaya ayırdığı bütçenin artırılmasına karşı kampanya başlatmıştır. Silahlanmaya ayrılacak bütçenin, eğitime, sağlığa, konut yapımına, yoksullukla mücadeleye ayrılmasını talep etmektedirler. Göçmen emekçiler olarak bu mücadeleye destek verelim. Üretilen her silah savaş ve faşizm tehlikesini biraz daha büyütmekte, silahlanmaya ayrılan her kuruş emekçilerin yoksullaşmasını, geleceğinin tehlikeye girmesini beraberinde getirmektedir. Savaşa ve silahlanmaya karşı mücadele aynı zamanda bugün yaşamımızı sürekli zorlaştıran ırkçı-faşist örgütlere karşı da mücadele anlamı taşıyor.” (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnternette IŞİD’e destek veren Norveçli yargılanıyor

SONRAKİ HABER

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa