30 Ağustos 2018 07:44

İnternette IŞİD’e destek veren Norveçli yargılanıyor

Norveç'te bir mühendis, IŞİD’in eylemlerini desteklemek ve internette bomba tarifi vermekten hakim karşısına çıktı.

ARŞİV | Fotoğraf: Jakob Reimann/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç vatandaşı bir mühendisin, IŞİD’in eylemlerini desteklediği ve internette bomba tarifi verdiği gerekçesiyle yargılanmasına başlandı. 
IŞİD’in 2015 yılında esir alarak öldürdüğü 26 yaşındaki Ürdünlü Pilot Muaz el- esasibe olayı ile ilgili yargılanan 51 yaşındaki Hamad Shoraidah hem Norveç hem Irak vatandaşı. 

IŞİD’e yardım gerekçesiyle yargılanan sanık, 2015 yılında Oslo’da çalıştığı iş yerinde gözaltına alındı. Savcılık Shoraidah’ın cihatçı grupın internet forumlarına aktif olarak katıldığını, konuşmalarıyla “terörü teşvik ve terör eğitimine katkıda bulunduğunu” ileri sürüyor. Sanık, ayrıca, katıldığı forumlarda IŞİD sempatizanlarına “bomba yapımı tarifi” vermekle de suçlanıyor. 

‘PİLOTTAN NASIL KURTULABİLİRİZ’ SORUSUNA YANIT VERDİ

Norveç Haber Ajansı NTB’ye açıklama yapan Savcı Fredrik G. Ranke, IŞİD’in o dönem açıklama yaparak, “pilottan en iyi nasıl kurtulabilmeli” yönünde sempatizanlarının görüş beyanında bulunmalarını istediğini söyledi. 

İddianameye göre, sanık Shoraidah, 2014 yılı yılbaşı arifesinde yine cihatçı forumlara katıldı ve esir alınan pilota ne yapmaları yönünde öneride bulundu. Savcı Ranke, sanığın, pilotu mızrakla öldürülmesi yöntemini önerdiğini söyledi. 

Mahkemede iddia makamı, bu kişinin, katıldığı forumlardaki yazılarının “bir terör eylemi çağrısı” olduğunu iddia ediyor. 
26 yaşındaki Ürdünlü Pilot Muaz el Kesasibe’nin kullandığı uçak, ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’e yönelik operasyonu sırasında 24 Aralık 2014’te Suriye’de düşmüş, pilot IŞİD tarafından esir alınmıştı.

‘IŞİD SEMPATİZANLARINA BOMBA YAPMAYI ÖĞRETİYORDU’

Savcı Ranke, IŞİD tarafından yapılan insanlık dışı muamelenin tüm dünya çapında korku yaymasına yardımcı olduğunu belirterek, “Pilot daha sonra diri diri yakıldı. Yangında geriye kalan kısım üzerinde ve içinde yakıldığı kafes üzerinden silindir makinası geçirildi. Bu durum dikkatleri çeken bir olay oldu ve 2. Dünya Savaşından bu yana görülen en vahşi olaylardan biri oldu” dedi. 
Sanığın suçlandığı başka bir konu da IŞİD sempatizanlarına internet üzeri bomba yapma tarifinde bulunması. Savcı bu kişin Irak’taki asker geçmişi ve mühendis olması nedeniyle bomba tarifinin önemli gördüklerini söyledi.

SANIK AVUKATINDAN ‘DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ’ SAVUNMASI

Sanığın Avukatı Brynjar Meling ise müvekilinin suçu kabul etmediğni, suçlanan konuların ceza kapsamında olmadığını, söylenilen sözlerin “düşünce özgürlüğü” kapsamında olan yasal sözler olduğunu ileri sürdü. Avukat Meling müvekilinin IŞİD’i desteklediğini gizlemediğini, ancak bunun sebebinin bu grubu Suriye yönetimine karşı istikrarı bozucu bir unsur olarak görmesi olduğu savunması yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Hugo Boss'tan çıkarılan işçiler bir kez daha direnişe başladı

SONRAKİ HABER

1 Eylül’ün yıl dönümü yaklaşırken Almanya’dan çağrılar geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...