29 Ağustos 2018 23:10

Yolbulan’da sendikadan istifa baskısı ses kayıtlarına yansıdı

Birleşik Metal-iş'te örgütlenen Karabük Yolbulan Demir işçilerine Çelik-İş'e geçmeleri yönünde yönetimin yaptığı baskı ses kayıtlarıyla da ispatlandı.

Yolbulanlar logo

Paylaş

Karabük’te Birleşik Metal-İş’te örgütlenen Yolbulan Demir işçilerinin mücadelesi sürüyor. Fabrika yönetimi işçileri sendikadan istifa ettirmek için baskısını artırırken bu baskılar ses kayıtlarıyla da ispatlandı. Birleşik Metal-İş tarafından kamuoyuna açıklanan ses kayıtlarında idarecilerin “15-20 dakika içerisinde sendikadan istifa ettin ettin. Etmedin diyecek bir şeyim kalmadı”, “İşten atılacaksınız” tehditleri yer alıyor, işçilerin Çelik-İş’e üye olmaları isteniyor.

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada Yolbulan Demir işçilerinin özgür iradeleriyle sendika tercihi yaptıkları belirtilerek “Ne var ki işçilerin sendikalaşmasına tahammül edemeyen Yolbulan işvereni canla başla işçileri sendikadan istifaya zorluyor, patronların tetikçisi sarı sendikayı fabrikaya çağırarak birlikte suç işliyor. Yolbulan işçilerinin tamamına yakını sendikamıza üye oldu. Sendikamız, işyerinde yasanın aradığı çoğunluğu sağlayarak Kurban Bayramı arefesinde, 20 Ağustos 2018 tarihinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yetki tespiti başvurusunda bulundu. Bu sırada sendikamızın işyerinde örgütlendiğini öğrenen işveren önce üç üyemiz işçiyi işten çıkardı ve diğer işçilere sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulamaya başladı. İşçilerin işten atılan arkadaşlarına sahip çıkması üzerine işçiler yeniden işbaşı yaptırıldı” dendi.

'HUKUKSUZLUK YAPILIYOR'

Yolbulan patronunun çoğunluğu engellemek için işe giriş tarihlerini Bakanlığa yapılan başvuru tarihinden önce göstererek işçi alımı yaptığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Hukuksuz bir biçimde işçi alımı yapan Yolbulan işvereni, Karabük’te çalışan demir çelik işçilerini esaret altına almış, işçilerin hiçbir hakkını aramayan, çalışma koşullarını biraz olsun ileriye götürmekten aciz, patronların sözünden çıkmayan sendika bozuntusunu fabrikaya çağırdı. Baskı, hukuksuzluk ve tehditler devam ediyor. Fabrika idarecileri tarafından üyelerimize tek tek telefon edilerek sendikamızdan istifa ederek Çelik-İş’e geçmeleri yönünde tehditler savruluyor. Yolbulan’a işçilerin değil ancak patronun istediği sendikanın girebileceği söyleniyor. Yolbulan’da sarı sendika işbirliğiyle yapılan tehditler işçilerle yapılan görüşmelerde kayıt altına alınmış durumda.”

'İŞÇİ TEPKİSİNİ ORTAYA KOYACAKTIR'

Yolbulan Demir patronunun suç işlediği ifade edilen açıklamada, “İşçilere fabrika idarecileri tarafından işten çıkartma tehdidiyle yapılan baskıların ses kayıtları işçilerin ve sendikamızın elinde mevcut. Bu yasadışı tutuma sessiz kalmayacağız. Baskının ve tehditlerin kayıtları kamuoyuyla paylaşılacak ve bu hukuksuzluğu yapanların cezalandırılması için gerekli girişimler sendikamız tarafından yapılacaktır. Yolbulan işçileri, özgür iradelerine yapılan saldırılar ve hukuksuzluklar devam ettiği takdirde, işlerine, ekmeklerine ve Anayasal haklarına sahip çıkmak için gerekli demokratik tepkisini ortaya koyacaktır” uyarısı yapıldı.

'SEN BİLİRSİN, İŞTEN ÇIKARTILACAKSINIZ'

İdareci: Sen o sendikaya üye oldun mu?
Üye işçi: Oldum abi.
İdareci: Tamam. Vazgeçme şansın varsa bu akşam vazgeç. Valla bak kendiniz bilirsiniz.
Üye işçi: Ya abi bu saatten sonra bu belli bir şey yani.
İdareci: Çoğunluğunuz da dönmüş birkaç kişi kalmış. İsterse dön yani sadece bu akşam yani yarın akşam öyle bir şansın yok.
Üye işçi: Bu saatten sonra çok zor abi.
İdareci: Sen bilirsin… İşten çıkartılacaksınız.
Üye işçi: Abi göze aldım. Yapacak bir şey yok artık bu saatten sonra.
İdareci: Sen bilirsin kardeş.
Üye işçi: Yani bu kadar kişi içerisinde benim dönmem hata olur yani.
İdareci: Zaten o kadar kişi dediğiniz kişilerin çoğu döndü.
Üye işçi: Gittiği yere kadar, yapacak bir şey yok bu saatten sonra.
İdareci: Ben seni sevdiğimden diyorum seni kaybetmemek için diyorum yani. Olan işçiye olur zengine hiçbir şey olmaz yani. 
Üye işçi: Kim ne söylerse söylesin abi dönmeyecem abi ne olursa olsun dönmeyecem.
İdareci: Sen bilirsin kardeş…

'BEN NİYE SENDİKADAN İSTİFA EDİYORUM?'

İdareci: 15-20 dakika içerisinden sendikadan istifa ettin ettin. Etmedin benim sana diyecek birşeyim kalmadı. Hakkını helal et.
Üye işçi: Abi hakkım helal olsun da ben niye sendikadan istifa ediyorum? Bu kadar kişiyi bırakamam ben.
İdareci: Bak şöyle bir şey söyleyeyim. O sendikanın buraya girme şansı yok zaten yüzden 80 heralde Çelik-İş aldı. Ben seni kaybetmemek için diyorum, sen bilirsin… Birleşik Metal’e üye olan herkes işten atılacak.

'ONLAR YOLBULAN’LA ARKADAŞ ABİ!'

İdareci: Üye oldunuz mu sendikaya
Üye işçi: Ben oldum abi.
İdareci: Yani işinizden olacaksanız da onun için diyorum. Keşke olmasaydın ya.
Üye işçi: İşimizden olursak da tazminatımızı verirler, kovarlar bizi ne yapalım artık ok yaydan çıktı.
İdareci: Öyle olacak zaten de. Gerek yoktu. Keşke sen çalışsaydın yani. Onun için söylüyorum. Bu işlerde sadece işçi kaybeder.
Üye işçi: Abi işçi kaybetmez ya. İlk önce işçi kazanacak inşallah. Abi bizi çok ezdiler ya, sen bize kaç kere söyledin hakkınızı arayın hakkınızı arayın diye. Biz de hakkımızı arıyoruz abi. Çelik-İş sendikasına üye olsaydınız üzülmezdim dediniz. Çelik-İş’in özgeçmişine baktım, onlar Yolbulan’la arkadaş abi. Bizim hakkımızı aramaz ki.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Enerji ithalatı faturası yüzde 41 kabardı

SONRAKİ HABER

RTEÜ rektöründen kampüse giriş yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...