29 Ağustos 2018 13:47

İzmirli patronların toplantısında Suriyeli mültecilere nefret söylemi

Ege Bölgesi Sanayi Odasının olağan meclis toplantısında konuşan patronlar Suriyeli mültecilere yönelik nefret söyleminde bulundu.

Fotoğraf: Ege Bölgesi Sanayi Odası basın bülteni

Paylaş

İzmirli sanayiciler odasının toplantısında Suriyeli mülteciler nefret söylemleri kullanıldı. Patronlar Suriyeliler için "Ben çalışacağım onlar mı yiyecek? Çalıştıracağım! Her sokakta önümüze çıkıp mendil mi satacaklar? Yarın bir gün büyüdükleri zaman çoluk çocuğumuzun üstüne çökecekler. Dünyada hiçbir ülke yok ki şehirlerin içine bunları salsın" ifadelerini kullandılar.

Ege Bölgesi Sanayi Odasının  (EBSO) olağan meclis toplantısını bugün gerçekleştirdi. Toplantıda gündeme gelen konulardan biri de Suriyeli mülteciler idi. Patronların mültecilerle ilgili söylemleri dikkat çekti. Suriyeli mülteci işçilerin kayıt dışı çalıştırılmaması konusundaki uyarıları eleştiren patronlar, Suriyelilerin ilerleyen süreçlerde tehlike yaratabileceğini de ileri sürdüler.

Serbest kürsüde konuşan Meclis üyesi Mustafa Sivridağ, çalıştıracak 'nitelikli' işçi bulma konusunda zorlandıklarını iddia ederek "İŞKUR bize, ‘işçi bulun biz size yönlendirelim, kaydını yapalım’ diyor. SSK da, ‘kayıt dışı Suriyeli çalıştırma’ diyor. 6 milyon Suriyeliyi ülkeye soktunuz. Biz bunları çalıştırmayıp da ne yapacağız? Ben çalışacağım onlar mı yiyecek? Çalıştıracağım! Neye göre kaydını yapacağız? Her sokakta önümüze çıkıp mendil mi satacaklar? Yarın bir gün büyüdükleri zaman çoluk çocuğumuzun üstüne çökecekler. Vergi veriyorum çalıştıracak eleman bulamıyorum. Kriz geldi" dedi.

'TEZGAHIM BOŞ KALSA DA SURİYELİ ÇALIŞTIRMIYORUM'

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu da söz alarak, Sivridağı desteklediğini belirtti ve benzer söylemler kullandı. Gökçüoğlu da Suriyeli mülteciler için kent dışında ayrı yaşam alanları oluşturulmasını istedi.

Gökçüoğlu şunları söyledi "Mülteci alabiliriz, gelebilir ama dünyada hiçbir ülke yok ki şehirlerin içine bunları salsın. Özal döneminde de geldiler. Orada belirli bir alanın içinde kalmalıydılar. Şimdi şehirleri zapt ediyorlar. İstanbul’un Fatih semtini zapt etmişler. Kendi içinde yasa dışı yollara gidecekler. Okutamıyoruz, konut veremiyoruz. Ciddi sorun var başımıza gelecek. Avrupa alıyor belirli alanda yaşam alanı kuruyor. Biz de sınırda yapabilirdik. Pazar kursun, dükkan açsın… Kimin ne yaptığı belli değil. Tamam insanız, sahip çıkalım ama ileride böyle olursa sıkıntı yaşayacağız. Eğitim veremiyoruz. Tekrar tekrar düşünülmesi gerekiyor. Ben cidden endişe duyuyorum. Benim tezgahım boş kalsa da Suriyeli çalıştırmıyorum. Yasa dışı bir gelişmeye meydan vermememiz gerekiyor. Sonra başımıza neler getirecek onu da bilemiyorum" (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Devletin görevi bir çocuğu babasız büyütmek değil'

SONRAKİ HABER

Enerji ithalatı faturası yüzde 41 kabardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...