29 Ağustos 2018 23:00

Afgan mülteciler, oturma izni için günlerdir parkta yaşıyor

Afganistan’daki savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen mülteciler, oturma izni alabilmek için günlerdir sokaklarda kalıyor: Çoluk çocuk aç bekliyoruz.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/EVRENSEL

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Afganistan’daki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen mülteciler, oturma izinlerinin verilmesi için günlerdir Ankara’da bekliyor. Bayram nedeniyle kapalı olunca yüzlerce mülteci Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) önünde beklemek zorunda kaldı. Evrensel'e konuşan mülteciler, ülkelerindeki savaş ve yoksulluk nedeniyle geldiklerini anlatarak sadece yaşamak istediklerini belirttiler. Gruplar halinde gelen mültecilerin daha önce gelen ailelerinin yanına yerleşme talebi öne çıkıyor.

İsmini vermek istemeyen bir erkek mülteci, “Afganistan’da savaş var, Taliban’dan kaçtık. Türkiyeli arkadaşların bize yardımcı olmasını istiyoruz. Suriyelilere yardımcı oldular, bize de yardımcı olsunlar. Oturma izni istiyoruz” dedi. Kendisinin de savaştan kaçtığını belirten Said ise iki gündür SGDD önünde beklediklerini ve bir haftadır bekleyenlerin olduğunu söyledi. Türkiye’de yaşamak için belge istediklerini dile getiren Said, yardım talebinde bulundu.

Kalp hastası olduğu için çalışamadığını aktaran Aşim Rahimi, Niğde’de verilen oturma izinlerinin Konya’da da verilmesini istiyor. Rahimi, “Kalp hastalığım var çalışamıyorum. Çocuklarım da küçük olduğu için çalışamıyor. Konya’da daha önce gelen akrabalarımız var. Hiç olmazsa onlardan destek almak birlikte yaşamak için Konya’ya gitmek istiyoruz” diye konuştu.

IŞİD’İN SALDIRISINDA YARALANMIŞ

Aşim Rahimi’nin eşi ise Afganistan’dan ve IŞİD’den kaçarak derbeder bir halde Ankara’ya geldiklerini söyledi. On gündür beklediğini ifade eden Rahimi, kolunu göstererek “Savaşta IŞİD beni yaraladı. Kolumu çok kullanamıyorum, platin takıldı. Konya Karaman’da tanıdıklarımız olduğu için orada yaşamak istiyoruz. Çoluk çocuk aç bekliyoruz. Hiçbir yardım görmedik bu yüzden yakınlarımızın olduğu yere gitmek istiyoruz” dedi.

Aksaray’daki akrabalarının yanında kalmak için oturma izni almaya çalışan Zehra Özbek de tek ricalarının bu olduğunu ifade etti. Çocuklarının ve kocasının hasta olduğunun söyleyen Özbek, “Oturma iznini tanımadığımız bir yere verdiler. Küçük çocuğum hastalandı. Oradan buradan 100 lira borç bularak hastaneye götürdüm. Üç günden beri aç susuz sıra bekliyoruz. Tek istediğimiz yaşayabileceğimiz bir ortam sağlanması” diye konuştu.

‘BİZE İZİN VERSİNLER DE BURADA YAŞAYALIM’

Muhin Nuri ise Afganistan’dan kaçarak Muş’a, oradan da Ankara’ya gelmiş. Nuri “Afganistan’dan ilk olarak İran’a geldik ama orada polisler bize çok eziyet etti, bu yüzden Türkiye’ye geldik. Tek istediğimiz bize izin versinler de burada yaşayalım” dedi.

Eşini savaşta kaybeden ve beş çocuğu ile yollara çıkan Şirin Tacik, Afganistan’ın başkenti Kabil’den geldiğini söyledi. Tacik, “Kocam savaşta öldü ve beş çocuğum yetim kaldı. On gün sürdü buraya gelmemiz, iki gündür ise parkta bekliyoruz. Türkiye’den yaşamak için yardım bekliyoruz.

‘ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİM GÖRSÜN İSTİYORUZ’

Cemile Şafayi de Afganistan’dan gelen mülteciler arasında. Şafayi, “Savaştan kaçarak İran’a geldik, orada bize kötü davrandıkları için Türkiye’ye geldik. İran devleti bize Afgan diye çok eziyet etti. İran askerleri bizi yollara sürdü. Biz çocuklarımız için, onların gelecekleri için Türkiye’ye geldik. Çocuklarımız okula gitsin, eğitim görsün istiyoruz” dedi.

‘SAVAŞ VE EKONOMİK NEDENLERLE TÜRKİYE’YE GELİYORLAR’

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Kurumsal İletişim Sorumlusu Burç Tuna yaşanan yoğunluğu değerlendirdi. Tuna, “Bayram sürecinde yaşanan bir yoğunluktan söz edebiliriz. Bayram tatilinde kamu kurumları kapalı olduğu için dernek de kapalıydı ve buraya gelen mültecilerin kayıtları Pazartesi’ye kadar sarktı. Pazartesi binden fazla Afgan buradaydı. Her geçen gün buradaki kalabalık biraz daha azalıyor. Cuma gününe kadar çok daha azalacaktır. Buraya gelen sığınmacılar savaş ve ekonomik zorluklar nedeniyle Türkiye’ye geliyorlar. Burada ön kayıt yapılıyor sonra il göç müdürlüklerinden yeniden kayıt yapılıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

LeMan dergisi de kağıt krizinden etkilendi, son sayı cep boy çıktı

SONRAKİ HABER

Deniz Türkali: Babam yine daha güzel bir dünyanın yollarını arardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...