29 Ağustos 2018 06:26

'Av yasaklarına uyalım, yavru balığı koruyalım'

Kadıköy Kent Konseyi, Marmara'daki balık türlerinin korunması amacıyla av yasağının kalkmasının ardından da yavru balıkları koruma çağrısında bulundu.

Görsel: Kadıköy Kent Meclisleri

Paylaş

Kadıköy Kent Konseyinin 1 Eylül’de kalkacak olan balık avı yasağı ile ilgili yaptığı açıklamada “1 Eylül avlanma yasağı kalktıktan sonra da yavru balığı koruyalım, avlamayalım, satmayalım ve satın almayalım…” denildi.

Marmara Denizinde balık namına bir şey kalmayacak noktaya gelindiğine dikkat çeken açıklamada; “O kadar ki; hızlı kentleşme ve artan nüfusa bağlı gelen kirlilik, yasadışı ve aşırı balık avcılığı, iklim değişikliği ve su canlılarının yaşam alanlarının tahribatı yüzünden, çok değil sadece yirmi sene önce sahip olduğumuz birçok su canlısının nesli tükendi-tükeniyor. 20 yıl önce 50’nin üzerinde balık türü bulunurken bugün Marmara Denizinde sadece birkaç türe rastlamaktayız” denildi.

Sadece tür çeşitliliği değil, avlanan balık miktarında da çok vahim bir azalma olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi; “TÜİK verilerine göre denizlerimizden 2007 yılında toplam 589 bin ton hasat elde edebiliyorken bugün bu stoklara ciddi zararlar verilmiş ve 2017 yılı itibarıyla 322 bin tona düşmüştür. Yani 10 sene önce denizlerimizden avladığımız 2 balıktan birisi tükenmiş durumdadır. Bu şekilde devam edersek 20 yıl sonra bugünün çocukları balık yiyemeyecek. Çok uzağa bakmadan, bugün gidip bir Kadıköy çarşısında gezin, balık fiyatlarındaki pahalılığı fark edeceksiniz.” 

DENİZLERİMİZE BİZLER SAHİP ÇIKMAZSAK KİMLER SAHİP ÇIKACAK?

Marmara Denizinde yasak olmasına rağmen “trol” avcılığının hâlâ devam ettiği belirtilen açıklamada; “Hâlâ Marmara Denizindeki doğal hayatı için hayati öneme sahip olan ve denizlerin meraları da diyebileceğimiz 'Deniz Koruma Alanları' oluşturulmamıştır. Bunları önlemek için çok geç olmadan harekete geçmeliyiz! Bizler, Kadıköy Kent Konseyi Genel Kurul Üyeleri olarak; Satın aldığımız balığın boyunu kontrol etmeye davet ediyoruz. Küçük balığı, yani yavru balığı, yani çocuk balığı satın almayalım. Biz almazsak, o çocuk balıklar avlanmaz. Biz satın almazsak sürdürülebilir balıkçılığa katkımız olur. Bırakalım balıklar nesillerinin devamını sağlamak için en az bir kere yumurta bırakabilsinler” denildi.

BALIK BOYLARINA DİKKAT

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün tebliğ ettiği “avlanabilir asgari balık boyları”na uyulması ve bu konuda bilinçli davranmaya çağrılan açıklamada şöyle denildi; “Buna göre; Hamsi en az 9 cm, Tekir 11 cm, Sardalya 11 cm, Barbunya 13 cm, İstavrit 13 cm, Mezgit 13 cm, Lüfer 18 cm, Palamut 25 cm, Bakalyaro 25 cm, Kalkan 45 cm, Lagos 45 cm, Kılıç balığı 25 cm olmalıdır. Daha küçüğünü avlayanları ve satanları ihbar ederek 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu gereği ürünlerine el konulmasını ve para cezası uygulanmasını sağlayın.”

Balığın yumurta bırakma ve büyüme zamanı olduğunun altı çizilen açıklamada; “1 Eylülleri bekleyelim… 1 Eylül avlanma yasağı kalktıktan sonra da yavru balığı koruyalım, avlamayalım, satmayalım ve satın almayalım…  Yasaklara uyarsak, balıkçılığımızı ve denizlerimizin geleceğini koruyabiliriz. Av Yasaklarına Uyulması için 1 Eylül Cumartesi saat:13.00’de Bağdat Caddesinde İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü önünde buluşalım, Bereketle, balığa doyacağımız bir yıl için yavru balığı koruyalım… “ denildi.

AÇIKLAMAYA İMZA ATAN KURULUŞLAR:
Kadıköy Kent Konseyi
Kadıköy Kent Konseyi Esnaf Meclisi
Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi
Kadıköy Tarihi Çarşı Derneği
Caferağa Mahallesi Muhtarlığı
KIZILAY Kadıköy Şubesi
Hasanpaşa Mahallesi Muhtarlığı
Sahrayıcedit Mahallesi Muhtarlığı
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
MAYADER
Kadıköy Kent Dayanışması
TMMOB Mimarlar Odası Anadolu Yakası Temsilciliği
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi
SS Fenerbahçe Balıkçılar Kooperatifi
Kığı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere- Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Ve Kültür Derneği
Sosyal Haklar Derneği
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Kırmızı Biber Derneği
Yeni Çağdaş Kadınlar Derneği
Hanımgiller Kadınları Destekleme Derneği
Yeryüzü Derneği
Feneryolu Spor Klubü
Birleşik Haziran Hareketi Derneği
Fenerbahçe Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği
İstanbul Sosyal Demokrasi Derneği
TEMODER Emekli Öğretmenler Derneği
Moda İlköğretim Okulu Mezunları Derneği
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Kadıköy Şubesi
Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyonu Derneği

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ercan Havalimanı'nda grev: Bazı uçak seferleri iptal edildi

SONRAKİ HABER

‘Kriz, dışa bağımlılığın bir sonucu’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...