28 Ağustos 2018 23:41

Gençlik kampındaki işçi toplantısından notlar

16. Gençlik Yaz Kampı'na katılan genç işçiler buluştukları toplantıda mücadele deneyimlerini anlattı. İşte o toplantıdan bazı notlar...

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

16. Gençlik Yaz Kampı’na dair Evrensel gazetesinde bir dizi haber yapıldı. Katılımcıların mektuplarına yer verildi. Kampta yapılan işçi toplantısında yürütülen tartışmalar dair öne çıkan konular ise şöyleydi.

Farklı illerden gelen genç işçilerin söze başlarken anlattıkları aslında Türkiye’nin özeti durumunda diyebiliriz. Kendi yaşantısını, çalışma koşullarını, ücret düşüklüğünü, işçi gençlerin neye ilgisi olduğunu anlatırken, sömürü düzeninin aslında ne kadar acımasız olduğuna ve sistemin işçi gençleri nereye sürüklediğini özetlediler.

Örneğin, inşaat sektöründe çalışan Antep’ten genç işçi, “Günlük 100 lira ücrete çalışıyoruz. Parası iyi gibi gözüküyor. Fakat hem sigortamız hem de can güvenliğimiz yok” dedi.  

Adana’da elektrikçi olarak bir fabrikada çalışan genç işçi, “Normalde 2 bin 500 liranın üzerinde ücret alıyorum ama ücret hesaba asgariden yatıyor. Üstü elden veriliyor” diye konuştu.

Kayseri’den katılan metal işkolunda çalışan işçi genç, “makinelerin düzenli kontrol edilmiyor. Makineyi kullanan kişiye hem zorluk çıkarıyor hem de işçi sağlığı ve güvenliği bakımından hastalığa yol açıyor” dedi.

Ücretlere değinen genç işçiler, fabrikalarda sanayi sitelerinde çalışanlar asgari ücretin yetmediğinden bahsederken, günü birlik çalışan işçiler ise günlük yevmiyelerin uçup gittiğinden dem vurdu.

ÖRNEKLERDEN DENEYİM ÇIKARMAK

Bir diğer tartışma ise işçilerin “Nasıl birlik olacağı?​” ve “Ne yapacağı?​” sorusuydu. Bu sorulara işçiler cevap aradı. Cevapları iki örnek ile sendikalaştıkları için işten çıkartılan 100’ü aşkın süredir direnen Gebze’den Flormar işçileri ile Söke’den Sibaş işçileri verdi. Adana’dan Sayacı toplantıyı tamamladı. Nasıl mı?

Flormar işçileri söze, patronunun işçilere layık gördüğü zamma ve çalışma koşullarına tepki göstererek sendikalaşma mücadelesine giriştiklerinden bahsetti. Petrol-İş Sendikasına üye oldukları için başta öncü işçiler olmak üzere toplam 125 işçiyi kapının önüne koyduğunu anlattı. Sendikanın ve işten çıkarılan işçilerin kararlı tutumu direnişin güçlü şekilde geçtiğini söyledi. Ve kazanacaklarına olan inançları ile süreci anlatmaya devam etti. İşçilerin birlik olunca neler yapabileceği gösterdi diye konuştu. Öte yandan Tek Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan Sibaş işçileri sözü aldı. Onlar da ücret düşüklüğüne ve çalışma koşullarına değindi. Sendikalaşma sürecinden bahsetti. Tek Gıda İş Sendikası yöneticilerinin işten çıkartılan işçileri yarı yolda nasıl bıraktıklarını anlattı. İçeride üye olan işçi sayısının azaldığını ve sendikanın patronun hamlelerine karşı hiçbir şey yapmadığına değindi.

Adana’dan katılan Suriyeli Sayacı’nın ise söyledikleri dikkat çekiciydi. Sayacıların parça başı iş yaptıklarını anlattı. Büyük ayakkabı tekellerine karşı verilen mücadeleyi aktardı. Ayrıca Türk, Kürt, Arap, Çerkes, Suriyeli sayacıların sorunlarının aynı olduğundan ve ülkedeki kutuplaştırıcı politikaların işçilerin hak mücadelesini nasıl bölmeye çalıştığından bahsetti. İşçiler ortak hareket ettiklerinde aldıkları sonucun olumlu olduğuna değindi.   

Ankara’dan yaş pasta ustası 20’ye yakın kişinin çalıştığı bir pastanede kıdem tazminatını gasbetmeye çalışan patrona karşı, iş bırakarak sahip çıktığına değindi. Bu tepki sonucu kıdem hakkını aldığını ve diğer işçilerinde daha iyi ücret ile çalıştığından bahsetti.  

‘NE YAPACAĞIZ VE NASIL BİRLİK OLACAĞIZ?​’

Bu dört örnek işçi toplantısına damga vuran örnekler oldu. Bir yanda işçilerin talepleri karşısında sessiz kalan sendika öte yan da işçiler ile bir arada mücadele eden sendika ve işçilerin birlik oluşu. Öte yandan işçilerin din-dil-ırk ayrımı yapmadan mücadele etmesi sonucu kazanımı… Ama ortak görüş, patronların her alanda işçileri iliklerine kadar sömürme isteği…  Son olarak, hangi işkolunda çalışırsa çalışsın işçilerin, ortaklaştığı yerler; ücret düşüklüğü, çalışma koşullarının ağırlığı, işçi sağlığı ve güvenliğinde alınmayan önlemler ve belli başlı yerler bakımından sigortasız çalıştırılma oldu. Sendikalı-sendikasız, farklı işkollarından 50 civarında işçi gencin katıldığı toplantıya, genç işçilerin deneyim elde etmeleri halinde mücadeleden öğrenen hali ortaya çıktı. Yürütülen tartışmalar ile genç işçiler olumlu-olumsuz deneyimlerden sonuçlar çıkartıp, işyerlerinde nasıl bir araya geleceklerini konuştu ve mücadele sözü verdi.

ÖNCEKİ HABER

Küçükçekmece'de yola sülfirik asit döküldü

SONRAKİ HABER

Annesi ölen tayı biberonla besliyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...