27 Ağustos 2018 16:29

Fransa hava saldırısıyla tehdit etti: İdlib gerilimi sürüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Şam’ın İdlib'te kimyasal kullanması halinde Suriye’de yeni hava saldırıları düzenlemeye hazır olduklarını söyledi.

Fotoğraf: Muhammed Abdullah/AA

Paylaş

Suriye’de el Kaide bağlantılı Tahrir el Şam başta olmak üzere, cihatçı grupların kontrolünde bulunan son vilayet olan İdlib’e yönelik Suriye ve Rusya’nın operasyon hazırlığına karşı, ABD, İngiltere ve Fransa cephesi gerilimi sürdürüyor. Bu üç ülkeden geçtiğimiz hafta da “kimyasal kullanılırsa müdahale ederiz” açıklaması gelmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron benzer bir söylemi bugün de tekrarladı. Macron, Şam’ın “kimyasal silah kullanması halinde Suriye’de yeni hava saldırıları düzenlemeye hazır olduklarını” söyledi. Ancak Macron’un aynı konuşmada, Fransa’nın Türkiye ve Rusya ile “stratejik ortaklık inşa edilmesine ihtiyaç duyduğunu” söylemesi dikkat çekti.
Öte yandan Rusya, Suriye kıyılarına üç yeni savaş gemisi daha gönderdi. 

İDLİB’DE ‘İNSANİ KRİZ’ İDDİASI

Fransa’da büyükelçilerle toplantı yapan Macron, buradaki konuşmasında, “Fransa gelecekteki Suriye liderlerini atayamaz. Ancak Suriye halkının bunu yapabileceğinden emin olmak bizim görevimiz ve çıkarımız” dedi. 

İdlib’de ‘insani kriz’ yaşandığını savunan Macron, Türkiye ve Rusya’nın İdlib’deki durum konusunda Suriyeli yetkililere baskı kurmasını beklediğini ifade ederek, “Bence bu senaryo berbat bir hata olur. Milyonlarca mülteciye neden olan kim? Kendi insanlarını öldüren kim?​” dedi. 

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca “St.Petersburg’da yaratılan, Suriye konusunda Rusya ile koordinasyon mekanizması özellikle insani yardım alanında ilk sonuçlarını verdi” dedi.

‘YENİ İTTİFAKLAR KURMALIYIZ’

Öte yandan Macron, konuşmasında, “Avrupa artık güvenliği konusunda ABD’ye yaslanamaz. Avrupa’nın güvenliğini garanti altına almak bizim işimiz. Rusya dahil tüm Avrupalı ortaklarımızla güvenliğimiz konusunda kapsamlı bir gözden geçirme başlatmayı istiyorum” ifadelerini de kullandı. AB’de reform çabalarının artmasını isteyen Macron “Yeni inisiyatifler almalı, yeni ittifaklar kurmalıyız” dedi.

Macron, Fransa’nın Türkiye ve Rusya ile stratejik ortaklık inşa edilmesine ihtiyaç duyduğunu da söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Avrupa’nın siber güvenlik, kimyasal silahlar ve uzay güvenliği konularında Rusya ile diyalog başlatması gerektiğini de kaydetti.

‘İDLİB’DE KİMYASAL OYUN YAPIM AŞAMASINDA’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetiminin müttefiki olan Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah, El Manar televizyonundan yayınlanan video mesajında Suriye’deki gelişmeler üzerine konuştu. Nasrallah, ABD’nin Suriye’ye yönelik yeni bir saldırıyı bahane etmek için İdlib’de kimyasal saldırı provokasyonu hazırlandığını söyleyerek, “Tüm veriler İdlib’de yeni bir kimyasal oyunun yapım aşamasında olduğunu gösteriyor. Bu arada Batı, Suriye’ye yönelik bir askeri saldırganlık için bahane ararken Yemenli çocuklara yönelik suçlara göz yumuyor. Kimse Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın ülkesini ve halkını nasıl bir cehenneme soktuğunu bilmiyor” diye konuştu.

SURİYELİ KÜRTLERE ‘ABD’ UYARISI

Suriyeli Kürtler ile Şam arasında başlayan müzakereler hakkında bir açıklama yaptı. Nasrallah, ABD’nin Fırat’ın doğusundan ne zaman çekileceğinin belli olmadığını belirterek, “Fırat’ın doğusu Kürtlerin denetiminde. Kürtler ve Kürt partileri Suriye devleti ile müzakere ederek doğru yolu tercih etti. Bu tercihten geri adım atılmamalı” değerledirmesini yaptı.

Hizbullah lideri, savaştan önce ABD’nin Suriye büyükelçisi olan Robert Ford’un sözlerini hatırlatarak şöyle dedi: “Ford, ABD ile Kürtlerin ilişkisinin ahlaki olmadığını söylemişti. Yani ABD sizi kullanıyor. Ey Kürtler ABD’nin sizi ne zaman ve kime satacağını bilmiyorsunuz. Sizi Türkiye, Rusya ya da kime satacağını Allah biliyor.”

RUSYA, SURİYE’YE 3 YENİ GEMİ GÖNDERDİ

Rusya , Suriye’nin İdlib vilayetinde militanlar tarafından sivillere karşı kimyasal silah kullanıldığı provokasyonunun planlandığı istihbaratına ulaştıklarını açıklamasının ardından Akdeniz’e Kalibr füzesi donanımına sahip iki fırkateyninin yanı sıra bir mayın gemisi daha gönderdi. Sputnik ajansı bu adımın, Rusya Savunma Bakanlığı’nın ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye ordusunun sivillere karşı kimyasal silah kullandığı bahanesiyle Suriye’ye karşı yeni bir bombardıman gerçekleştirme hazırlığında olduğu uyarısını yaptığı bir dönemde gelmesine dikkat çekti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da önceki gün İdlib’de militanlar tarafından 2 gün içinde yeni bir kimyasal silah provokasyonunun planlandığını ve bu provokasyon üzerinden Şam’ın suçlanmak istediğini söylemişti.

İngiltere, ABD ve Fransa nisan ayında bu kez Doğu Guta’daki cihatçılara yönelik operasyon sırasında kimyasal gaz kullanıldığı gerekçesiyle Suriye’yi vurmuştu.

İRAN İLE SURİYE ARASINDA YENİ ANLAŞMA İMZALANDI

İran ve Suriye Savunma Bakanları iki ülke arasında askeri iş birliği ve Suriye’nin yeniden inşası anlaşması imzaladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Suriyeli mevkidaşı Ali Abdullah Eyüb ile Şam’da görüşen İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, 2 günlük temaslarında ‘ayrıntılı görüşmeler’ yaptıklarını belirtti. Tasnim haber ajansının aktardığına göre,  Hatemi “Suriye kriz aşamasından çıkıyor ve yeniden inşa aşamasına giriyor” ifadelerini kullandı.

Tasnim anlaşmayla birlikte iki ülke arasındaki askeri ve savunma işbirliğini artıracağını belirtti. Hatemi iki ülke arasında imzalanan ‘savunma ve teknik alanlarındaki anlaşmanın’ İran’ın Suriye’deki ‘varlığının ve katılımının’ sürmesine olanak tanıdığını da ifade etti.

ERDOĞAN 3’LÜ SURİYE ZİRVESİ İÇİN İRAN’A GİDİYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye, Rusya ve İran zirvesi için 7 Eylül’de Tahran’a gideceği bildirildi. Erdoğan ziyarette Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelecek. Tebriz kentindeki görüşmede İdlib başta olmak üzere Suriye’deki gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Liderler Suriye konulu görüşmelerini daha önceden Soçi ve ardından Ankara’da yapmıştı.

THERESA MAY İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Bu arada Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile de telefonda görüştü. AA’nın haberine göre dün gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkiler, güncel ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunuldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile İngiliz mevkidaşlarının en kısa sürede bir araya gelmelerinin kararlaştırıldığı görüşmede, başta İdlib olmak üzere Suriye’deki son gelişmelere de değinildiği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'deki yangından ötürü dağ keçileri bölgeden çıkıyor

SONRAKİ HABER

Sindirella’nın değil Suriyeli Sindra’nın hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...