27 Ağustos 2018 15:42

Tarımsal ithalat enflasyonu körüklüyor: İthalat değil destek artmalı

2017’de yapılan 10 milyar dolarlık ithalatın TL karşılığı 33 milyar lirayken bu ithalatın 17 Ağustos 2018 kuruyla karşılığı 55 milyarı lirayı buluyor


Fotoğraf: MA

Paylaş

Tarım, hayvancılık ve balıkçılıkta, 2017’de yapılan 10 milyar dolarlık ithalatın TL karşılığı 33 milyar lirayken bu ithalatın 17 Ağustos 2018 kuruyla karşılığı 55 milyarı lirayı buluyor.

Dünya fiyatları aynı kalsa ve aynı miktarda ithalat yapılsa bile ithalatın TL karşılığı 22 milyar lira artacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, döviz kurlarının geldiği bu noktada tarımda ithalat yapmak yerine daha fazla üretmenin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. “Bunun için de mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi girdilerde çiftçiye verilen destek artırılmalıdır. Döviz kurları bu seviyedeyken, ülkemiz dış ticaret açığı kaynaklı bir cari açık problemi yaşıyorken, iç üretim artırılmalı, ithalattan kaçınılmalıdır” dedi.

İTHALATA DEVAM ETMEK ENFLASYONU ARTIRACAK

Her zaman yerli üretimin desteklenmesi, ithalata prim verilmemesini savunduklarını, ithalatın TL karşılığının artık ateş pahası olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Ülkemiz, ithalata gerekenin çok üzerinde bir kaynak aktarmamalıdır. Ayrıca bu döviz kuru seviyelerinden tarımda ithalata devam etmek enflasyonu da artıracaktır. İthal edip katma değer yaratarak dışarıya sattığımız pamuk, buğday, ayçiçeğinden elde edilen gıda ve giyim ürünlerinde ithalat fiyatlarından kaynaklı maliyetler artacaktır. Bu ortamda üretimi artırmaktan, ithal edilen ürünlerde iç piyasaya yönelmekten başka çare yoktur. İthal ettiğimiz pek çok ürünü kendimiz üretebiliriz”. 

Çiftçiyi üretime teşvik edecek politikaların daha çok benimsenmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, ülkemiz, tarımda olağanüstü çeşitlilik, zenginlik sunan bir coğrafyaya sahiptir. Kahve, kakao, palm yağı gibi tropikal bölgelerde üretilen birkaç istisnai ürün hariç hemen her ürünü üretebilecek potansiyelimiz vardır. Çiftçimiz daha fazla desteklenirse, arazi parçalanması, sulama başta olmak üzere yapısal sorunlarımız çözülürse, birkaç istisna hariç ithalata gerek kalmaz” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ İTHAL EDİLENİ ÜRETEBİLECEK SEVİYEDE

Bayraktar, Türkiye’nin tarımsal ürünlerde dışa bağımlı durumdan kurtulması için mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem gibi ithal girdiler konusunda çiftçiye sağlanan desteğin artırılması gerektiğinin altını çizerek, “Çiftçinin temel girdileri arasında olan mazot, gübre, ilaç, tohum ve yem ithalat ürünlerinin döviz kurlarının yükselmesiyle birlikte fiyatları da yükseliyor. Çiftçimize destek verilmesi durumunda, çiftçimiz ithal ettiğimiz tarım ürünlerin pek çoğunu üretebilecek seviyededir” ifadelerini kullandı.

5 YILDA BAĞIMLILIKTAN KURTULUNUR

İthalat bağımlısı olmanın zararlarının bugün bütün çıplaklığıyla ortaya çıktığını vurgulayan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, daha fazla desteklemeyle, ithal edilen badem, ceviz, muz gibi meyveler hariç tarla ürünlerinin hemen hepsinde iç üretimin hızla artırılabileceğini, ihtiyacın kısa zamanda, meyvelerde ise yapılacak yatırımla en fazla 5-7 yılda ülke ihtiyacının tamamının karşılanabileceğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trump, Meksika ile ticaret anlaşmasına varıldığını açıkladı

SONRAKİ HABER

İş cinayetinin yaşandığı Nuhoğlu'nun şantiyesine 24 saat çalışma izni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa