27 Ağustos 2018 23:25

‘Sahip çıkacağız’ denildi kaderine terk edildi!

Diyarbakır’da harabeye dönmüş evde yoksulluk içinde yaşamaya çalışan Erol Kebir'e kameralar karşısında verilen sözler unutuldu.

Fotoğraf: Fırat Topal/Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da harabeye dönmüş bir evde yaşam mücadelesi veren 54 yaşındaki Erol Kebir’e maddi yardım, iş imkanı sağlama ve barınma sorununun çözümü için geçen yıl bu vakitlerde devletin yetkilisi tarafından kameralar önünde verilen sözler tutulmadı. İçinde bulunduğu durumu anlatan Kebir, utancından dışarı çıkamadığını belirterek, “Dışarıda insanlar nasıl yaşıyorsa öyle yaşamak istiyorum” dedi.

Diyarbakır’ın Sur İlçesinde Alipaşa Mahallesinde harabeye dönmüş bir evde yaşam mücadelesi veren 54 yaşındaki Erol Kebir’i, geçen yıl bu vakitlerde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Halit Açar ziyaret ederek, Kebir’e ayni ve maddi yardım, iş imkanı sağlama ve barınma sorununa çözüm bulmak için sözler verdi. Anadolu Ajansı tarafından “Diyarbakır’da 30 yıldır yalnız yaşayan vatandaşa devlet sahip çıktı” diye servis edilen habere rağmen Kebir’e verilen sözler tutulmadı. Bir kereliğine kira yardımı dışında bir yardım yapılmayan Kebir’e, iş için gidince ise ‘git limon sat herkes senin gibi’ cevabı verildi. Barınma sorunu da çözülmeyen Kebir’e kentsel dönüşümüne giren ve 3 hissesi olan evi için de 46 bin TL fiyat biçildi. Evini ziyaret ettiğimiz Kebir aynı sağlıksız koşullarda yaşamaya devam ediyor. Harabeye dönmüş evde her yandan böcek ve akrepler çıkıyor. Önceleri onları öldüren Kebir, onlarla yaşamaya alışmış durumda. Yaşadığı çaresizlik karşısında dışarı çıkmaya bile çekinen Kebir, bir zamanlar Kung Fu hocalığı yapmış ve elektrik işlerinde çalışmış. Ancak annesinin ve kardeşinin sağlık sorunlarından dolayı çalıştığı işlerini bırakmak zorunda kalmış. Yıllardır işsiz olan Kebir, yardımlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Kebir’in tek isteği ise bir iş bulup yeniden bir hayat kurmak. Kebir, yaşadıklarını Evrensel’e anlattı.

‘İŞ İÇİN BAŞVURUYORUM BİR ŞEY ÇIKMIYOR’

Daha önceleri çalıştığını ama ailesinin sağlık sorunlarından dolayı bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Kebir, “Dövüşçüydüm, Kung Fu hocalığı da yaptım. Annem siroz hastasıydı, ablam ise zihinsel engelliydi, sürekli kayboluyordu. Onlarla ilgilenmek için çalışmayı bırakmak zorunda kaldım. Önce annem sonra ablam hayatını kaybettikten sonra yalnız kaldım. Şimdi lise diplomam olmadığı için mesleğimi de yapamıyorum. Yaş da geçince iş bulmak daha zor oldu. Her seferinde İŞ-KUR’a başvuruyorum bir şey çıkmıyor”dedi.

‘YARDIM ETMEDİLER, ‘GİT LİMON SAT’ DEDİLER’

Geçtiğimiz yıl Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kendisine yardım edileceğini söylemelerine rağmen kendisine yardım edilmediğini ifade eden Kebir, “Geçen sene buraya geldiler. Sana yardım edeceğiz, hem iş hem ev vereceğiz evinin karşılığında dediler, hala bir şey yok. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kurumu’na gittim yardım için, bana ‘git limon sat. Herkes senin gibi’ dediler. Sadece bir kereliğine 3500 TL kira yardımı yaptılar, daha sonra bir yardımda bulunmadılar. Kentsel dönüşüm kapsamına giren evime 46 bin TL fiyat vermişler, ne para alabildim, ne de başka bir şey. Zaten henüz mahkeme devam ediyor. Ne yapacağımı bilmiyorum” dedi.

MÜDÜR, ‘YALNIZ VE SOKAKTA BIRAKMAYACAĞIZ’ DEDİ AMA...

kötü yaşam koşullarında yaşam mücadelesi veren Kebir’i geçen yıl Ağustos ayında Aile ve Sosyal Politikalar Diyarbakır İl Müdürü Halit Açar ve uzmanlar ziyaret ederek, yaşadığı evde incelemelerde bulunmuştu. Anadolu Ajansının haberi göre: “Kebir’in durumunu da ilgili kurumlara bildireceklerini ve yardımcı olacaklarını dile getiren Açar, bakanlıklarının şimdiye kadar hiçbir vatandaşı çaresizlik içinde bırakmadığını vurguladı. “Kebir’i yalnız ve sokakta bırakmayacağız. Kendisini yalnız ve çaresiz hissetmesini istemiyoruz. Onun da devlete ve bize güveni olduğunu görmüş olmanın da ayrıca memnuniyetini yaşıyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na durumunu bildirerek, kendisine ayni ve nakdi yardım sağlayacağız.” diyen Açar, Kebir’e iş imkanı sağlanacağını ve barınma sorununun giderileceğini kaydetmişti.

‘UTANIYORUM DIŞARIYA ÇIKMAYA’

Kötü koşullarda yaşayan Kebir’in çeşitli sağlık sorunları da var. Kebir, “Gündüz dışarıya çıkmaya utanıyorum. Gece çıkıyorum, bir fırıncı ekmek verirse ya da biri yemeğe davet ederse bir şey yiyebiliyorum. Günde bir kere yiyebilirsem yetiyor. Evi zaten görüyorsunuz, bazen akrep çıkıyor. Bir ara yakalıyordum hatta besliyordum. Ülserim var, dizimde menüsküs var, fıtık ameliyatı olmam gerek ama olamıyorum. İnsanların vurdumduymazlığı yüzünden intihar etmeyi düşünüyorum. Yaşamak istiyorum sadece dışarıda insanlar nasıl yaşıyorsa öyle yaşamak istiyorum” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın portresi İçişleri Bakanlığı birimleri binalarına asılacak

SONRAKİ HABER

HDP’li Oluç: Soylu’nun görevi failleri bulmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...