27 Ağustos 2018 12:09

TTB: Sağlıkta şiddeti bizi muhatap almadan çözemezsiniz

TTB Başkanı Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sağlıkta şiddetin önlenmesi ile ilgili açıklamasını Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlıkta şiddetin önlenmesi için yeni bir çalışma yapacaklarını belirterek bu çalışmanın hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların güvenliğini sağlamaya odaklı olacağını savundu.

Bakanın açıklamalarını gazetemize değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, yeni bakandan sağlıkta şiddetin önlenmesi için iki kez randevu talep ettiklerini ancak henüz olumlu cevap alamadıklarını, AKP hükümetinin önceki bakanlarına da iki kez sağlıkta şiddeti önlemek için tasarı sunduklarını hatırlatarak “Bu sorun, sağlık emekçileri ve hekimler muhatap alınmadan çözülemez. Biz yeni bakana şiddeti önlemek için görüşme ve işbirliği yapma çağrısı yaptık. Ama her defasında uzattığımız el havada kaldı” dedi.

Türkiye’de günde ortalama 30’un üzerinde sağlık emekçisinin şiddete uğradığına dikkat çeken Adıyaman, bayramda Kuşadası ve Ağrı’da iki meslektaşlarının saldırıya uğradığını belirterek “Özellikle bayram döneminde acillerde yoğunluk 3 kat arttı, sistem çöktü. Bu sistem bozukluğu hekimlere ve sağlık çalışanlarına mal ediliyor. Sorumlu olan hekimler değil sağlıkta dönüşüm sistemidir” diye konuştu.

Sağlıkta şiddetin önlenmesi için bir an önce bütün hekimlerin çatısı altında toplandığı TTB ile işbirliği yapılmasını, TTB’nin daha önce verdiği sağlıkta şiddete yönelik yasa tasarısının kanunlaşması gerektiğini anlatan Adıyaman “Biz tekrar yeni bakana  sağlıkta şiddetin önüne geçmek için işbirliği teklif ediyoruz” dedi.

‘REKABET DEĞİL STANDART OLMALI’

Bakan Koca’nın “Şehir hastanelerini, uluslararası alanda rekabet edilebilecek bir işletim mekanizmasına döndüreceğiz. Üniversiteleri, eğitim-araştırma ve şehir hastaneleri dahil, özel sektörün dinamizmini de katarak bütün dünyaya pazarlamak istiyoruz” açıklamasını da eleştiren Adıyaman, sağlıkta rekabet olmaz diyerek şunları söyledi: “Tedavi hizmeti veren hastanelerin rekabet içinde değil aynı standartlara sahip olması gerekir. Rekabet demek ‘hastaneleri işletme, hastaları müşteri’ olarak görmektir.”

Mecliste şehir hastaneleri konusunda plan bütçe komisyonunda TTB’nin görüşlerini aktardıklarını, ayrıca özel sektör ve kamu işbirliği ile yapılan şehir hastanelerinden dünyanın vazgeçtiğini belirten Adıyaman  “İngiltere ve Kanada’da şehir hastanelerinden vazgeçildi” dedi. Ankara’daki 13 hastanenin kapatılarak 3600 yataklı iki şehir hastanesinin açılmasının gündemde olduğunu ifade eden Adıyaman “Yapılan bilimsel çalışmalar 600 yatağın üstündeki hastanelerin verimli olmadığını gösteriyor. Ayrıca şehir hastaneleri erişebilirlik açısından da sıkıntılı. Bu hastaneler sağlıkta felaketi getirecek. Bu konuda raporlar sunduk ama dikkate alınmadı” dedi. (İstanbul/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sanatı var eden dinamikler sınıfsal ve kültürel çatışmalardan doğuyor

SONRAKİ HABER

Beykoz'da çıkan orman yangını söndürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa