27 Ağustos 2018 07:22

‘Türkiyeli muhaliflere suikast planı’ iddiaları Danimarka meclisinde

Danimarka parlamentosu, bu ülkede yaşayan Türkiye kökenli muhaliflere yönelik suikast planladığı iddialarını kapalı oturumda ele aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Danimarka'da yaşayan Türkiye kökenli muhaliflere yönelik suikast planları, Danimarka meclisinde kapalı oturumda ele aldı.

Adalet Bakanı Soren Pape Poulsen ve Dışişleri Bakanı Anders Samaulsen’in konuyla ilgili muhalefetin sorularını yanıtsız bırakması ise milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

Birlik Listesi (Enhedlistan) Milletvekili Nikolaj Vilumsen, “Ne Adalet Bakanı ne de Dışişleri Bakanının cevap vermemesi oldukça sorunlu. Eğer yabancı bir devlet Danimarka’da cinayet planlıyorsa halk bilgilendirmeli” dedi. Hükümetin tutumunu tamamen saçma ve kabul edilemez bulduğunu söyleyen Vilumsen, “Danimarka’da yaşayan ve aynı şeylerin kendilerine saldırı yapılmasından korkan Erdoğan karşıtı binlerce insan var. Açıkça kendilerinin güvenliklerinin garantiye alınmasını isteme hakları var” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ İDDALAR GÜNDEME GELDİ

Danimarka Radyosu ve İsveç Devlet Radyosu’nun Ekot Haber Servisi, geçtiğimiz haziran ayında Danimarka İstihbarat Teşkilatını (PET) kaynak göstererek Danimarka’da AKP hükümeti muhalifi bazı kişilere yönelik siyasi suikastler gerçekleştirmek için girişimde bulunduğunu ileri sürmüştü. PET’e dayandırılan bilgilere göre Türkiye yönetimine yakın olduğu ileri sürülen “bir çete”nin suikastleri gerçekleştireceği iddia edilmişti. “Suikast planı”, İsveç Devlet Radyosu Muhabirleri Daniel Oehmen ve Beşir Kavak tarafından kamuoyuna duyurulmuştu.

GAZETECİ KAVAK GAZETEMİZE KONUŞTU

Evrensel’e açıklamalarda bulunan Kavak, Türkiye devletinin İsveç’teki casusluk çalışmalarını mercek altına aldıklarında Danimarka’da “AKP bağlantılı bir çete”nin suikast planları yaptığı iddiasının kendilerine ulaştığını, ancak o sıralar bu bilgiyi teyit ettiremedikleri için haber yapmadıklarını söyledi.

Kavak, Danimarka ve Avrupa’nın değişik ülkelerine gittikten ve olayla ilişkili kişi ve kurumlarla görüştükten, olayı teyit ettirdikten sonra bu planları kamuoyuyla paylaştıklarını belirtti.

‘HEDEFTEKİLER GİZLİ YERLERE YERLEŞTİRİLDİLER’

Kavak şunları söyledi: “Yaptığımız görüşmelerden ortaya çıkan sonuç PET’e Danimarka’da Türkiye merkezli siyasi suikastler yapılacağı bilgisinin geldiği. Bunun üzerine PET hedefte olan insanlar için çok üst düzeyde koruma önlemleri alıyor. Bu insanlara evlerini terk etmeleri için birkaç dakika süre tanınıyor. Gizli bir yerlere götürülüyorlar. Kaç kişinin bu durumda olduğunu belirleyemedik ama birden fazla kişi olduğunu biliyoruz... Günler sonra bu insanlara tehditin ortadan kalktığı ve normal yaşamlarına dönebilecekleri söyleniyor. PET’in bu tehditlerin Türkiye’den kaynaklandığı kanısında olduğunu biliyoruz. Elimizde bunu kanıtlayacak delil ve belgeler var.”

ÖNCEKİ HABER

'Eski Galatasaraylı Eboue intihar etti' haberleri gerçeği yansıtmıyor

SONRAKİ HABER

Açlık sınırı 1.812 TL, yoksulluk sınırı 5.904 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa