26 Ağustos 2018 10:50

Ankapark 5. ihalesi 6 Eylül'de: 'Ankapark kent suçu işlenmiş bir yer'

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan: Ölü bir yatırımdır, alıcısı çıkmayacaktır. Hurda ihalesi yapılıp, AOÇ’ye iade edilsin.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Derya Kaya
Ankara

6 Eylül’de 5. kez ihaleye çıkacak olan Ankapark’ın hukuksuz bir şekilde yapıldığını birçok kez dile getiren ve konuyu yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,  “Ankapark, kent suçu işlenmiş bir yer. Ayrıca ölü bir yatırımdır, alıcısı çıkmayacaktır. Hurda ihalesi yapılıp, AOÇ’ye iade edilsin” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı Melih Gökçek’in 1.6 milyar lira harcadığı ve bitmesi için de 741 milyon lira daha gerektiği ifade edilen Ankapark için 5. kez ihale yapılacak. Melih Gökçek zamanında inşaatına başlanan proje 6 Eylül tarihinde tekrar satışa çıkarılacak. İlgili karar 18 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 6 Eylül Perşembe günü saat 14.00’te yapılacak ihaleye katılacak olanların, 5 bin liralık şartnameyi de almaları gerekiyor. İhale 765 milyon 600 bin lira bedelle açıldı. 

Eski Başkan Melih Gökçek’in, Türkiye’nin Paris’teki Disneyland, Los Angeles’taki Universal Studios ile yarışacağını söylediği ve 1 milyon 100 bin metrekare genişliğinde bir araziye inşa ettirdiği Ankapark’ın işletmesine ise talipli bulunamıyor. 3 bin personel çalışacağı için personel giderleri, elektrik, 100 bin metrekarelik gölet ve fıskiyenin işletme giderleri, 100 bin metrekarelik kapalı alanın ısıtılması, oyuncakların daha işletmeye açılmadan eskimeye başlamış olması ile bakım onarımı da hesaplandığında, işletme giderlerinin yıllık 1 milyarı bulacağı tahmin ediliyor.

TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası, Şehir Plancıları ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubeleri, AOÇ kanuna aykırı şekilde Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 29 yıllığına tahsis edilen Ankapark’ın işletme ihalesinin durdurulması ve iptal edilmesi için dava açmıştı. 

‘KENT SUÇU İŞLENDİ’

Ankapark’ın son durumu ve ihale sürecine ilişkin gazetemize konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şu an kullanılmayan parkın, bakımının yapılmadığı ve hatta zemininde çökme yaşandığına ilişkin duyumlar aldıklarını söyledi. Candan, şu ana kadar 1.6 milyarlık harcama yapıldığı söylense de harcamanın 3 milyara yaklaşacağını tahmin ettiklerini kaydetti. İhale ilanına ilişkin dava açtıklarını hatırlatan Candan, “Ankapark herkesin gözü önünde hukuksuz bir şekilde inşa edildi. Zaten kanuna göre sanayi ve ticaret yapılamaz orada. Ankara’nın ortasında Atatürk’ün şartlı bağışı olan bir yerde kent suçu işlenmiş bir yer artık” dedi. 

‘ÖLÜ BİR YATIRIM’ 

Candan, yapılması gerekenin hurda ihalesi yapılarak arazinin AOÇ’ye geri verilmesi olduğunu belirterek, parkın bu haliyle kullanılmasının mümkün olmadığını söyledi. Candan 5. ihalenin de iptal edileceğini düşündüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllık gideri sadece 1 milyar civarında. Yılda 18 milyon ziyaretçi gelse ve girişler 50 lira olsa giderini zor karşılayacak. Mümkün mü buraya 3 tane Ankara’nın gelmesi. Hele de böyle bir ekonomik krizde kimse buraya yatırım yapmaz. Ölü bir yatırım olduğu çok açık.”  AOÇ içerisinde bulunan hayvanat bahçesini iyileştirme için verilen alanda kimsenin ihtiyacı olmayan bir şeye 3 milyara yakın kamu kaynağı yatırıldığını ifade eden Candan, “Bu para eski belediye başkanı Melih Gökçek’ten tanzim edilmeli. Hem hükümet hem bakanlar göz yumdu buna. İşlediği suçların tanzim edilmesi gerekiyor, gerekirse mal varlığına el koysunlar” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, Liverpool’dan Loris Karius'un kiralandığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Nobel ödüllü Aziz Sancar: Ben ülkeye küsüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...