26 Ağustos 2018 10:19

Erdoğan’a 1 Eylül çağrısı: Savaş politikalarından vazgeçin

1 Eylül Dünya Barış Gününe dair Diyarbakır'da Erdoğan'a çağrı yapıldı: Barış ve huzur için savaş politikalarından vazgeçin.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla oluşturulan tertip komitesi çalışmalarına başladı. Barış için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyleyen Tertip Komitesi Üyesi Erkan Erenci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenerek, “Türkiye’nin barış ve huzuru için savaş politikalarından vazgeçin, operasyonları durdurun, görüşme ve müzakere ortamı sağlayarak çatışmalara son verin” dedi. 

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla, Diyarbakır’da yapılacak olan mitinge ilişkin İHD Diyarbakır Şubesi’nde HDP, İHD, DTK, TJA, ESP, Emek ve Demokrasi Platformunun oluşturduğu 1 Eylül Tertip Komitesi basın açıklaması yaparak, mitinge katılım çağrısında bulundu. 1 Eylül’de 16:00-21:00 saatleri arasında İstasyon Meydanı’nda yapılacak mitinge Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve Demokratik Toplum Kongresi(DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk konuşmacı olarak katılacak. 

‘40 YILDIR ÇATIŞMANIN KAZANANI OLMAYACAK’

Tertip Komitesi adına açıklama yapan HDP İl Eş Başkan Yardımcısı Erkan Erenci, 1 Eylül’ün önemine değinerek, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Ortadoğu’da diktatör rejimlerinin desteklenerek savaş, asimilasyon ve sömürü politikalarının yaygınlaştırıldığını vurguladı. Erenci, Türkiye’de ise 40 yıldır yaşanan çatışmalı sürecin kazananı olmayacağını ifade ederek, “Ülkemizde 40 yıldır devam eden çatışma sürecinde on binlerce insan hayatını kaybetti. Halkların payına ölüm, göç, ekonomik sorunlar, yoksulluk, ağır toplumsal ve siyasi baskılar düştü. Bugün bakıldığında çatışmalı geçen bu 40 yıllık sürede kazanan tarafın olamayacağı, toplum adına başarı değil kayıp, ilerleme değil gerileme olduğu net bir şekilde görülmektedir” dedi. 

ERDOĞAN’A DA SESLENDİLER

Erenci, 2015’e kadar süren çözüm sürecinin halk tarafından büyük destek gördüğüne dikkat çekerek, “Ülkemizde atılan kısa vadeli çekingen adımlarla sağlanan kısa süreli çatışmasızlık ortamı halk tarafından büyük destek gördü ve kabul edildi. Çatışmasızlık ortamı barışa dair halkların umutlarını büyüttü. Çatışmasızlık ortamı sonrası toplum yine bir anda savaş ve kaosun içerisine çekildi. Yüzlerce insan hayatını kaybetti, cenazeler sokak ortasında kaldı, şehirler yıkıldı, tarih yok edildi” dedi. Gelinen noktada AKP-MHP ittifakının savaş politikasını bir çözüm olarak sunduğunu ifade eden Erenci, şunları söyledi: “Bizler Emek ve Demokrasi Güçleri AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyoruz. Türkiye’nin barış ve huzuru için savaş politikalarından vazgeçin, operasyonları durdurun, görüşme ve müzakere ortamı sağlayarak çatışmalara son verin” dedi. 

MİTİNGE DAVET 

Erenci, son olarak 1 Eylül mitingi için şu çağrıda bulundu: “Bizler bu gidişata dur demenin anahtarının barıştan geçtiğine inanıyoruz. Ve barış ve ortamının sağlanması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu temelde çocuk ve gençlerimizin ölmemesi, tecride son verilmesi ve hasta tutukluların serbest bırakılması, doğanın talan edilmemesi, ormanlarımızın yakılmaması ve çocuklarımızın huzur ve barış içinde anadilinde, kendi kültürüyle büyümesi için barış hemen şimdi şiarıyla, barış ortamının tek sağlayıcısının halk olduğunu belirtiyor. savaşa karşı barışı haykırmak için 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde saat 16. 00-21.00 saatleri arasında tüm halkımızın İstanbul Meydanı’na davet ediyoruz.”(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İtalya’da mültecilerin girişine izin verildi

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, Liverpool’dan Loris Karius'un kiralandığını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...