25 Ağustos 2018 22:02

İngiltere, esnek çalışma ve güvencesizlik: Çalışan evsiz insanlar

İngiltere’de çalışan ve aynı zamanda evsiz olan insanlardan bahsediliyor. Bu bir anlama gelebilir: Evsizliğin bir yaşam biçimi haline gelmesi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Emily RETTER
Mirror.co.uk

Tıpkı iş arkadaşları gibi, güvenlik görevlisi Jonathan da her akşam gece mesaisi için evden çıkıyor. Ancak onun için “ev”, elektrik ve suyun olmadığı bir at nakil aracı. Ön koltuğun üzerindeki düz bir çıkıntıda uyuyor. Tuvaleti ise “Tesco ya da bir şişe”.Jonathan İngiltere’de sayıları artan ve bir işe sahip olmalarına rağmen her gece sokaklarda yatan “çalışan evsiz”lerden birisi. Sokakta yatanların sayısı hızla artarken, hayır kurumlarındaki tüm çalışanlar binlerce insanı kapsayan bu skandalın büyük oranda henüz görünürlüğe sahip olmadığını ifade ediyor.

İşlerini kaybetmemek için yeteri kadar uyuyabilme ve prezantabl görünüşlerini koruyabilme mücadelesi veren; kapı aralıklarında, çadırlarda, arabalarda ve kamyonetlerde yaşayan aşçı, mühendis, inşaat işçileri ve güvenlik görevlileri ile karşılaştık.

SIFIR SAAT SÖZLEŞMELİ BİR İŞTE ÇALIŞIYOR

Barınmak için bir at nakil aracına sahip olan Jonathan (50 yaşında) kendisini diğer evsiz insanlardan daha iyi durumda görüyor.

Buluştuğumuzda, at nakil aracı Bristol’da bir mezarlığının yanına park edilmişti. Karavan ve kamyonetlerde yaşayanların artan sorunları ile yüz yüze gelen belediye meclisi tarafından başka bir yere gitmesi söylenmesine rağmen buraya park etmişti.

Jonathan “Hava soğuk olmaya başlıyor ama bir ısıtıcım var. İki yıl önce dairemden çıkartıldım. Sıfır saat sözleşmeli bir depo işinde çalışıyordum ve kirayı artıran bir ev sahibim vardı. Bir işe sahip olduğum için şanslıyım” diyor.

TUVALETTE YAŞAMAK

Birkaç kilometre ötede, eskiden konut görevlisi olarak çalışmış olan 49 yaşındaki Richard Clifton, asma köprüsünün altında sahipsiz bir kamu tuvaletinde yaşıyor. Ön kapısı “Kadınlar” imzasının altında ve yatağı paletlerden yapılmış. Eskiden bir eve sahipti fakat işten atıldı ve bu nedenle ev kredisinin geri ödemelerini yapamadı.

En son işi gazete dağıtımıydı: “İş için yeterince temiz ve düzenli olmak zor. Bunu vasat ama pratik olan işler için yapabilirsin ancak büyük ihtimalle ofis işi yapamam. Sıradan insanların bir konutta barınmaya gücü yetmez. Evsizlik şimdi sıradan işçi sınıfının günlük deneyiminin bir parçası.”

Richard iş aramasına karşın, kira için yeterince para biriktiremediği bir döngü içerisine giriyor ve herhangi bir sosyal konut umudundan vazgeçiyor. Nem ve soğuktan korunmak için bir soba ve sebze yetiştirmek için yükseltilmiş bir yatak yaparak bazı iyileştirmeler yaptı. Ama tuvalet blokunda su -dolayısıyla çalışan bir tuvalet- ve elektrik yok.

KAPI ARALIĞINDAKİ HAYATLAR

Hemen yakınlarında, ismini vermek istemeyen ve nakliye konteynırında yaşayan 35 yaşındaki bir adamla karşılaştım. Şu anda bir şehir otelinin inşaatında çalışıyor.Konteynır bir hayır kurumu tarafından dışarıda uyuyanlar için bir çözüm olarak dönüştürülmüş. Buraya gelmeden önce altı hafta sokakta uyudu. İri bir adam amabuna rağmen sokak yaşamının tehlikeli olduğunu söylüyor.
“Büyük olmak yardımcı olmuyor – alkol ve uyuşturucu problemleri olan insanlar yine de çantanızı çalmaya çalışacaklar. Yeterince uyuyamadığım, temiz elbisem olmadığı ya da duş alamadığım için patronumu aradığım ve gelemeyeceğimi söylemek zorunda kaldığım bazı günler oldu. Bazı geceler iş elbiselerimle uyurum, bazı günler yanında taşıdığın sırt çantası içindeki elbiselerle üstümü değiştiririm. İş arkadaşlarımı evlerine giderken izler ve kendi kapı aralığıma geri dönerim.”

EV TUTMAK MÜMKÜN OLMUYOR

Bristol kentinde 365 Gece Barınağı’nın Müdürü olan Alex Wallace, 15 yatağın 8’inin marangoz, tamirci ve aşçıları kapsayan çalışan insanlar tarafından tutulduğunu söyledi. Kısa bir süre önce birisi beyaz elbiselerini temizlemek için yardım istedi.

Alex çalışan evsiz insan sayısındaki artıştan sıfır saat sözleşmelerini ve kayıt dışı iş düzenlemelerini sorumlu tutuyor: “Eğer emlakçıya başvurur ve saat garantisi olmayan bir sözleşme gösterirseniz, bunu reddedebilirler. 6 aydan ya da ne kadar kazandığın konusunda birisini ikna etmek için ücret makbuzuna sahip olmadan önce ev tutamayabilirsiniz. Bu nedenle beş ay için bir gece barınağında kalırken, bu işte çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Sadece depozito biriktirmek ve bir istihdam geçmişine sahip olmak için. Ve bu beş ay boyunca istikrarlı olmayan bir hayat tarzının riski altındasınız.”

Evsiz yardım kuruluşu Crisis’ten Matt Downie diyor ki: “Çalışan ve evsizliği deneyimleyen insanların sayısındaki artış konut piyasasının başarısızlığını gösteriyor. Uygun fiyatlı konutların olmaması binlerce insanın bıçak sırtı yaşamasına yol açıyor. Ülkenin birçok bölgesinde, konut yardımları piyasadaki kiralara ayak uyduramıyor, bu durum çok sayıda insana, işe gitmek için arkadaşının ya da ailesinin koltuklarında, acil sığınaklarda, hatta sokakta uyanmak dışında başka bir seçenek bırakmıyor.”

SONU GELMEYEN BİR DÖNGÜ

Dennis Martin (42) de onlardan biri. Brington’da deniz kenarında bir çadırda uyurken şef yamağı olarak çalışıyordu. 18 aydır sokakta uyuyor ve uyuşturucunun kendisini buraya düşürmesiyle ilgili hatalarını kabul ediyor.

Bir seferinde, depozito biriktirmek için ayda 240 saat çalıştığını söyledi. “Çalışmazsan bu durumdan kurtulmanın bir yolu olmadığına kadar verdim. Ancak çalıştığında ve sahilde yaşadığında bu sonu gelmeyen bir durum. Depresyona girdi ve zihinsel sağlığı işine mal oldu.

YENİ BİR YAŞAM BİÇİMİ

2017 yılında İngiltere’de, 2010’dan bu yana yüzde 169’luk bir artışla 4 bin 751 kişinin sokakta yattığı tespit edildi. Evsiz yardım barınağı, genel olarak geçici kalacak yerler de dahil 300 bin insanın resmen evsiz olarak kaydolduğunu söyledi. Bu verilerden, 2013’te 19 bin olan “çalışan evsiz” sayısının yaklaşık 33 bine yükseldiği tahmin ediliyor.

Bristol’de bir Hıristiyan örgütü olan Crisis Centre Ministries tarafından evsizler için işletilen The Wild Goose kafesini yöneten Jonnie Angel’a göre: “Son birkaç yıldır, çalışan ve evsiz insanlardan haber alıyoruz. Bunu birkaç yıl önce duymadık. Bu sadece bir anlama gelebilir; evsizliğin bir yaşam biçimi haline gelmesi.”

*Çeviren Arif Koşar. Başlık ve arabaşlıklar Evrensel’e aittir.

ÖNCEKİ HABER

Dicle’de kaybolan Kadir Örüç'ün cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

Enis Berberoğlu ailesi ile bayramlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...