10 Eylül 2012 11:05

Fabrikaya sendikayı patron getirince…

MARSA Fabrikası 1925 yılından beri faaliyette olan 87 yıllık bir fabrika. Ana sloganı da “1925’ten beri gıda sektöründe öncüyüz.” Marsa fabrikasını 1946 yılında Sabancı ailesi aldı. Uzun yıllar boyunca Sabancı holding bünyesinde, Gıda San. ve Tic. A.Ş. adıyla devam eden fabrikanın 2008 yılında hisselerini Ülker satın ald

Fabrikaya sendikayı patron getirince…
Paylaş
Emre Aydın

Marsa Fabrikası 2011 yılı başı itibariyle Marsa Yağ Sanayi ve Tic. A.Ş. unvanıyla ticari faaliyetine devam etmektedir. Mersin yolu üzerinde çarşı merkezine yakın olan Marsa fabrikası, yüksek teknolojisi ile gıda endüstrisi, catering ve pastacılık sektörüne yönelik yağlar üretiyor.
Başta Türkiye iç pazarı olmak üzere ABD ve AB ülkelerinde de ürün pazarlamaktadır. Margarin ve sıvı yağ fabrikası olan Marsa Adana fabrikası, Türkiye’de bu alanda kurulu en büyük işletmesi.
Fabrika, yılda 200 bin ton margarin, 100 bin ton sıvı yağ üretim kapasitesine sahip. Marsa fabrikasında, 191 Öz Gıda-İş üyesi, 60 beyaz yakalı ve 135 taşeronda çalışan sendikasız olmak üzere toplam 386 kişi çalışıyor.

İŞÇİ ÜCRETLERİ EN GERİDEN EŞİTLENMİŞ

Gelişkin teknoloji ve kocaman fabrika binası ve üretim kapasitesi, işçilerin sömürülmesinin bir sonucu. İşçiler ücretlerinde bir artış olmamasından şikâyetçi. Fabrikada çalışan işçiler, 3 işçinin yaptığı işi bir işçinin yaptığını anlatıyorlar. Fabrika üç vardiya olarak çalışıyor. İşçilerin ücretleri hiç artmıyor. Yeni giren işçi de eski işçide aynı maaşı alıyor. En fazla alan işçiler 1000 lira alıyor.
14 yıllık olan bir işçi 1000 lira aldığını söylüyor. İşçi ücretleri en geriden eşitlenmiş. Buna itiraz eden işçilere patrondan önce sendika “Beğenmiyorsanız çalışmayın, kapı orada” diyor. İşçiler sendikanın neden böyle açıklama yaptığını şöyle açıklıyor; “Öz Gıda-İş’i biz getirmedik. Patron getirdi. Mecbur kaldık, işten atılma korkusuyla üye olduk. Ama memnun değiliz. Sendika hakkımızı savunmuyor. Patronun sözcüsü gibi."

SÖZLEŞMENİN İÇERİĞİNİ BİLMİYORLAR

Hak-İş konfederasyonuna bağlı Öz Gıda-İş Sendikasının patron eliyle örgütlendiği Marsa’da toplusözleşme 2012 Nisan ayında imzalandı. İmzalanan sözleşmeden memnun olmayan işçiler, ücretlerinin yerinde saymasından şikâyetçiler. 1 Ocak 2012 ile 1 Ocak 2014 yılları arasında geçerli olacak sözleşme 191 sendikalı işçiyi kapsıyor.
Öz Gıda-İş’in işçiler adına imzaladığı sözleşmenin maddelerinden işçilerin haberi yok. İşçiler tepkisini işyeri baş temsilcisine iletmişler. İşçilerin bildikleri tek şey sözleşme ile ücretlerine brüt üzerinden 130 lira zam yapıldığı.
Bu zammın işçilere yansıyan neti 90 TL. Onun dışında sözleşme ile ne tür sosyal haklar elde ettikleri ise bilmiyorlar.
İşyerinde temsilciler seçimle belirlenmemiş. İşçilerin içinden birileri temsilci olarak atanmış.

SENDİKANIN İŞVERENLE SAĞLAM İLİŞKİ

Sendika işçiler için eğitim yapmazken fabrika yönetimi ile ortak eğitim yapıyor. Yılın belli zamanlarında işveren-işçi iletişim toplantısı yapılması kararı alan sendika, Marsa Fabrikasının gelecekle ilgili planı ve vizyonu, işçilere fazla çalışma karşılığında serbest zaman yerine ücret ödemesi yapılması, banka promosyonlarından yararlanılması gibi konularla uğraşıyor.
Sendikanın vurguladığı konu, Marsa fabrikası ile Öz Gıda-İş arasında sağlam temeller üzerine kurulması gereken endüstriyel ilişkilerin önemi ve sürdürülebilirliğine vurgu yapılıyor. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gitme,görme,duyma

SONRAKİ HABER

Davası zulüm, duruşması işkence!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa