24 Ağustos 2018 11:10

İki gazeteciye suikast planı davası başladı

İsveç’te iki gazeteciye suikast hazırlığı yapmakla suçlanan ırkçı Kuzey Direniş Hareketi üyesinin yargılanmasına başlandı.

Fotoğraf: Youtube videosu ekran görüntüsü (NMR försöker forcera polisens linje) (CC-BY)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te iki gazeteciye suikast hazırlığı yapmakla suçlanan 48 yaşında Kuzey Direniş Hareketi (NMR) üyesi Nazinin yargılanmasına Sundsvall İlk Mahkemesi’nde başlandı. 48 yaşındaki Nazi, ateşli silahlar kanununa mukavemet, cinayete hazırlık yapmakla suçlanıyor.

Bu yılın Mayıs ayında polis, İsveç’in kuzeyindeki Norrland bölgesinde bir villaya baskın düzenledi. Villada çok sayıda silah, mühimmat ve silah parçaları, polisin iletişimin dinlenilmesi için kullanılan aletler bulundu.

Bilgisayarında da sabotaj ve cinayetlerin nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler, Sundvall Gazetesinde görev yapan iki gazetecinin resimleri, ev adresleri ve yaşadıkları binaların dışarıdan çekilmiş resimlerine rastlandı.

Polis villada ayrıca, özel yapılmış bir çantanın içinde susturucu monte edilmiş bir silah bundu. Çantanın dışına yerleştirilen bir düzenek sayesinde çantanın açılmasına gerek kalmaksızın silah ateşlenebiliyor.

Mahkemedeki sorgusunda NMR üyesi olduğunu kabul eden Nazi, cinayete hazırlık yaptığı suçlamalarını reddetti. Silahların kendisine yıllar önce başka bir kişi tarafından tarafından bir çantanın içinde bırakıldığını ve çantanın içindeki silahlardan habersiz olduğunu iddia etti.

NAZİLER SİLAH İMAL EDİYOR

Nasyonal Sosyalist devlet kurmayı hedefleyen NMR’nin silah üretimi yaptığı da biliniyor. Göteborg, Stockholm ve Sundsvall’da örgüt üyelerinin evlerine yapılan baskınlarda evde yapılmış silahlar ele geçirilmişti.

Stockholm Savunma Yüksek Okulu Terör Uzmanı Magnus Ranstrop, Nazilerin ürettikleri silahların dışarıdan zararsız gibi göründüğü, taşıma, gizleme ve kullanmasının kolay olduğunu söyledi. Baskınlarda Nazilerin bilgisayarlarında nasıl silah yapıldığına dair bilgilerin de bulunmasının kaygı verici olduğunu ve sorunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini ifade etti.

GAZETECİLER FEDERASYONU: TÜM TOPLUM TEPKİ GÖSTERMELİ

Gazetecilere yönelik tehditlerin arttığını söyleyen İsveç Gazeteciler Federasyonu Jonas Nordling, Nazinin yargılanması sırasında ortaya çıkan bilgilerin bu tehditlerin boş olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.

Polisin her iki gazetecinin güvenliği için önlem almasını önemsediklerini söyleyen Nordling,  tüm toplumun Nazilere tavır alması gerektiğini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Vietnam’da iki ABD vatandaşına 14’er yıl hapis

SONRAKİ HABER

Sokakta baygın bulunan çocuğun istismara uğradığı ortaya çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa