24 Ağustos 2018 08:34

Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri: Kayyım sistemi tüm Türkiye’ye uygulanacak

Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, yerel yönetim bütçelerinin hazineye bağlanmasını değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yerel yönetim bütçelerinin hazineye bağlanmasını değerlendiren Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Genel Sekreteri Yılmaz Yıldırımcı, bölge illerinde uygulanan kayyım sisteminin Türkiye’nin her tarafında kalıcı hale getirildiğini söyledi.

“Tek Hazine Kurumlar Hesabı Kapsamına Alınacak Kamu İdareleri ve Hesapların Belirlenmesi Hakkında Karar” 9 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. Karara göre yerel yönetim bütçeleri hazineye bağlandı. Yapılan değişikliklerle yerel yönetimlerin merkeze bağımlı hale getirildiğini kaydeden Yılmaz Yıldırımcı, yerel yönetimlerin özerkliğinin tamamen ortadan kaldırıldığını belirtti. Mezopotamya Ajansına konuşan Yıldırımcı, belediyelerin halkla birlikte karar verme durumunun ortadan kaldırıldığına dikkat çekti. Yıldırımcı, “Şimdi belediyenin kendi arsası dahil, belediyenin tasarrufunda bulunan ve yapması gereken projelerin tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ilgili bir müdürlüğe bağlandı. Müdürlüğün onayı olmadan, belediyelerin kendi içinde bağımsız, halkla birlikte ve özerk proje uygulama yetkileri elinden alındı” şeklinde konuştu.

BELEDİYELER DE CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLANIYOR

Yerel yönetimlerin kendi içlerinde mali ve bütçe bağımsızlığı yetkisinin de söz konusu düzenleme ile ortadan kaldırıldığını ifade eden Yıldırımcı, şöyle devam etti: “Belediyeler kendi bütçelerini oluştursalar dahi, kendi harcama yetkileri olsa dahi, bu merkezi kontrol sisteminin talimatı ve onayı olmadan bir kuruş bile harcamayacak. Dolayısıyla ekonomik, siyasi ve teknik alt yapı başlıkları altında, belediyelerin özerkliği ortadan kaldırıldı. Kayyımlar şuanda bölgede halkın iradesi olan belediyelere el koymuş durumda. Yüzde 90’larda oy alan belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri cezaevlerinde tutuluyor. Şuanda belediyelerin yüzde 60’ı atanmışlar ile yönetiliyor. Dolayısıyla bunun kalıcı hale getirilmesi, cumhurbaşkanlığı sistemi çerçevesinde belediyelerin doğrudan Cumhrubaşkanlığına bağlanması ve oradan yönetilmesi söz konusudur” şeklinde konuştu.

‘ÖNCE BÖLGE İLLERİNE SONRA TÜM TÜRKİYE’YE’

Bölgedeki belediyelerde yürürlüğe konulan kayyım sisteminin günümüz itibari ile tüm Türkiye’de genelleştiğine dikkat çeken Yıldırımcı, “Türkiye’de genel anlamıyla bakıldığında uygulanan tüm toplumsal politikalar; öncelikle bölge illerinde devreye sokuluyor. Bu yasa da öncelikle Bölgedeki kayımlar ile geliştirildi. Yapılan bu antidemokratik uygulamalara sessiz kalındığı için bugün Türkiye’deki tüm halkların iradesine kısıtlılık getirildi. Bölge illerinde uygulamaya konulan kayyım sistemine ses çıkartılmadığı için bugün kayyım sistemi Türkiye’nin her yerinde yaygınlaştı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Veli Ağbaba: Krizin bedelini işçiler ödüyor

SONRAKİ HABER

Demirtaş’tan aydınlara ‘umut forumları’ önerisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...