24 Ağustos 2018 08:30

Veli Ağbaba: Krizin bedelini işçiler ödüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Her ekonomik kriz de olduğu gibi bu kriz sürecinde de yine en büyük bedeli çalışanlar ödeyecek.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, son günlerde ekonomik krizin etkisiyle toplu işten çıkarmaların arttığını dikkat çekerek, “Binlerce kişi işsiz kalırken, Çalışma Bakanlığı’nın vaatleri arasında yer alan ‘istihdam artışı’ boş vaat olmaktan öteye gitmeyecektir. Her ekonomik kriz de olduğu gibi bu kriz sürecinde de yine en büyük bedeli çalışanlar ödeyecektir” dedi.

Gerçek işsiz sayısının 6 milyona yaklaştığı günümüzde Türkiye’nin dört bir yanından gelen toplu işten çıkarmalar ile bu sayının önümüzdeki günlerde çok daha artacağı öngörülürken CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yetkililerin çok hızlı bir şekilde işsizliğin artışını önleyecek, toplu işten çıkarmaların önüne geçecek politikaları hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Döviz kuruna bağlı yaşanan ekonomik bunalımın bedelinin yine çalışanlar tarafından ödendiğini kaydeden Ağbaba, “Özellikle son 1 aydır bazı bölgelerde toplu olarak işten çıkarmaların yaşandığı kamuoyuna yansıyor. Tekstil üretiminin yoğun olduğu Gaziantep’te  bir çok fabrikada onlarca işçinin ya işten çıkarıldığı yada ücretsiz izin verilerek evlerine gönderildiği bilgisi yer almaktadır. Basında Gaziantep Organize Sanayi bölgesinde yer alan pek çok ünlü firmanın yüzlerce işçisini işten çıkarıldığı belirtilmektedir. İstanbul Ataköy-İkitelli metro hattı şantiyesinde çalışan 700’e yakın işçinin işine aynı anda son verildiği haberleri basına yansımıştır. Bunun yanı sıra İstanbul Silivri’den, Muğla’dan sendikaya üye oldukları gerekçesi işçilerin işten çıkarıldığı bilgileri geliyor. Türkiye’nin dört bir yanında her gün iş yerlerinde irili ufaklı gruplar halinde işten çıkarmalar yaşanmaya devam ediyor”ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK BEDELİ EMEKÇİLER ÖDÜYOR

Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı 100 günlük çalışma programı arasında istihdamın ve sendika üyeliğinin arttırılmasına yönelik vaatler bulunduğunu hatırlatan Ağbaba şunları söyledi: “Son bir aydır ülke genelinde yaşanan işten çıkarmalar ve sendika üyeliğine yönelik iş yerlerinde gerçekleşen baskılar göz önüne alındığında Bakanlığın bu açıklaması boş bir vaat olarak ortada durmaktadır. Ayrıca son TÜİK verileri de yakından incelendiğinde işsizlik rakamları hükümetin açıkladığı gibi tek hanelerde değil aksine çift hanelerde ki yerini korumaktadır. Çalışma Bakanlığının bu kötü gidişe dur diyecek çalışanların haklarını gözetecek bir düzenlemeye gitmedikleri görülüyor. Her ekonomik kriz de olduğu gibi bu kriz sürecinde de yine en büyük bedeli çalışanlar ödeyecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaşanan ekonomik süreci milli bir dava olarak nitelerken, yine milli duruşu sadece bu ülkenin yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşayan emekçilerden beklemektedir.”

HAK GASPLARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN KOMİSYONLAR KURULMALI

“Son günlerde basına yansıyan toplu işten çıkarmaları araştırmak ve olası işten çıkarmaların önüne geçmek için Çalışma Bakanlığı gerekli çalışmaları bir an evvel yapmalıdırlar” diyen Ağbaba şöyle devam etti: “Artan hayat pahalılığı göz önüne alınarak işçilerin ücretlerinde düzeltmeye gidilmelidir. Ayrıca TBMM bünyesinde  toplu işten çıkarmaların ve olası hak gasplarının önüne geçilmesi için gerekli komisyonların oluşturulması gereklidir. Aksi takdirde zaten bir dilim ekmeğe muhtaç duruma düşmüş olan ülkemizin işçi ve emekçileri için yaşam daha da zor ve katlanılmaz hale gelecektir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Afgan ve Kürt deri işçileri: Bize bayram yok

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen Genel Sekreteri: Kayyım sistemi tüm Türkiye’ye uygulanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...