24 Ağustos 2018 08:19

Sarı sıcakta odun kömürü mesaisi

Adana’da narenciye odunundan kömür elde eden işçiler; kavurucu güneşin altında 75 lira yevmiye için çalışıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Adana'nın kavurucu sıcağında işçiler 75 lira yevmiyeyle narenciye odunlarını günlerce yakıp kömür elde ediyor. Verimli tarım arazileri üzerine kurulan ocaklarda üretilen kömürler, kilosu 3 liradan yoğun olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne satılıyor.

Seyhan ilçesindeki Camuzcu Mahallesi'nde bulunan ocakta çalışan işçi Mahir Çakıl, kömürün kötü etkilerinden kurtulmak için bol bol yoğurt yiyip, ayran içtiklerini dile getirdi. Aşırı sıcaklara alıştıklarını dile getiren Çakıl, odunun kömür yolculuğunu şöyle anlattı:

"Odunları ilk başta çatılıyor, istifliyoruz. Daha sonra üzerine saman ve toprak atıldıktan sonra yakılıyor. Bu süreç ocağın büyüklüğüne göre 30-40 gün sürüyor. Yavaş yavaş yandıktan sonra suluyoruz. Ardından ateşin sönmesi için de naylon atıyoruz."

'YEVMİYEYE DEĞMİYOR AMA EĞLENCELİ'

Çakıl, portakal odunundan verimli kömür elde edildiğine değinerek şunları söyledi:

"Bu kömürler genellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne satılıyor. Kilosu 2.80 ile 3 lira civarında gidiyor. Sabah 7.30-8.00 gibi çalışmaya başlayıp 18.00'de paydos ediyoruz. 75 TL yevmiyeye değmiyor ama eğlenceli. Başımızda kimse yok." (Adana/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupalılar seferleri durdurdu; pazara Türkler göz koydu!

SONRAKİ HABER

Afgan ve Kürt deri işçileri: Bize bayram yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...