24 Ağustos 2018 06:56

Birgün sineklerinin ölüm dansı

Ardahan'da her yıl Ağustos ayında yaşanan ve bazen 2 gün süren 'birgün sineklerinin ölüm dansı' dün gece başladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ardahan'da her yıl yaşanan 'birgün kelebeklerinin ölüm dansı' dün gece başladı. Sokak aydınlatma direklerinin ışıklarının etrafında dakikalarca uçup, bir süre sonra ölen birgün sinekleri, yerde beyaz bir örtü oluşturdu.

​Halk dilinde 'Beyaz söğüt kelebeği' olarak bilinen birgün sinekleri, havanın kararması ile birlikte akın akın, Karagöl Mahallesi Sağlık Sokağı'na geldi. Sokak aydınlatma direklerinin ışıklarının etrafında dakikalarca uçan birgün sinekleri, vatandaşların tabiriyle ‘ölüm danslarını’ yapmaya başladı. Kar yağar gibi görüntü sergileyen birgün sinekleri, bir süre uçtuktan sonra öldü. Birgün sinekleri, düştükleri kaldırımda beyaz bir örtü oluşturdu. Milyonlarca birgün sineklerinin ölüm uçuşunu büyük bir üzüntü ile izleyen çocuklar ise onları düştükleri yerden kaldırmaya çalıştı.

Yaşanan bu tabiat olayını tanıklık eden kent sakinlerinden bazıları video ve fotoğraf çekti. Sosyal medyada 'Kelebeklerin son dansı' başlığı ile paylaşılan görüntüler, tıklanma rekorları kırdı.

Her yıl aynı manzarayla karşılaştıklarını söyleyen kent sakinlerinden Kutluhan Durak, "Ağustos ayının sonlarına doğru bu doğa olayı her zaman yaşanıyor. Adeta kar yağıyormuş gibi bir görüntü oluşturuyor. Bu durumu yazın bittiğini ve havaların soğuyacağına dair bir işaret olarak yorumluyoruz" diye konuştu.

BİRGÜN SİNEĞİ (MAYIS SİNEĞİ) NEDİR?

Mayıs sineği veya birgün sineği, Ephemeroptera takımına ait kısa yaşamlı böceklerin ortak adı.

Gerçek sinekler (Diptera) ile karıştırılmamalıdır. Kız böcekleri ve Yusufçukları kapsayan eski bir grubun içerisinde yer alırlar. Sucul böceklerdir ve olgunlaşma süreleri tatlı sularda bir yıl sürer.

Olgunlaşma evresinden sonra yer yüzüne çıkıp kabuk değiştirirler. İlk olarak erkekler ortaya çıkar ve kabuk değişimindem hemen sonra göl üzerinde dișileri ararlar. Daha uzun kuyruklu olan dişiler ortaya çıkınca erkekler grup halinde çiftleşmeye başlar ve hemen ölürler bu duruma "QPLOT" da denir.

Dişiler nehrin üst kısmına giderek yumurtlar ve 40,000'e yakın yumurta bırakıp ölürler. (DHA)

Bu makalenin nedir kısmı Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 3.0 Lisansı ile yayınlanmış "Mayıs sineği" Vikipedi makalesinden alınmıştır. Tüm makale aynı lisansla kullanılabilir.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, Balkan Şampiyonası'nda yarı finalde

SONRAKİ HABER

Yunanistan'a kaçan 3 bin 189 kişi iltica için başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...