11 Eylül 2012 04:24

Köylülere destek ziyareti

Dersim’de siyasi parti, dernek, sendika temsilcileri ve doğa aktivistleri, asker barikatını aşarak, Peri Suyu’na yapılacak olan Pembelik Barajı’na karşı direnişte olan köylülerle buluştu. Dersim Kültür Derneği, Munzur Doğa aktivistleri, sendika ve siyasi parti üyeleri, Peri Suyu üzerinde yapımı sürdürülen Pembelik Bara

Köylülere destek ziyareti
Paylaş
Kemal Özer

İKİ SAAT BEKLETİLDİLER

Nazimiye Dağlıbahçe Jandarma Karakolu’nda araçlar durdurularak, bölgede operasyonda olduğu gerekçesiyle geçişlerine izin verilmeyeceği belirtildi. Baro Başkanı Fatma Kalsen ile karakol komutanı arasında yapılan görüşmede, Karakol komutanı Nazimiye Cumhuriyet Savcılığı ile Nazimiye Kaymakamlığı’nın verdiği talimat gereği arama ve kamera çekimi yapacaklarını söyledi. Askerlerin eylemcilerin görüntülerinin çekildiği sırada Kalsen, Nazimiye Cumhuriyet Savcılığı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kalsen, Savcılığın böyle bir talimat vermediğini açıklaması üzerine karakol komutanı kamera çekiminin yapılmasını durdurdu. Eylemciler 2 saat bekletildi. Köye girişlerine izin verilmedi. Avukatlar, karakol komutanından yaptıkları uygulama nedeniyle tutanak tutmalarını istedi. Komutan böyle bir tutanağı vermeyeceklerini, talimatın kaymakamlıktan geldiğini ve tutanağı gidip kaymakamlıktan almalarını söyledi. Yapılan görüşmeler sonuç vermezken, kitle Nazimiye Dağlıbahçe Jandarma Karakolu önünde bir açıklama yaptı.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

İHD Dersim Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, hukuka ayrı bir şekilde bekletildiklerini belirterek, yapılan hukuksuzluğun tutanaklara da geçirilmediğini söyledi. Yaşanan hukuksuzlukla ilgili hukuki süreci başlatacaklarını anlatan Yıldırım, ilgililer hakkında Nazımiye ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına, Anayasal Çevreyi Koruma yükümlülüklerinin engelledikleri için suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Dersimlilerin tüm güçleriyle meşru savunma haklarını ve başkaldırı haklarını sonuna kadar kullanacaklarını dile getiren Yıldırım, “Toprağımızın bir zerresine, suyumuzun bir damlasına dokunulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz” dedi. Dersim Baro Başkanı Fatma Kalsen ise, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

ASKER BARİKATI AŞILDI

Yapılan açıklamanın ardından karakol komutanı sadece 5 kişinin geçişine izin verileceğini belirtirken, buna tepki gösteren kitle araçlarını karakolun önünde bırakıp asker barikatını aşarak, köye doğru yürümeye başladı. Köye varan kitle, köylülerle birlikte daha sonra Pembelik Barajı’nın şantiyesine doğru yürüyüşe geçerken, bu kez şantiye önünde barikat kuran askerler tarafından durduruldu. Asker barikatına tepki gösteren ve barikatın üzerine doğru yürüyen kitle ne pahasına olursa olsun dedelerinden miras kalan bu toprakların sulara gömülmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi. Asker barikatına tepki gösteren ve barikatın  üzerine doğru yürüyen kitle ne pahasına olursa olsun dedelerinden miras kalan bu toprakların sulara gömülmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi. Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, köylülerin mücadelesini desteklerini ve tarihlerinin ve kültürlerinin yok olmasına izin vermeyeceklerini belirtti. Ardından kitle tekrar köye döndü. Kitlenin köyü ziyareti sırasında kobra tipi helikopterlerin köyün üzerinde uçuş yaptığı görülürken, skorsky helikopterleriyle de bölgeye asker indirildi görüldü. (DersimEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bölge’de askeri hareketlilik sürüyor

SONRAKİ HABER

Bu zihniyet için Sevag son değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...