23 Ağustos 2018 12:36

‘Çiftçi borçlarında yapılandırma şart’

CHP Milletvekili Kazım Arslan, üretici köylülerin yaşadığı sorunları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle verilen soru önergesinde hem tarımda alınması düşünülen önlemler soruldu, hem de çözüme yönelik öneriler sunuldu.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan tarafından verilen yazılı soru önergesinde dikkat çekilen notlalar ve öneriler şöyle:
- Beyaz et sektörü üreticilerinin elektrik abonelikleri ticari tarifeden faturalandırılmaktadır. Bu tarifenin tarımsal abonelik faturasına geçirilmesi için bir çalışma yapılmalı.

- “İyi tarım” uygulamalarında üreticiye verilen hibe desteğinin “grup” ve “bireysel sertifika” ayrımı yapılmadan, bir yıl önceki destek miktarına döndürülmesi yönünde adım atılmalı.

- Çiftçilerimizin borçlarının bir defaya mahsus olmak üzere, yapılandırma kapsamına alınarak beş yıl taksitli ödenmesi yönünde bir çalışma yapılmalı.

PAZAR VE DEPOLAMA SORUNUNA MAKRO PLAN

Yetiştirilen ürünlerin değerinde satılabilmesi, pazar sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla, Denizli ve ülke genelinde yeni dönemde tarımsal sanayi tesisleri için makro planlamaya gidilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan konu hakkında şunları söyledi: “Denizli ve ülke genelinde henüz yeterli çözüme kavuşmamış olan lisanslı depoculuk, ürün ihtisas borsaları, soğuk hava depoları, tasnifleme ve ambalajlama alanlarında yeni teşviklere gidilmeli”.

Yeni Büyükşehir Yasasının ardından mahalleye dönüşen yerlerde hayvancılık faaliyetlerine devam edemeyen Denizlililere ve diğer büyükşehir olan illerdeki hayvancılara, hayvancılığa devam edebilmeleri adına gerekli altyapısı hazırlanmış alanların açılması gerektiğini belirten Arslan, “Bu hizmetlerin belediye ve bakanlık eliyle sağlanması hususunda çalışmalar hızlanmalı” dedi.

JEOTERMAL İÇİN YENİ MODEL DEVREYE GİRMELİ

Çiftçi kayıt sistemi yeniden ele alınması gerektiğini, sisteme kabul edilmeyen “ecrimisil ile ekilip dikilen alanlar”ın çiftçi desteklerinden yararlandırılabilmesi için çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Arslan jeotermal kaynaklar için şu öneriyi yaptı: “Denizli’de ve diğer jeotermal potansiyeli olan şehirlerde, jeotermal enerji yoluyla ısınan organize sera bölgelerinde kullanılan sıcak suyun reenjeksiyon modeliyle hızla ana arter veya paralel kuyulara gönderilmesi gerekirken, açıkta bırakılan suyun Menderes havzası ve Ege Denizi civarındaki verimli araziyi kirleterek ilerlediği bilinmektedir. Bakanlık bu konuda bir hasar tespit çalışması yaparak ilgili bakanlıklar ve belediyelerle reenjeksiyon modelinin yaygınlaştırılması yoluna gitmeli.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zonguldak'ta fabrika yangını: 7 işçi dumandan etkilendi

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri çağırıyor: Kaybedenlerin peşinde 700 hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...