23 Ağustos 2018 10:31

Eminönü esnafı: Bayramlar da öldü

Artan hayat pahalılığı bayraş alışverişlerine yansıdı. Bayram alışverişinin İstanbul’daki merkezlerinden Eminönü’de esnaf gidişattan dertli.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Esnafların bayramda da yüzü gülmedi. Artan hayat  pahalılığı ve zamlar yurttaşın cebini yaktığı için bayram alışverişlerinde de ciddi düşüşler yaşanıyor. İstanbul’un kalbinin attığı Eminönü’nde genel bir sessizlik hakimken önceleri iğne atsan yere düşmeyecek Mahmutpaşa Çarşısı ve Tahtakale’de esnaflardan bazıları da kepenk kapattı.

Mısır Çarşısı ve Yeraltı Çarşısı’nda ise her şeyden azar azar alan, fiyat sormadan alışveriş yapmayan müşteriler zamlardan şikayetçi. Eskiden arife günüyle başlayan ve bayram boyunca tıklım tıklım olan çarşıda esnaf oldukça dertli.

Eminönü Yeraltı Çarşısı’nda ayakkabı satıcısı olup ismini vermek istemeyen esnaf ise, “Bayramlar öldü, ülkenin başı sağ olsun. Günde 3 milyon insanın geçtiği yerde in cin top oynuyor. Ülkede gülmek unutuldu. Müşterinin ve esnafın tebessümü kalmadı” sözleriyle tepki gösterdi.

‘ARİFE GÜNÜNDE KEPENK İNDİRMEYE BAŞLADIK’

Ekonomik krizden bütün esnafların etkilendiğini söyleyen esnaf Yalçın Narman, “Burası normalde bir ucuzluk pazarı. İnsanlar buraya uygun fiyata bir şey almaya geliyor. Ama şu an eski fiyatlara yüzde 50 zam geldi. Fiyatlar yüksek olunca vatandaş alamıyor. Biz de pahalıya aldığımız için satamıyoruz. Ne alıcı razı oluyor ne satıcı” diyerek iş yapamamaktan şikayet etti. İş olmadığı için bazı esnafların arife gününde de kepenk kapattığını dile getiren Narman, “Esnaf artık dükkan açamıyor. Küçük esnaf tamamıyla bitti” dedi.

‘ARAP TURİSTLER DE OLMASA…’

Eminönü gibi bir yerde dahi durumun içler acısı olduğunu belirten Narman, “Eskiden buralar böyle değildi. Yüzümüz gülerdi. Neşeliydik. Buralar arife günü tıklım tıklım olurdu. Bayramlarda boş kalmazdık. Esnaf çok güzel iş yapardı. Alan da veren de razıydı. Çünkü fiyatlar çok uygundu. Şimdi sağa sola bakın doğru düzgün müşteri yok” dedi. Şimdilerdeyse sadece Arap turistlerin alışveriş yaptığını söyleyen Narman, “Araplar da olmasa kendi vatandaşımızın aldığı bir şey yok. Çünkü yerlinin bütçesi yetmiyor. Asgari ücret bin 600 TL. Bu yüzden insanlar bir şey alamıyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇORBA PARASINA KALDIK’

Pazarda çorap satarak geçimini sağlayan esnaf Hakan Yalçınkaya, eskiden 7 TL’ye aldıkları ürünü şu an 20 TL’ye aldıklarını ve insanların bu durumdan etkilediğini dile getirdi. Hiç kimsenin halinden memnun olmadığını söyleyen Yalçınkaya, “Önceden akşamları burada seyyar satıcılık yaptığımızda akşam saat 10.00’a kadar gitmiyorduk. Daha doğrusu müşteri yoğunluğundan gidemiyorduk. Ama şu an saat akşam 17.00 dedin mi bu çarşıda işler bitiyor. Bu bayramda hiçbir kazancımız yok. Bir çorba paramız çıksa yeter” diye dert yandı. Yalçınkaya, “Türkiye’de yürütülen yanlış ekonomi politikaları ve dışa bağımlılık bize yansıyor. Bu durumdan şikayetçiyiz” dedi.

‘İŞ YAPIYORUM DİYEN YALAN SÖYLÜYOR’

20 senedir Eminönü’nde esnaflık yaptığını ifade eden Gökhan Delikaya da, “Önceden arife günleri ve bayramlarda burada iğne atsanız yere düşmezdi. Şu an esnafların hepsi kapalı. Önceden burada dükkan kapanmazdı. Ama esnaf bu hale geldi” diye konuştu. AKP’ye oy veren bir seçmen olduğunu da belirten Delikaya, bozulmakta olan ülke ekonomisi ve yönetimden memnun olmayan yurttaşlardan. Ülkedeki gidişatın ve ekonominin iyi olmadığını da sözlerine ekleyen Delikaya, “Mahmutpaşa’da şu an herkes kan ağlıyor. Kim iyiyim dese, kim iş yapıyorum dese yalan söylüyordur” dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

AKP döneminde fındık 5 dolardan 2 dolara indi

SONRAKİ HABER

Lavanta balının kilosu 250 lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...