23 Ağustos 2018 06:17

İbrahim Kalın: Bolton'ın açıklamaları ekonomik savaşın itirafı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un dün yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ulusal güvenlik Danışmanı John Bolton’un açıklamalarına cevap verdi. Reuters’a açıklamalarda bulunan Kalın, Rahip Brunson davası ile ilgili yargı sürecinin devam ettiğini belirterek, “ABD’nin devam eden bir yargı süreci hakkında keyfi yorum ve taleplerde bulunması dikkate değer bir durumdur. Karar mercii yargıdır ve ABD dahil herkes Türk yargısının vereceği karara saygı duymak zorundadır. Şu ana kadar olduğu gibi bu kural bundan sonra da geçerlidir” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, John Bolton’ın Türkiye’deki ekonomik durum ve Katar’ın yatırım kararıyla ilgili açıklamalarının vahim bir durumu işaret ettiğini söyleyerek, “Zira bu ifadeler, Trump yönetiminin bir NATO müttefikini ekonomik savaşın hedefi haline getirdiğinin itirafıdır” diye konuştu.

'ABD DAHİL HERKES TÜRK YARGISININ VERECEĞİ KARARA SAYGI DUYMAK ZORUNDA'

Kalın'ın Reuters’a yaptığı açıklamalarının satır başlıkları şöyle:

“Bir kişinin rahip yahut din adamı olması, tek başına suçsuz ve masum olması için yeterli bir karine değildir. Karar merci yargıdır ve ABD dahil herkes Türk yargısının vereceği karara saygı duymak zorundadır. Şu ana kadar olduğu gibi bu kural bundan sonra da geçerlidir.

Öte yandan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın, FETÖ’nün bir kumpası olarak görülen dava sonucunda haksız bir şekilde ceza aldığını herkes bilmektedir. Aynı şekilde Halkbank’a yönelik bir takım haksız ve mesnetsiz suçlamaların gündeme getirilmesi ve bu kamu bankamızın yıpratılmak istenmesi de kabul edilemez. Türkiye olarak bu süreçten son derece rahatsız olduğumuzu ifade ediyoruz.

'EKONOMİK SAVAŞIN İTİRAFI'

Bolton’ın Türkiye’deki ekonomik durum ve Katar’ın yatırım kararıyla ilgili söyledikleri daha vahim bir durumu işaret etmektedir. Zira bu ifadeler, Trump yönetiminin bir NATO müttefikini ekonomik savaşın hedefi haline getirdiğinin itirafıdır. Fakat bu mesele Türkiye ile sınırlı değildir. Trump yönetimi bugüne kadar Meksika, Kanada, Küba, Çin, Rusya, İran, AB, Almanya ve diğer ülkelerle benzer çatışmalara girmiş ve ticaret, vergi ve yaptırım gibi unsurları küresel bir ticaret savaşı başlatmak için kullanmak niyetinde olduğunu göstermiştir. Oysa bu yaklaşım serbest piyasa kurallarına aykırı olduğu gibi vergi kararları Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarına da aykırıdır. Bu yüzden Türkiye, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İsviçre, Norveç, Kanada, Rusya, Meksika ve Avrupa Birliği çelik ve alüminyum ürünlerine ek vergi koyan ABD'yi Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne şikayet etti. Dolayısıyla ortada küresel bir sorun var. Türkiye ile ABD arasında yaşanan sorun, Trump yönetiminin dünya ile yaşadığı sorunların bir parçası olarak ortaya çıkmıştır.

'BU TÜR SİYASİ, HUKUKİ VE EKONOMİK TAVIRLAR MÜTTEFİKLİK RUHUNA SIĞMAZ'

Bu tür siyasi, hukuki ve ekonomik tavırlar müttefiklik ruhuna sığmaz. Bunlar NATO’nun kuruluş ilkelerine de aykırıdır. Nitekim pek çok NATO ülkesi de ABD yönetiminin bu tutumundan rahatsız olduğunu açıkça ifade etmektedir. Son dönemde ABD yönetiminin izlediği politikalar, NATO ittifakının temel ilke ve değerleriyle çelişmektedir. Türkiye’ye karşı bir ekonomik savaş açıldığının itirafı mahiyetindeki açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Botan Çayı’nda kaybolan asteğmenin cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Josef de Souza, Suudi Arabistan'ın Al Ahli takımına transfer oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...