22 Ağustos 2018 15:39

Esad yönetimine ortak İdlib ‘uyarı’sı

ABD, İngiltere ve Fransa Guta’daki sarin gazı saldırısının 5. yılında ortak açıklama yaparak Esad’a uyarıda bulundu.


Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD, İngiltere ve Fransa devletleri ortak bir açıklama yayınlayarak “Guta’daki korkunç sarin gazı saldırısının 5. yılında, Esad rejiminin kimyasal silah kullanmasını kınadığımızı bir kez daha vurguluyoruz” dedi. Ortak açıklamanın, Suriye ordusunun el Kaide bağlantılı cihatçı grupların kontrolündeki İdlib vilayetine yönelik operasyon hazırlığı yaptığı bir dönemde yapılması dikkat çekti.

AA’nın haberine göre, açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri olarak Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasını engellemek ve böyle bir kullanımda rejimi sorumlu tutmak konusundaki ortak kararlılığımızı bir kez daha teyit ederiz” denildi.

BİR UYARI DA RUSYA’YA

Açıklamada, İdlib’de “sivillere ve sivil altyapılara yönelik Suriye rejimi tarafından saldırı düzenlediği” haberlerinden ve “bunun insani sonuçlarından dolayı derin endişe duyulduğu belirtilerek, “İleride ve hukuksuz olarak kimyasal silah kullanımından duyduğumuz endişenin altını çiziyoruz” denildi.

“Esad rejimini destekleyen ülkeler” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, bu ülkeler kimyasal silah kullanımına karşı küresel normların korunması için güçlerini kullanmaya çağrıldı. Açıklamada, “Tüm uluslararası toplumu, Suriye’nin kimyasal silah kullanımını sonlandırmak için sergilediğimiz kolektif çabayı desteklemeye çağırıyoruz. Esad rejiminin tekrar kimyasal kullanması durumunda harekete geçmekte kararlıyız” denildi.

AYNI GEREKÇE İLE SALDIRI DÜZENLEMİŞLERDİ

Ortak açıklamanın imzacısı olan ABD, İngiltere ve Fransa, geçtiğimiz nisan ayında da yine Doğu Guta’da kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla Suriye’nin başkenti Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süveyda illerindeki askeri noktalar bombalamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD: İdlib konusunda Rusya ile görüş birliğimiz yok

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan ilk kez kadın bir siyasi tutuklu idam edebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...