23 Ağustos 2018 17:46
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ağustos 2018 19:23

Beşiktaş ev sahibi Partizan karşısında 1-1 berabere kaldı

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi Play Off turunda Partizan'la karşılaştı. Belgrad'da oynanan maç 1-1 sona erdi

Fotoğraf: Samir Yordamoviç/AA

Paylaş

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi Play Off turu ilk maçında Sırbistan ekibi Partizan’la karşılaştı. Partizan'ın ev sahibi olduğu maç 1-1 sona erdi, Beşiktaş rakip sahada aldığı beraberlikle avantaj elde etmiş oldu. Belgrad’daki 32 bin 710 kişilik Partizan Stadı’nda oynanan maç, TRT 1'de yayınlandı.

15'İNCİ DAKİKADA BERABERLİK GOLÜ

Maçın ilk golünü Sırbistan temsilcisi Partizan attı. 14'üncü dakikada Beşiktaş'ın kalesini bulan golün sahibi Ricardo Gomes oldu. Beşiktaş'ın yanıtı gecikmedi, 15'inci dakikada Tolgay'ın attığı golle durum 1-1 oldu. Tolgay Arslan'ın kafa golünde ortayı açan isim ise Quaresma oldu.

Rövanş maçı 30 Ağustos'ta oynanacak.

BEŞİKTAŞ TARAFTARI ALINMADI

UEFA tarafından "yüksek riskli maç" ilan edilen karşılaşmaya konuk takım Beşiktaş'ın taraftarları alınmadı. Karara göre, İstanbul'daki rövanş maçına da Partizan taraftarları alınmayacak.

Partizan taraftarlarının ise maça ilgisi yoğundu. Sırp taraftarlar, 32 bin kişi kapasiteli tarihi stadın büyük bölümünü doldurdu. Sadece kale arkası bölümlerde boşluklar gözlendi.

İLK 11'LER

UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında deplasmanda Sırbistan temsilcisi Partizan ile Beşiktaş arasında oynanan karşılaşmanın hakem ve ilk 11'leri şöyle:

Stat: Partizan
Hakemler: Ivan Kruzliak, Tomas Somolani, Branislav Hancko, (Slovakya)
Partizan: Stojkovic, Nemanja Miletic, Markovic, Valiente, Nemanja Miletic (73 numara), Kosovic, Zdjelar, Zakaric, Pantic, Jankovic, Ricardo
Beşiktaş: Tolga Zengin, Gökhan Gönül, Pepe, Vida, Adriano, Necip Uysal, Medel, Tolgay Arslan, Quaresma, Larin, Caner Erkin

PARTİZAN'IN YOLCULUĞU

Sırbistan’ın Kızılyıldız’la birlikte iki büyük kulübünden biri olan ve ateşli taraftarlarıyla tanınan Partizan, Play Off turuna gelene kadar Rudar Pljevi, Trakai, Nordsjaelland’ı eledi.

2000-2003 yılları arasında Fenerbahçe’de top koşturan Zoran Mirkoviç’in çalıştırdığı siyah-beyazlı kulüp, 16 kez Sırbistan, 11 kez Yugoslavya ligi şampiyonluğu yaşadı.

Avrupa kupalarında ezeli rakibi Kızılyıldız kadar başarılı olamayan Partizan’ın en büyük başarısı 1966 Şampiyon Kulüpler Kupası’nda oynadığı finaldi. Abdullah Gegiç’in çalıştırdığı Partizan takımı, Real Madrid’e 2-1 mağlup olmuştu.

Partizan, geçtiğimiz yıl Sırbistan Süper Ligi’ni 65 puanla Kızılyıldız’ın arkasında ikinci tamamladı. Toplam piyasa değeri 24.6 milyon avro olan kulübün en önemli ismi Zoran Tosic sakatlığı sebebiyle kadroda yer almıyor.

PARTİZAN İLE 3 SEZON SONRA YENİDEN

Beşiktaş, Partizan ile 3 sezon sonra bir kez daha karşı karşıya gelecek. Teknik direktör Slaven Bilic yönetiminde 2014-2015 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nin grup mücadelesinde Partizan, Beşiktaş'ın rakiplerinden biri oldu. Beşiktaş, söz konusu sezondaki iki maçta rakibine üstünlük kurdu. İlk maçı deplasmanda oynayan siyah-beyazlılar; Veli Kavlak, Demba Ba, Oğuzhan Özyakup ve Gökhan Töre'nin golleriyle sahadan 4-0 galip ayrıldı. Beşiktaş, İstanbul'daki mücadeleyi ise biri penaltıdan olmak üzere Demba Ba ile bulduğu 2 golle 2-1 kazandı. 

AVRUPA’DAKİ 209. SINAV

Beşiktaş, Partizan maçıyla Avrupa kupalarındaki 209. maçına çıkacak. Siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında geride kalan 208 maçta 80 galibiyet, 44 beraberlik ve 84 mağlubiyet aldı.

Avrupa kupalarında rakip fileleri 275 kez havalandıran Beşiktaş, kalesinde 296 gol gördü. Beşiktaş, teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde Avrupa'da oynadığı 30 karşılaşmadan 14’ünü kazandı, 6 kez yenildi. Bu maçlarda 51 gol atan Beşiktaş, kalesinde  42 gole engel olamadı.

KUPA 2’DE 107. MAÇ

Siyah-beyazlılar, Partizan mücadelesiyle UEFA Avrupa Ligi'nde 107. kez sahada yer alacak. Adı UEFA Kupası'ndan UEFA Avrupa Ligi'ne çevrilen Avrupa futbolunun 2 numaralı organizasyonunda bugüne kadar 106 maç yapan siyah-beyazlı ekip; 49 galibiyet, 21 beraberlik ve 36 mağlubiyet aldı. Bu organizasyondaki maçlarında rakip fileleri 169 kez havalandıran siyah-beyazlılar, kalesinde ise 127 gol gördü.

3 KEZ ÇEYREK FİNAL OYNADI

Beşiktaş, Avrupa kupalarında 3 kez çeyrek finale yükseldi. Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1986-1987 sezonunda adını çeyrek finale yazdıran siyah-beyazlı ekip, 2002-2003 sezonunda ise bu kez UEFA Kupası'nda aynı başarıyı sergiledi. Beşiktaş, Avrupa'daki en başarılı dönemlerinden birini de Şenol Güneş yönetiminde yaşadı. Siyah-beyazlılar, Güneş'in teknik direktörlüğünde 2016-2017 sezonu UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek finale kadar çıktı.

FARKLI GALİBİYETLER

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı galibiyetine bu sezon ulaştı. Siyah-beyazlı ekip, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda Faroe Adaları temsilcisi B36 Torshavn ile Vodafone Park'ta oynadığı rövanş mücadelesini 6-0 kazanarak, tarihinin en farklı galibiyetine imza attı.

Avrupa kupalarında 2002-2003 sezonu UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında Bosna Hersek temsilcisi Saraybosna'yı deplasmanda 5-0 yenen Beşiktaş, İsrail temsilcisi Maccabi Tel Aviv'i 2011-2012 sezonu UEFA Avrupa Ligi organizasyonunda İstanbul'da 5-1 mağlup etmeyi başardı. Siyah-beyazlı ekip ayrıca, 2005-2006 sezonu UEFA Kupası'nda Liechtenstein ekibi Vaduz'u evinde 5-1 yendi.

FARKLI MAĞLUBİYETLER

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı mağlubiyetini 2007-2008 sezonunda yaşadı. Söz konusu sezonda Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden siyah-beyazlı ekip, Liverpool'a deplasmanda 8-0 mağlup oldu.  Siyah-beyazlılar ayrıca, 2000-2001 sezonunda İngiliz ekibi Leeds United ve 2016-2017'de Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev'e aynı organizasyonda rakip sahada 6-0 yenildi.

DIŞ SAHADA 105. MAÇ

Siyah-beyazlı ekip, Partizan maçıyla Avrupa kupalarında 105. dış saha maçına çıkacak.

Beşiktaş, dış sahadaki karşılaşmalardan 26'sını kazandı. Rakiplerine konuk olduğu 19 maçtan beraberlikle ayrılan siyah-beyazlı takım, 59 müsabakada ise yenildi. Dış sahada 119 kez rakip fileleri havalandıran Beşiktaş, kalesinde 193 gol gördü.

EN GOLCÜSÜ OKTAY DERELİOĞLU

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü oyuncusu Oktay Derelioğlu. Oktay Derelioğlu, siyah-beyazlı formayı giydiği dönemde Avrupa arenasında fileleri 14 kez havalandırdı. Siyah-beyazlı ekibin eski oyuncularından Brezilyalı Bobo, 12 golle ikinci sırada yer alıyor. Portekizli Ricardo Quaresma ile geçen sezon ortasında takımdan ayrılan Cenk Tosun'un ise 11'er golü bulunuyor. Beşiktaş'ın mevcut kadrosunda yer alan oyunculardan Ryan Babel ise 6 gol attı. Gökhan Töre, Avrupa kupalarında 5 gol buldu. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Faşizme karşı savaşanların onuruna kurulan takım: Partizan

SONRAKİ HABER

Fed Başkanı Kaplan'dan faiz açıklaması: 3 veya 4 puan artış daha gerek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...