22 Ağustos 2018 03:37
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos 2018 13:25

Yunanistan'a kaçan askere iltica hakkı tanındı

Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kaçan Süleyman Özkaynakçı'ya iltica hakkı tanınmasına yönelik nihai kararını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan askere iltica hakkı verilmesini kararlaştırdı.

Danıştay Genel Kurulu, Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına Yunanistan hükümetinin yaptığı itiraza yönelik nihai kararını açıkladı.

Emsal teşkil edecek kararda, hükümetin itirazı reddedilerek firari eski askerlere iltica hakkı tanınmasına hükmedildi.

Cenevre Sözleşmesine atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı'nın "darbe girişimine katıldığına ve FETÖ üyesi olduğuna" yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi.

Danıştay tarafından verilen kararın ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: KARAR BASİRETSİZLİK ÖRNEĞİ

Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, Yunanistan'ın iltica hakkı tanımasına yönelik mahkeme kararına tepki gösterdi. Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, söz konusu karara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Güven artırıcı önlemlerin yeniden başlatılmasının konuşulduğu ve her türlü iyi niyeti gösterdiğimiz şu günlerde, darbeci hainler hakkında verilen mahkeme kararı tam bir basiretsizlik örneği olmuştur. Darbeci teröristlerle ilgili hukuka, demokrasiye ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun kararlar alınmadan, güven artırıcı önlemlerin uygulamalarında bir gelişme beklenemez. Bunun da ilişkilerimize ciddi olumsuz etkileri olacağı açıktır.”

AKP'DEN KARARA TEPKİ

Kararın ardından AKP Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya üzerinden konuya ilişkin açıklama yaptı. Çelik, "Yunanistan'da Danıştay, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan darbecilere iltica hakkı verilmesini kararlaştırdı. Yunan yargısı darbecileri himaye eden skandal bir karara daha imza atmış oldu. Açık ve net, Yunan yargısı verdiği kararlarla, Türkiye düşmanlarının ve darbecilerin yanında yer almıştır. Bu, teröre destek vermekten daha ağır ve utanç verici bir tutumdur. Teröristlere silah vererek destek olanları ve darbecileri yargı kararları ile himaye edenleri asla unutmayacağız" dedi.

BAHÇELİ’DEN ‘9 EYLÜL’ ÇIKIŞI

Yunanistan’ın iltica kararına bir tepki de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli: “Yunanistan'ın bu tür davranışlarla bir gün 9 Eylül'ü hatırlar hale gelmemesini temenni ederim” dedi. ABD’li rahip pazarlığına ilişkin de konuşan Bahçeli, “Bir papaz uğruna Türkiye ile ilişkilerini, dostluk ve müttefiklik anlayışını yok farz edebilecek bir hataya düşen Trump'ın kafasında acaba ne vardır? Bunu iyi anlamalıyız. Bu bir papaz meselesi değildir. Türkiye'ye darbe teşebbüsünün arka planı olan ABD, darbeci yoldaşlarını kurtarmak için bunu yapıyor” ifadelerini kullandı.

Askeri bir bölgede koruma altında bulunan askerlerin 3'üne daha Yunanistan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Trabzon'da makilik alanda yangın: 80 dönüm alan zarar gördü

SONRAKİ HABER

Trump'ın eski avukatı Michael Cohen FBI ile anlaşarak itirafçı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...