21 Ağustos 2018 09:59

14 yıl hapsi istenen fotoğrafçı için çağrı: Derhal serbest bırakın

Bangladeş’teki öğrenci protestolarıyla ilgili röportaj verdiği için gözaltına alınan fotoğrafçı Şahidül Alam için serbest bırakma çağrısı geldi.

Paylaş

Fotoğrafçı ve sosyal aktivist Şahidül Alam, Bangladeş’te süregelen öğrenci protestoları hakkında Al-Jazeera’ye verdiği bir röportaj sonrasında, Bangladeş’in Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yasasının 57. başlığını ihlal ettiği iddiasıyla gözaltında alındı. İşkenceye maruz kalan Alam için 14 yıl hapis istenirken, Uluslar arası Af Örgütü Alam’ı serbest bırakma çağrısı yaptı.

Bangladeşli ünlü fotoğrafçı ve aktivist Şahidül Alam, Al-Jazeera English haber kanalına röportaj verdikten kısa bir süre sonra 5 Ağustos’ta gözaltına alındı. Bangladeş’te devam eden öğrenci protestolarının fotoğraflarını çeken ve Facebook Live üzerinden yayınlayan Alam, protestolardan söz ettiği röportajda hükümetin sert müdahalesini eleştirdi. O gün sabah erken saatlerde, koruyucu başlıklar giymiş, ellerinde palalar ve demir sopalar olan sivil giyimli erkekler, çoğunlukla barışçıl bir biçimde gerçekleştirilen protestoları haber yapan yerel medya mensubu beş foto muhabirine ve gazeteciye saldırdı.

İŞKENCE GÖRDÜ

Dakka’daki yerel mahkeme 6 Ağustos 2018’de, polise Alam’ı yedi gün gözaltında tutma izni verdi. Dakka’daki polis nezarethaneleri, işkenceye, insanlık dışı muameleye ve gözaltında ölüme yol açan hukuka aykırı güç kullanımıyla biliniyor. Şahidül Alam’ın mahkemeye çıktığında yürüyemiyor oluşu, gözaltında tutulduğu sırada işkence veya diğer kötü muameleye maruz kaldığına ilişkin kaygı yarattı. Bangladeş’in 2013 tarihli Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Yasasının aşırı sert 57 (2) Başlığını ihlal etmekle suçlanıyor. BİT Yasasının 57. Başlığı, en az yedi yıl, en fazla ise 14 yıl hapis cezası ön görüyor. Söz konusu yasa, ifade özgürlüğüne dair uluslararası standartların çok altında kalıyor ve muhalifleri susturmak için kullanılıyor. Uluslararası Af Örgütü, yalnızca ifade özgürlüğü hakkını meşru bir biçimde kullandığı için gözaltına alınan Şahidül Alam’ı düşünce mahkumu olarak değerlendiriyor ve bu nedenle derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bayram Gazetesi nasıl tarih oldu?

SONRAKİ HABER

TGS: Bağımsız gazetecilik için kağıt desteği sağlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...