20 Ağustos 2018 23:40

Kayserili işçiler: Tepki göstermezsek sonumuz hiç iç açıcı değil

Kayseri’de işçilerle döviz kurundaki artışın kendilerine yansımasını konuştuk. Hükümeti eleştiren de destek veren de tedirgin.


Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

İster hükümeti eleştirsin, ister “dış güçlerin oyunu” desin Kayseri’de işçilerin tümü ekonomideki gelişmeleri endişeyle izliyor. Dolar ve avrodaki artışla birlikte doğal gaz ve elektrik başta olmak üzere temel tüketim mallarına art arda gelen zamlar yetmezmiş gibi bayramdan hemen önce mobilya sektöründe işten atmalar başladı. İşçiler işten atmaların bayram sonrası hızlanacağını söylüyor. İşçiler mevcut ücretlerle bile geçinemezken; sıkıntılarla karşı karşıya kalırken bir Boydaş işçisi şu çağrıyı yaptı: “Patronlar ne zaman fedakarlık yapacak? Çözüm yine işçilerin göstereceği tepki olacaktır. Tepki göstermezsek sonumuz hiç iç açıcı değil.”

İlk olarak Boydak işçileriyle görüştük. İşçilerden biri süreci şöyle yorumladı: “ABD başta olmak üzere dış ülkeler ülkede iç çatışmayı körükleyemeyince, ekonomik kriz ile belimizi bükmeye çalışıyor.” “Senin ekonomik durumun nedir? Bayramda kurban kesebilecek misin? Tatil yapabildin mi?” sorularımıza ise şu yanıtı verdi: “Tatil yapmak nere biz nere? Nerden baksan ailecek bir tatil 3 bin lirayı gözden çıkartman gerekiyor. Kurban içinde aynı şeyi söyleyebiliriz. Ben kurban kesemeyeceğim fakat kesen işçilerde borç harç kesmeye çalışıyor. Umarım ekonomimiz düzelir.”

‘TATİL YAPMAK MÜMKÜN MÜ?’

Aynı soruları yönelttiğimiz başka bir Boydak işçisi, “Dolar ve avro artışlarına karşı, ayakta kalmak işçiler açısından imkansız gibi bir şey. Her şey ateş pahası olmuş. Çocukların masrafları, evin ihtiyaçları, ev kredisi derken elde avuçta bir şey kalmıyor. Bir tatil planı yapalım ailecek dedik, kışın yer ayırt ettirdik daha ucuz olsun diye. Yoksa yazın yüklü bir para bulup tatil yapmak mümkün mü? Yaptığımız tatil de üç gün. Tatil denilirse…” diye konuştu.

AİLE YARDIMI VE BORÇ

Öte yandan görüştüğümüz döküm işçisi bayramda kurban kesebileceğini söyledi. “Borç yaparak kurban kesmek olmaz. Ama işçiler ne yapsın, asgari ücretle nasıl kurban kessinler? Benim kurban kestiğime bakmayın siz. Biraz birikmişim vardı. Fabrikadaki çoğu işçinin ise köyde anne baba desteğiyle kestiklerini söylüyorlar” dedi.

Bayramı memlekette geçireceğini söyleyen Eski Simfer işçisi ise, “Kurban kesebileceğim bu yıl. Param olduğu için değil ha! Geçmişte borç verdiğim bir arkadaşım kurban zamanı vereceğini söyleyince kurban kesebileceğim. Alacağım olmasaydı kesinlikle kurban kesemezdim. Çevremdeki işçi arkadaşlarımın yüzde 20’si borç yaparak ancak kurban kesebiliyor” diye konuştu.

‘KÖMÜRÜ SATIP, KURBAN KESMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Çelik-İş’in örgütlüğü olduğu bir metal fabrikasında ise işçiler anlattıkları durum memleketin ekonomik gidişatı ile doğrudan bağlantılı. Görüştüğümüz işçiler sendikanın fabrikada yardımlaşma fonu kurduğunu ve işçiler o fona her ay para koyarak kömür aldıklarını dile getirdiler. Kurban döneminde ise o kömürleri satıp ortak kesmeye çalışacaklarını söylediler. Yoksa kurban kesip, bir yıl borç ödemek akıl işi değil diye konuştular.

‘İŞÇİLERİN VERDİĞİ VERGİ KADAR PATRONLARDAN ALINSA EKONOMİ BÖYLE OLMAZDI’

Son olarak görüştüğümüz ‘kırk yaşında ilk defa tatile gittim’ diyen Boydaş İşçisi ise şunları söyledi: “İlk defa tatil planı yaptık. Kredi çekmiştik bir ihtiyaç için, iki bin lira fazla çekelimde ailecek bir tatilimiz olsun diyebildik kırk yıl sonra… Ekonomik olarak, evin ihtiyaçlarını vs düşünüldüğünde fabrikada hangi görüşte olursa olsun memnun olan arkadaş yok diyebilirim. Ekonomik olarak işçilerin beli cidden bükülmüş durumda. Fabrika içinde kurdaki artışları ve ülkedeki gelişmeleri herkes tartışıyor. Kimisi iktidar ağzıyla “dış güçler” vs diyor. Kimisi kendi cebinin delikliğine bakıyor. Ama asıl olan işçilerin bu artışlardan en çok etkilenecek kesim olduğunu biliyoruz ve yaşıyoruz. İşçilerden sürekli fedakarlık bekleniyor. İşçilerin verdiği vergi kadar patronlardan alınsa ekonomi böyle olmazdı. Patronların vergileri siliniyor. Bir hayrat yaptırıp kaç yıl vergi verilmiyor. Sürekli teşvikler veriliyor. Biz de soruyoruz: Patronlar ne zaman fedakarlık yapacak? Çözüm yine işçilerin göstereceği tepki olacaktır. Tepki göstermezsek sonumuz hiç iç açıcı değil.”

ÖNCEKİ HABER

Uğur Gürses'in Hürriyet’ten ayrılma nedeni SPK yazısının sansürlenmesi

SONRAKİ HABER

Abi kendi gemimizi kendimiz yapacağız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...