20 Ağustos 2018 06:11

Gaziosmanpaşa esnafı: Gelirimiz kiralarımızı karşılamıyor

İstanbul Gaziosmanpaşa esnafı, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle alım gücünün düştüğünü söyledi: Çark dönmüyor, cepten gidiyor.


Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde bulunan Karayolları Mahallesi esnafı, ekonomik krizden dolayı hiçbir kazanç sağlayamadıklarını belirterek, dükkanlarının kirasını bile ödeyemez hale geldiklerini söyledi. Bayramda da iş yapamadıklarını ifade eden esnaf, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtti.

BU BAYRAMDA HAREKETLİLİK YOK

8 yıldır ayakkabıcılık yapan Mehmet Öngün, doların yükselmesinin işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Ayakkabının hammaddesi yurtdışından ithal edildiği için dolarla alınıyor. Daha önceden ortalama bir ayakkabıyı 17 TL’den alıyorduk. Şu anda 42-50 TL’den aşağı alamıyoruz. Daha kaliteli bir ayakkabının geliş fiyatı 40 TL’den 80 TL’ye çıktı. Genellikle bayramdan bir ay öncesinde hazırlığımızı yapardık. Şu an fiyatlar o kadar uçuk ki ayakkabı alamıyoruz. Normal şartlarda bayram satışlarımızın da başlaması gerekirdi. Ama hiçbir hareketlilik yok” diye konuştu.

Günde 40-50 TL ile dükkanı kapattığına dikkat çeken Öngün, “Eskiden çocuklara yazlık ayakkabı, spor ayakkabısı alırlardı. Şimdi en ucuz olan terliğe kaçıyorlar. Ayakkabı alacak güçleri kalmadı insanların. Günde bir ayakkabı satıyorsak şükrediyoruz. Gelenlerin de yüzde 90’ı veresiye istiyor. Mahalleliden 2 bin TL alacağım var” dedi.

‘BÖYLE GİDERSE DÜKKANIMI KAPATIRIM’

Son yılda işlerinin yüzde 75 oranında düştüğüne vurgu yapan Öngün, “Kazandığımız para kiramıza yetmiyor. 1500 TL kira ödüyoruz. İki kiram var, ödeyemedim. Dükkan sahibi sürekli kirayı istiyor. O da mağdur durumda. Dükkana 100 TL elektrik gideri geliyordu. Şimdi neredeyse 200 TL’ye yakın elektrik ödemeye başladık. Bir çalışanım vardı, iş olmadığı için onu çıkartmak zorunda kaldım. Evde 5 öğrencim var, 13 kişilik bir aileyiz. Evimi geçindiremiyorum. Böyle giderse dükkanlarımızı kapatıp bir fabrikada iş arayacağım. Kiramı bile ödeyemedikten sonra bu dükkanın açık kalmasının bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

‘EL EMEĞİ ARTIK GÖRÜNMÜYOR’

Hayat pahalılığından şikayet eden 30 yıllık mahalle berberi İbrahim Şirin (41) ise, “Başkasının yanında çalışmamak için dükkanımı kapatmıyorum. Yoksa dükkan ne doyuruyor, ne geçindiriyor. 70 TL’ye aldığımız saç makinesi 200 TL olmuş. İnsanlar 10 liraya sakal tıraşı olmak yerine 1 liraya permatik alıp kendisi evinde yapıyor. Saç sakal tıraşını zamlardan dolayı 25 lira yaptık. İnsanlara bu da çok geliyor. El emeği artık göze görünmemeye başladı. İnsanlar artık kendi bakımlarıyla ilgilenecek durumda değil” şeklinde konuştu.

ÇARK DÖNMÜYOR, CEPTEN GİDİYOR

Her gün gelen zamlar nedeniyle kazançlarının kalmadığını belirten kahve işletmecisi İsmail Tavşan da, “Kahveyi sabah 08.00’de açıp gece 01.00’de kapatıyoruz. Yine de ekstra bir şey kazanamıyoruz. Küçük fantanın kolisi 14 lira idi, 19 lira oldu. Normalde her sene 1 lira zam gelirdi. Bu yıl 5 lira birden zam geldi.  Bir ay sonra yeniden zam gelecekmiş. 100 TL’ye aldığımız çay 120 lira oldu. Tüp 80 liradan 100 liraya çıktı. Ayda 4 tüp kullanıyoruz. Bir bardak çayı hala 1 liraya satıyoruz. Vatandaşa anlatamıyoruz. Cebimizden gidiyor hep. Bu çaya 1,5 lira desem kim gelecek? Çarkımız dönsün diye uğraşıyoruz ama nereye kadar böyle gider bilmiyoruz” diye belirtti.

Polislerin baskısına da maruz kaldığını vurgulayan Tavşan, “Polisler iki günde bir kahveye gelerek GBT yapıyor. İnsanları burada tehdit ediyorlar. Gençler de artık kahveye gelmez oldu. Ekmeğimiz için susuyoruz” dedi. Tavşan, 10 yıl boyunca ev almak için 80 bin lira para biriktirdiğini, doların yükselmesiyle birikiminin yarı yarıya düştüğünü söyledi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Lokomotifin çarptığı otomobildeki Sıfır Bir oyuncusu hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Oltu'yu sağanak ve dolu vurdu; iş yeri ve evleri su bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...