19 Ağustos 2018 12:01

Kadıköy'de kentsel dönüşüm çilesi: 'Kiracının hiçbir hakkı yok'

Kadıköy Caddebostan’da ‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında 5 gündür elektrik, su ve doğalgazı kesik olan yurttaşlar 27 hanelik site önünde eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Kadıköy'de ‘Kentsel Dönüşüm’ adı altında 13 Ağustos’ta, 25 ailenin oturduğu sitenin elektriği, suyu ve doğalgazı kesildi. 5 gün boyunca elektrik, su ve doğalgazı kesik olan aileler durumu site bahçesinde protesto etti. 17 Ağustos’ta yeniden açılan elektrik, su ve doğalgazın bayramdan sonra tekrar kesileceği bildirildi.

Caddebostan’da 27 dairelik Yapıkredi İkramiye Evleri bir buçuk dönüm bahçe içine kurulmuş bir site. Bina cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği niteliği taşıyan özgün bir yapı. Bir buçuk dönüm bahçe içinde 11’i anıt ağaç niteliğine resmi olarak haiz çok sayıda ağaç bulunmakta. Bazı kat sahipleri binanın ‘riskli’ olduğu yönünde rapor alarak yıkımını isterken, bazı kat sahipleri de bu raporun tam aksi yönünde yeni rapor alarak binanın yıkımına karşı çıkıyor. Mülk sahipleri arasındaki hukuki süreç devam ederken, 13 Ağustos’ta 25 ailenin olduğu sitenin elektriği, suyu ve doğalgazı kesildi. Hiçbir tebligat yapılmadı denmesine ve hatta içeride hasta olduğu söylenmesine rağmen işlemin yerine getirildiğini söyleyen kiracılar, 17 Ağustos Cuma akşam üstü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun talimatı ile elektrik ve su bayram müddetince yeniden açıldığını aktardı.

‘HIDIR’IN BAŞKA GİDECEK YERİ YOK’

Kadıköy Belediyesi’nin, kaymakamlığın, AYEDAŞ’ın, İSKİ’nin, ve apartman yöneticisinin kendilerine dedikleri tek şeyin  ‘Kiracının hiçbir hakkı yok’ sözü olduğunu aktaran kiracılar yaptıkları açıklama ile şunları söylediler: “Bu cümle 13 ağustos sabahı hiçbir tebligat yapılmadan elektrik, su ve doğalgazı kesilen 25 aileye 5 gün boyunca söylendi. Bu aileler bu 5 gün boyunca kendilerini insan değil canlı yerine bile koymayan kamu kurumlarıyla ve mülk temelli ayrımı normal zanneden zihniyetle mücadele etti. Biz kiracılar aslında mağdur olsak da başka yerlere taşınabiliriz.  Ancak direneceğiz. Çünkü insanız ve insan yerine konarak haber verilmeden hanemize yapılan bu girişimi saygısızlık olarak değerlendiriyoruz ve onurumuzu korumaya kararlıyız. Direneceğiz. Çünkü, bahçemizdeki çok sayıda ağacın biz çıktıktan hemen sonra kesileceğini ve küçük cezalarla hesabın kapatılacağını biliyoruz. Direneceğiz. Çünkü, bahçemizde yaşayan papağanların, kedilerin, kirpilerin ve yeni doğmuş kirpi yavrusu Hıdır’ın başka gidecek yerleri yok.”

ÖNCEKİ HABER

Kani Beko: Krizin faturasını krizi yaratanlar ödemelidir

SONRAKİ HABER

TEM'in Bolu geçişinde 35 kilometrelik araç kuyruğu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa