19 Ağustos 2018 11:06

Yasaklar ve döviz artışı nedeniyle iş yapamaz hale geldi

Hakkari’de kurduğu alabalık çiftliği ile hayatını sürdürmeye çalışan Suat Töre, dolara endeksli balık yemi fiyatlarındaki artışa tepkili.


Fotoğraf: MA

Paylaş

Fethi BALAMAN

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde ilan edilen yayla yasakları sonrası hayvancılığı terk ederek 2012 yılında Öveç (Surunus) köyünde ailesiyle birlikte alabalık tesisi işletmeye başlayan Suat Töre, ilan edilen “güvenlik bölgeleri” ve dolara endeksli yem fiyatların artışından kaynaklı iş yapamaz duruma geldiğini belirtti.

Hayvancılığı bıraktıktan sonra metropollerde işçi olarak çalıştığını, daha sonra yeniden köyüne dönüp alabalık tesisi kurduklarını anlatan Töre, “Tesisi açtığımız günden bu yana en zor yılımız yaşıyoruz. Daha önce dolup taşan tesise şu anda kimse gelmiyor. Umarım bu çatışmalı süreç derhal sona erer ve insanlar istedikleri gibi özgür yaşarlar. Kendi köyümüzde kendi işimizde çalışmak dışında başka alternatifimiz yok. Bu yüzden bitirilen hayvancılığa karşı biz de alabalık tesisini açtık. Lakin güzel giden işimiz yine yasaklar nedeniyle kötü gitmeye başladı” dedi.

TESİS BATMAK ÜZERE

Ürettikleri balıkları Şemdinli merkezi ile Yüksekova ve Hakkari’ye sattıklarını anlatan Töre, “Düşük bir maddi imkan ile havuzlar yaparak balıkları buraya bıraktık. Buradaki balıkları hem dışarıya satıyoruz hem de kendi köyümüzde kurduğumuz tesiste satışlarımızı yapıyoruz. Daha önceleri işimiz çok iyiydi ama son iki yıldır yaşananlardan dolayı işlerimiz bitme noktasına geldi. Barış sürecinde memurundan, batıdan gelen insanlara kadar herkes buraya geliyordu. Neredeyse işe yetişemiyorduk. Ancak şimdi bir ayda yapacağımız işi bir yılda zor yapıyoruz ya da yapamıyoruz. Aldığımız balık yemini dolar endeksli alıyoruz. Her gün yeme zam geliyor. Bir torba yemi 4 günde tüketiyoruz. Artık yem bile alamayacak duruma geldik. Büyük umutlar ile açtığımız tesis şu anda batmak üzere. Tek kurtuluşumuz tekrardan bir barış sürecinin başlamasıdır. Cennet gibi olan Şemdinli ve köylerimiz şu anda gezilemez hale getirildi” diye konuştu. (Hakkari/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kuduz teşhisi koyulan işçi yoğun bakımda

SONRAKİ HABER

Her şey pahalı halkın cebinde para yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...