19 Ağustos 2018 10:08

TRT İzmir'de ‘ikna’ odaları: Emekli olmazsan sürülürsün

TRT İzmir Bölge Müdürlüğü’ndeki çalışanların müdür tarafından emekliliğe zorlandığı, aksi halde sürülmekle tehdit edildiği aktarıldı.

TRT logosu

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Son yayınlanan kanun hükmünde kararnamenin ardından küçültülmesi planlanan TRT İzmir Bölge Müdürlüğü’ndekiemekliliği gelmiş çalışanlar, müdür tarafından çağrılarak emekliliğe zorlanıyor, aksi durumda sürülmekle tehdit ediliyor. Kurumda ayrıca, sendikal faaliyetlerine engelleme getirilmeye de çalışılıyor.

Resmi Gazete’de Temmuz ayı içinde yayınlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) Kanunu’nda yapılan değişiklerin kendini en belirgin olarak gösterdiği yerlerden biri de İzmir Bölge Müdürlüğü. Genel merkeze bağlı personelle birlikte toplamda 600’ün üzerinde kişinin çalıştığı müdürlükte yöneticiler küçülme için ilk adımları atmaya başladı.

Bölge müdürlüğü, 250 civarındaki emekliliği gelmiş personeli tek tek çağırarak emekliliğe ikna etmeye çalışıyor. Şu ana kadar 150’den fazla TRT çalışanı emekli olmak için dilekçesini verirken henüz vermeyenler ise ihtiyaç fazlası personel olarak havuza gönderilmekle ve sürülmekle tehdit ediliyor. Bina içine ise emekliliğe çağrı için afişler asılmış. Bölge müdürlüğünün 50 kişiye düşürülerek küçültülmesi planlanırken ‘ihtiyaç fazlası’ çalışanlar gönderildikleri kurumlarda pek çok temel hakkını kaybetme riski ile karşı karşıya. Ayrıca yakın zamanda artan emeklilik sayısı kurumda iş yükünü de arttırmış durumda.

SÜRGÜN TEHDİTİ

Evrensel’e açıklamada bulunan Haber Sen 6 Nolu Şube Başkanı ve TRT emekçisi Necmi Kupa, bölge müdürünün ‘Ağrı, Hakkari’ye sürülürsünüz, sonunuz kötü olur’ sözleri ile emekliliğe zorladığını ifade ederek şunları ifade etti:

“Dilekçe verenlerin yarısı bu baskının sonucunda verdi. Hem sonrası için yaratılan belirsizlik hem de çalışma arkadaşlarının gitmiş olması mobbing ile birlikte emekliliğe zorluyor. Yeniden bir yapılandırmanın adımları atılıyor. Yakın zamanda TRT Radyo’da özel maaşla ile çalışmaya başlayan müdür yardımcısı 10 gün sonrası için dilekçe vermiş çalışanları izinden çağırarak odalarını boşalttırdı. Odaları başkasına vereceğini söylemiş.”

‘İŞ YÜKÜ ARTTI, PROGRAMLAR AKSAMAYA BAŞLADI’

Emekli olanların artmasından kaynaklı iş yükünün arttığını da belirten Kupa şunları söyledi:

“Programlar aksamaya başladı. Personele iki üç birden yaptırılmaya başlandı. Yayın ya da yapım deneyimi olmayan insanlar görevlendirilmeye başlandı. Örneğin yayın yapım elemanına stüdyo şefi görevi artı olarak verildi, görev tanımında olmadığı halde. Radyoda da iş yükü arttı. 2-3 birden yaptırılmaya çalışılıyor.Vericilerdeki arızaları giderecek kimse kalmadı, herkes emekli oldu. Bir sorun yaşansa çözebilecek kimse yok. Bu böyle olunacağı biliniyordu. çözüm için bir planları yok. TRT şirketleşecek ama biz hala halkımızdan vergi almaya devam edeceğiz.”

‘TRT ÇALIŞANLARI İŞ GÜVENCELERİNİ BIRAKMASIN’

İzmir’de geriye sadece bir haber ve radyo birimi bırakmak istendiğini da ekleyen Kupa devamla şunları belirtti:

“Binanın da satılacağı ve daha küçük bir binaya geçileceği söyleniyor. Emekliliği gelmeyip çalışmak zorunda kalacaklar ise tedirgin, hangi ile hangi kuruma gideceği belli değil. Özlük hakları bakımından da durum belirsiz. Bizim burada yayın tazminatı, yıpranma tazminatı gibi ödenekler diğer kurumlarda yok.  Biz TRT çalışanlarına yaratılan korku ve mobinge karşı direnmeye ve örgütlemeye çağırıyoruz. İş güvencelerini bırakmasınlar. Bundan sonraki süreçte sözleşmeli özel personel kuralları geçerli olacak. KHK’de belirlenen maddeler hukuka uymuyor. Bu maddeler mahkemelik olacak. Biz sendika olarak TRT çalışanlarının yanlarında olacağız ve süreci takip edeceğiz.”

‘SENDİKAL ÇALIŞMALARIMIZ ENGELLENMEK İSTENİYOR’

TRT’de binası içindeki sendikal çalışmaların engellenmeye çalışıldığını da söylen Necmi Kupa “Ayrıca sendikal çalışmalarımız üzerinde de baskılar var. Daha önce TRT’den ihraç edilmiş Şube Yöneticimiz Binali Erdoğan, kurum binasına girdiğinde peşine güvenlik görevlileri takılıyor, gittiği odalar tespit ediliyor. Bunanla ilgili suç duyurusunda bulunduk ama yapmaya devam ediyorlar. Bizden sendikal çalışmalarımızı yapmadan izin almamızı istiyorlar. Biz TRT’deki örgütlenme çalışmalarımızı bırakmayacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

'Eskiden bir haftada kazandığımızı şimdi 20 günde zor çıkarıyoruz'

SONRAKİ HABER

‘Suriye için Ortadoğu’nun zengin ülkeleri para verecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...