19 Ağustos 2018 06:40

'Türkiye-ABD krizi, Danimarka’nın F-35 almasını geciktirecek'

Politiken gazetesi, Türkiye ile ABD arasındaki kriz nedeniyle Danimarka’nın almayı planladığı 27 adet F-35'in teslimatının gecikeceğini yazdı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Danimarka'da yayımlanan Politiken gazetesi, Türkiye ve ABD arasındaki krizin Danimarka Hava Kuvvetlerini olumsuz etkileyeceğini ve anlaşmazlığın sürmesi durumunda Danimarka’nın almayı planladığı 27 adet F-35 uçağının teslimatının birkaç yıl gecikeceğini yazdı.

Jocob Svendsen’in imzasını taşıyan haberde ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimini geçici olarak durduran bütçeyi imzalanmasından sonraki 90 gün içinde Pentagon’un yüksek teknoloji içeren uçakların NATO ülkesi Türkiye’ye verilmesi halinde ortaya çıkabilecek riskleri araştıracağı belirtiliyor.

Yıpranmış F-16 savaş uçaklarını kullanan Danimarka’nın 56 milyar krona mâl olacak 27 adet F-35 savaş uçağını 2021 yılından itibaren  kullanmayı planladığı belirtilen haberde, “F-16’lar kademeli olarak 2024 yılına kadar kullanımdan çıkarılacaktı, ama şimdi daha uzun süre kullanılacak. Eski uçakların bakımları daha pahalı, ABD ve Türkiye arasındaki ticaret savaşı Danimarka vergi yükümlülerine pahalıya mâl olacak” deniliyor.

Olası gecikmenin nedeni olarak da F-35 savaş uçallarının kokpitlerinin Türkiyeli firmalar tarafından imal edilmesi gösteriliyor.

‘YENİ ŞİRKET BULUNABİLİR Mİ’ TARTIŞMASI

Kopenhag Üniversitesi Askeri Araştırmalar Merkezi’nde görev yapan uzmanlardan ABD’li Gary Schaub, ABD ve Türkiye arasındaki anlaşmazlığın sürmesi durumunda kokpit üretecek yeni firmalarının bulunacağını ama bunun zaman alacağı için F-35 projesinin birkaç yıl gecikeceğini belirtiyor.

Yüksek teknoloji ürünü olan kokpitlerin üretimi için yeni yatırımlara ve yüksek eğitimli iş gücüne gereksinim olduğunu söyleyen Schaub, yeni üretim yerleri bulunsa bile üretimin daha küçük ölçekte olacağına dikkat çekiyor.

Daha önceleri ABD Hava Kuvvetleri’nin değişik araştırma merkezlerinde görev yapan Schaub, Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlığın esas nedeninin tutuklu ABD’li Rahip Brunson olmadığını, Türkiye’nin şaşırtıcı bir şekilde Rusya’dan almayı kararlaştırdığı S-400 hava savunma sistemleri olduğu değerlendirmesini yapıyor.

ABD ve NATO’nun F-35’lerde kullanılacak yüksek teknolojinin Türkiye üzerinden Rusya’nın eline geçebileceğinden  korktuğunu söylüyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cenazesi sürüklenen Hacı Birlik dosyasında ilerleme yok

SONRAKİ HABER

Şile’de Suriyeli kardeşlerden biri boğuldu, diğeri hastanede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...