19 Ağustos 2018 06:47

Finlandiya’da ırkçı ve ırkçılık karşıtı gösteriler

Finlandiya'da iki kadının yaşamını yitirdiği IŞİD sempatizanının saldırısının yıl dönümünde ırkçı ve ırkçılık karşıtı gösteriler yapıldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Geçtiğimiz yıl bir IŞİD sempatizanının gerçekleştirdiği bıçaklı saldırıda 2 kadının yaşamını yitirdiği Finlandiya’nın Turku kenti, saldırının yıldönümü olan 18 Ağustos günü hem ırkçı grupların hem de ırkçılık karşıtlarının gösterilerine sahne oldu.

Saldırıyı ırkçılık ve yabancı düşmanlığını yaygınlaştırmak için kullanan Kuzey Direniş Hareketi (NMR) adlı Nazi örgütün yaptığı gösteriye karşı ırkçılık karşıtları, “Nazisiz Turku” sloganıyla bir gösteri düzenleyerek yanıt verdi.

KUZEY ÜLKELERİNİN NAZİLERİ TOPLANDI

Aralarında İsveç, Norveç, Danimarka ve İtalya’dan gelenlerin de bulunduğu 300 civarında Nazi, saat 12.00 sularında Tretroget Meydanı’nda toplandıktan sonra il merkezindeki kiliseye doğru yürüdü. Birkaç kez Nazilerle cadde kenarında toplanarak onları protesto edenler arasında kavga çıktı. Müdahelede bulunan polis, yaklaşık 10 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar ifadeleri alındıktan bir kaç saat sonra serbest bırakıldı.

Irkçılık karşıtlarının gösterisi ise saat 11.00’de Puolala Parkı’nda başladı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı ve sakin geçen gösteride, NMR ve faşizmi kınayan pankratlar taşındı.

Kent merkezine yürüdükten sonra parka geri gelen göstericiler içinde yer alan Sol Birlik'in Turku Şube Başkanı Jaako Lindfors, Hufvudstadbladet gazetesine verdiği demeçte, “Biz barşcıl bir yürüyüş yaptık ama net bir biçimde Nazizm ve nefret söylemlerine hoşgörü göstermediğimiz mesajını verdik” dedi.

YASAKLI NMR’YE GÖSTERİ İZNİ VERİLMESİ TEPKİ GÖRDÜ

Nazilerin gösterilerini bitirmelerinden birkaç sonra da 188-Kukkavirta adlı aşırı milliyetçi örgütlenme, il merkezindeki kilisenin önünde aralarında daha önce yapılan gösteriye katılan MNR üyelerinin de bulunduğu 300 kişinin katıldığı bir gösteri yaptı.  Öte yandan polisin geçtiğimiz yıl mahkemenin yasaklanmasına karar verdiği NMR’ye gösteri yapma izni vermesi eleştirilere neden oldu. NMR kapatılma kararına itiraz etmiş ve konuyu üst mahkemeye taşımıştı. Mahkemenin bu ay sonunda kararını vermesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

IŞİD sempatizani Faslı mülteci Abderrahman Bounane, geçtiğimiz yılın 19 Ağustus günü Salutorget Meydanı’nda kadınları hedef alan bıçaklı saldırı gerçekleştirmişti.

Saldırıya uğrayan 8 kadından 2’si yaşamını yitirmiş 6’sı yaralanmıştı. Saldırganı durdurmak isteyen iki erkek de bıçak darbelerine maruz kalmıştı.

Mahkeme, bu yılın haziran ayında Bounane’yi terörist amaçlı saldırıda bulunarak 2 kişiyi öldürmek ve 6 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Fırat Ekspresi'nde bayram öncesi yoğunluk yaşandı

SONRAKİ HABER

Cenazesi sürüklenen Hacı Birlik dosyasında ilerleme yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...