11 Eylül 2012 04:21

Yurt ücretleri el yakıyor kiracı öğrenci olmak ayrı dert

Üniversitelerin açılmasına az bir süre kala öğrencilerin en büyük sorunlarından biri barınma sorunu. Milyonlarca yükseköğrenim öğrencisinin yaşadığı bu sorun, Kocaeli’nde de öğrencileri zor durumda bırakıyor.  Bankalardan kredi çekenler, çocuklarının servis ücretini karşılayabilmek için 57

Yurt ücretleri el yakıyor  kiracı öğrenci olmak ayrı dert
Paylaş
Asena Akarsu - Diren Çelik

70 BİN ÖĞRENCİNİN BARINMA SORUNU

Kocaeli Üniversitesi’nin öğrenci nüfusu her yıl biraz daha artıyor ancak az sayıda devlet yurdu nedeniyle öğrenciler sıkıntı yaşıyor. 2012-2013 öğretim yılı için toplam 16 bin öğrenci kaydı alan KOÜ’de toplam öğrenci sayısı 70 bine ulaştı. Buna rağmen üniversitenin devlet yurdunda barınan öğrenci sayısı ise 5 bin öğrenci ile sınırlı. Devlet yurdu kazanamayan on binlerce öğrenci ise ya özel yurtların ya da İstanbul’a yakın olması sebebi ile servis şirketlerinin insafına bırakılıyor.

ÖZEL YURTLAR 7 BİN LİRAYI BULUYOR!

Özel yurtların fiyatları ise el yakıyor. 8 kişilik odalarda sadece yatmak için yıllık 3 bin 500 TL fiyat biçilen özel yurtlarda, kahvaltı ya da akşam yemeği istenirse, bu fiyat yıllık 7 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Devlet yurdu hakkı kazanamayan ve uzak şehirlerden gelen öğrenciler özel yurda kayıt yaptıkdıklarında ise 1 yıl boyunca yurttan ayrılmayacaklarına dair sözleşme imzalamak zorunda kalıyorlar. Özel yurtların bu kadar pahalı olması çoğu zaman üniversite öğrencilerinin resmi ya da resmi olmayan cemaat yurtlarına gitmesine sebep oluyor. İstanbullu öğrenciler ise genelde özel servis şirketleri ile her gün İstanbul’a gidip gelmek zorunda kalıyorlar.

KIZINIZI OKUTUN DEMEK KOLAY...

İki kızını üniversiteye kayıt ettiren Nurten Erbudak devlet yurdu için başvurduklarını ancak kendilerine yurt çıkmadığı aktarıyor. Erbudak özel yurtlar çok pahalı olduğu için kızlarını İstanbul’a servise vermek zorunda kaldıklarını belirterek,  “Benim kocam 800 TL emekli maaşı alıyor ancak her ay iki kızım için 660 TL servis parası vermek zorundayız”.

EŞİM KREDİ ÇEKTİ BEN BU YAŞTA İŞ ARIYORUM

Kocasının kayıt öncesi kredi çektiğini anlatan Erbudak, bu paranın daha kayıt döneminde bittiğini kızlarını okutabilmek için kendisinin de 57 yaşından sonra iş aradığını söylüyor. Hükümete de tepki gösteriyor Nurten Erbudak ve “Başbakan ‘kız çocuklarını okutun’ demesini biliyor. Okutalım ama nasıl okutalım? Harçları kaldırdık diyorlar ama ikinci öğretimler hala harç ödüyor” diyor.  (Kocaeli/EVRENSEL)


ÖĞRENCi, KiRACI OLURSA...

ÖĞRENCİLER olur da eve çıkmak isterse ya da eve çıkmak zorunda kalırsa da ayrı dertlerle boğuşuyorlar. KOÜ ana kampüsü olan Umuttepe’ye uzakta kalan ve kiraların daha düşük olduğu mahallelerde genelde ev bulamayan öğrenciler, Umuttepe’ye daha yakın olan ve kiraların bu sene 600 TL’den başladığı Akçakoca ve Bayındırlık Konutlarından ev tutmak zorunda kalıyorlar. Geçen sene özel yurtta kalan ve bu sene 3 arkadaşı ile birlikte eve çıkmak isteyen Ali Kılıç, ev ararken yaşadıkları sorunları şöyle anlatıyor; “Bir kere zaten evi tutan öğrenci ise ev kirası 450 TL’den 600 TL’ye çıkıyor. Ev sahipleri ‘öğrenci’de para vardır’ mantığı ile hareket ediyorlar”

KÜRT’SEN iŞiN DAHA ZOR

KILIÇ ayrıca ev ararken kendilerine birçok kez nereli olduklarının sorulduğunu, ev sahiplerinin genelde Kürt öğrencilere ev vermek istemediğini aktarıyor. Kılıç ve arkadaşlarının bir ev sahibi ile aralarında geçen diyalog ise şöyle: -Nerelisiniz? -Trabzon ve Ardahan -İyi iyi, biliyorsunuz şehit haberleri geliyor, insan kendine hakim olamıyor her zaman. Apartmandakiler doğulu kiracıları pek istemiyorlar!..


YA DEVLET YURDU ÇIKARSA..

İNŞAAT Teknolojisi 2. Sınıf öğrencisi Aral Nazlı Şendağ devlet yurdunda kalıyor. Düşük ücretli ve yarı özel olarak 2’ye ayrılan KYK (Kredi ve Yurtlar Kurumu) yurtlarından düşük ücretli olanında kalan Şendağ, 3 ayda bir 315 TL ödüyor. “Yurt ücretlerine her sene zam geliyor. Verilen burslar da yurt parasını karşılamamıza yetmiyor” diyen Şendağ, yurda verdikleri para karşılığında aldıkları yemek fişlerinin ise yeterli olmadığını, bunun da maddi olarak ayrıca zorluk yarattığını vurguluyor ve yurtta kalan birçok öğrencinin maddi ve manevi olarak birbirlerine destek olmak zorunda kaldığını belirtiyor.

YURDUN ÇİLESİ BİR BAŞKA!

Öte yandan küçük odalarda 6 kişi kalan devlet yurdu öğrencileri, ne odalarında ders çalışabiliyorlar ne de kendi odalarında banyo ve tuvalet imkânına sahipler. Yüzlerce öğrencinin ortak kullandığı banyo ve tuvaletler sağlıksız. Öğrenciler yurda her giriş çıkışlarında ise suçlu gibi çantalarını aratmak zorunda kalıyorlar.

ÖNCEKİ HABER

CHP, sezaryen için Anayasa Mahkemesinde

SONRAKİ HABER

4+4+4’e karşı Ankara’ya yürüyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...