18 Ağustos 2018 10:09

Cumartesi Anneleri: Gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz nerede?

Gelecek cumartesi günü 700’üncü oturma eylemini yapacak olan Cumartesi Anneleri, 'Gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz nerede?' diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumartesi anneleri, yine bir bayram öncesi Galatasaray Lisesi önünde oturma eylemi yaparak, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu. Gelecek cumartesi günü 700’üncü oturma eylemini yapacak olan anneler, “Gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz nerede?” diye sordu.

Eylemlerinin 699. haftasında bir kez daha Galatasaray Meydanı'nda buluşan Cumartesi Anneleri bu bayrama da kayıplarının akıbetini sorarak ve adalet talebiyle girdi. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınlarının yanı sıra HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve çok sayıda yurttaş katıldı. Bu haftaki eylemde, "Bu bayram öncesinde de ne kutlama ne de bayram telaşında değiliz. Bir ülkede insanlar sevdiklerini sonsuzluğa uğurlama, gömebilme ve bir mezara sahip olma hakkından mahrum bırakılmışsa orada bayramlar bayram gibi yaşanamaz" denildi.

'İNSANLIK SUÇLARIYLA YÜZLEŞİN'

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın abisi Ali Ocak eylemde bir konuşma yaptı. 699 haftadır Galatasaray Meydanı'nda adalet aradıklarını söyleyen Ocak, "Bu meydanda gaz yedik, cop yedik, işkenceyle gözaltına alındık. Adalet talebimizden vazgeçmedik. İktidara sesleniyorum bu coğrafyada yaşanan insanlık suçlarıyla yüzleşin" dedi.

12 Eylül kayıplarından Cemil Kırbayır'ın abisi Mikail Kırbayır da ellerinde taşıdıkları fotoğraflara işaret ederek "Kayıplarımızın bu ülkenin vatandaşı, onların da yaşamaya hakkı vardı. Gencecik yaşlarında, yaşamlarından sorumlu devletin güvenlik güçleri tarafından kaybedildi. Onlara bir mezar yeri kadar toprağı bile çok gördüler" diye konuştu. 

'BİZİM MEZAR YERİMİZ GALATASARAY MEYDANI'

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren de yaptığı konuşmada, "3 gün sonra bayram. Ben 38 yıl, 76 bayram abimle kucaklaşmadan bayram geçirdim. Bizim sevdiklerimiz bu ülkenin kolluk güçleri tarafından gözaltına alındı, kaybedildi. Bizim mezar yerimiz Galatasaray Meydanı oldu. Sevdiklerimizi burada kucaklıyoruz ama koklayamıyoruz" dedi.

Bu haftaki basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak okudu. Ocak, “Bir ülkede insanlar sevdiklerini sonsuzluğa uğurlama, gömebilme ve bir mezara sahip olma hakkından mahrum bırakılmışsa orada bayramlar bayram gibi yaşanamaz. Ancak hukukun üstünlüğünün egemen olduğu koşullarda, yurttaşlar için güvenli ve huzurlu bir yaşam gerçekleşebilir. Bayram vesilesiyle devleti yönetenlere bir kez daha soruyoruz. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimiz nerede?” diye konuştu. 

Eylemde konuşan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da 700. hafta eylemine çağrı yaparak, “700 haftadır burada kayıplarını aramaktan vazgeçmeyen dostlarımıza hepimizin borcu var" dedi, dayanışmayı büyütmeye çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kozak’a bayramı zehir ettiler; yeni yerlere ÇED olumlu raporu verilmiş

SONRAKİ HABER

Şile'ye dolgunun yasal gerekçesi yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...