17 Ağustos 2018 18:08

Gıda-İş'ten TARİŞ'e çağrı: İşçinin talebini kabul edin, süreç başlasın

Gıda-İş Sendikası, TARİŞ'e 'İşçilerin sendika taleplerini kabul edin, toplu sözleşme sürecini hızlandırın' çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı firmasında örgütlenmeyi tamamlayan DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası, kooperatif yönetimine ve kooperatif bileşeni ailelere çağrıda bulundu: “İşçilerin sendika taleplerini kabul edin, toplu sözleşme sürecini hızlandırın.”

İzmir’in Çiğli ilçesinde kurulu bulunan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı fabrikası içerisinde bulunan beş ayrı şirkete bağlı olarak çalışan 150 işçi DİSK’e bağlı Gıda-İş’te örgütlenmeyi tamamladı ve çalışmalar sonucu sözleşme taslağı hazırladı. Taleplerinin görüşülmesi için TARİŞ yönetimini masaya çağıran işçiler, yaklaşık 45 gündür, yetkililerin sözleşme masasına oturması için mücadele ediyor.

İŞÇİLER SENDİKASIZ BİR ÇÖZÜMÜ KABUL ETMEDİ

İşçilerden oluşan komite ile yetkililer arasında defalarca görüşme gerçekleştirilmiş olmasına rağmen verilen sözler tutulmadığını belirten Gıda-İş yönetimi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “TARİŞ’in bir kooperatif olduğu ve çalışan işçilerin ailelerinin de bu kooperatifte olduğu propagandası ile ‘istifa edin, sendikasız aramızda çözelim’ gibi çağrılara rağmen işçiler sendikasız bir çözümü kabul etmedi. Sendikanın işyeri temsilcileriyle görüşen yetkililer, süreci uzatarak işçilerin iradesini kırmaya dönük çabalarda bulundu. Ancak bu çabalar boşa çıkarıldı ve işçiler ilk günde olduğu gibi birlikte mücadeleyi sürdürmekte kararlı. TARİŞ, süreci kendi lehine çevirmek için işçilere kademelerine göre yüzde 15 (maaşı yüksek) yüzde 16 (kapsam dışı) ve yüzde 23 (asgari ücret seviyesi) zamlar yapıp net 7 lira kıdem farkı da vererek işçiyi bölmeye çalışmıştır. Fakat işyeri komitesi yapılacak zamların tüm arkadaşlara yapılan anketlerden belirlendiğini ve sözleşme altına alınmadan da mücadeleden vazgeçmeyeceklerini açıkça belirtmiştir. Yapılan zamlar sonrası, sürecin nasıl ilerlemesi gerektiğine dair fabrikada işçiler arasında referandum yapılmıştır. Yapılan referandumda, işverenin sendikayla masaya oturması ve işçilerin bütün taleplerinin müzakere edilerek sonuçlandırılması kararlılığı ortaya çıkmıştır. Bazı bölümlerde sandıkları bile aşan bir iradeyle işçiler, sendikamızla birlikte taleplerini alana kadar mücadele edeceğini belirtmiştir. Sendikamızın Ege bölge temsilcisi Mazhar Uzbek ve sendikamızın işyeri temsilcileri, işverenin bir an önce masaya oturmasını ve bu sorunların masada tartışılarak çözülmesini TARİŞ yetkililerine bir kez daha bildirdiler.”

SÖZLEŞME SÜRECİ BAŞLASIN

Gelinen noktada oluşturulan ücret politikalarıyla bu işin devam etmesinin mümkün olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar denildi: “TARİŞ’in de kooperatif kültürüyle donanmış bir birlik olarak işçilerin birliğine ve ortak iradesine saygı duyması gerektiğini belirtiyoruz, işçilerin kaybettiği haklarının giderilerek ücret politikalarının düzenlenmesi gerektiğini talep ediyoruz ve bu konuda ısrarımız sürecektir. Bunun için kooperatif yönetimine ve kooperatif bileşeni ailelerimize, çalışan arkadaşlarımızın yeniden hatırlanması ve sendika taleplerinin kabul edilerek toplu sözleşme sürecinin hızlıca giderilmesi çağrısını yeniliyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bayram öncesi Diyarbakır: Sokak hareketsiz, pahalılıktan şikayet var

SONRAKİ HABER

Tüm Köy Sen: Şirketlere hizmet eden uygulamalara son verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...