17 Ağustos 2018 16:11

Bankaların TL alımında 'forward' işlemlerine sınırlama

BDDK, bankaların Türk Lirası alımında 'forward' işlemlerine 'yasasl öz kaynağın yüzde 25'i' sınırlaması getirdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) bankaların Türk Lirası alımında forward işlemlerine "yasal özkaynaklarının %25’ini geçememesi" sınırlaması getirdi.

BDDK'nın açıklamasının tamamı şöyle:

"Bilindiği üzere bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %25’ini geçemeyeceği, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacağı, bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenemeyeceği, söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacağı daha önce kararlaştırılmıştı. Bu defa, yukarıda belirtilen sınırlama kapsamına, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerinin de dahil edilmesine karar verilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

FORWARD İŞLEMİ NEDİR?

Forward, ileri bir tarihte teslimi söz konusu olacak herhangi bir malın vadesinin, fiyatının ve miktarının bugünden belirlenerek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Asıl dert kapaksız kurban ve artan maliyetler'

SONRAKİ HABER

Borcun bedeli artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...