17 Ağustos 2018 23:41

'Asıl dert kapaksız kurban ve artan maliyetler'

Müşteri bekleyen hayvan yetiştiricileri, zamlardan ve artan maliyetlerden dert yandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Miraç PAYÇU
Müjde ERTAŞ
İstanbul

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bin bir zorlukla yetiştirilen kurbanlıklar İstanbul’da alıcı bekliyor. Bahçelievler ve Şişli’deki yetiştiriciler, kapaksız hayvan ve artan maliyetlerden şikayetçi.

Kurbanlık hayvan satışı yapan Enver Karabalık, “Kurban pazarında büyükbaş hayvan fiyatları geçen seneye göre bin ile bin 500 lira arasında artı” diyor. Geçen seneye göre yem ve saman fiyatlarına zam geldiği için hayvan satışlarına da zam geldiğini ifade ediyor.  

‘KAPAKSIZ KURBAN SATILMAMALI’

“En büyük sıkıntı satılan mallar içinde kapaksız hayvanlar” diyen Karabalık,  “Bu pazarı gez 4-5 çadır hariç birçoğu kapaksız mal satıyor. Bu kabul olmaz, adak sayılmaz. Belediyenin gelip bakması lazım” diye dert yanıyor.

Bir diğer yetiştirici Akın Cengiz ise artan maliyetlerden şikayetçi: “Bundan 20 sene önce iki kilo et ile bir çuval yem alıyordum. Et fiyatı ne kadar yükselirse yükselsin yem de aynı oranda yükseliyor.” Cengiz alıcıları özendirmek için de “Büyükbaş her zaman karlıdır” diyor.

ZAMLAR SATIŞLARI DA ETKİLEDİ

Bahçelievler’den sonra Şişli kurbanlık pazarına geçiyoruz. Hayvan yetiştiricisi Burak Aktaş,

“Şu an kurbanları aldığımız fiyata satıyoruz” diyor yakınarak. Pazar yerinde az hayvan olduğu için küçükbaş ve büyükbaş hayvanların fiyatının artığını söyleyen Aktaş, bu durumdan tekelleri sorumlu tutuyor. Vatandaşın büyükbaş  fiyatları yüksek olduğu için küçükbaş hayvanlara yöneldiğini söylüyor. Aktaş, normalde 150-200 hayvan işaretlemeleri gerekirken bunun çok altında kaldıklarına dikkat çekiyor.

Aktaş daha önce konuştuğumuz Karabalık’tan farklı olarak dolardaki oynamaların da pazarı etkilediğini söylüyor: “Hayvanlar tırla geliyor. Mazota da zam geldiği için fiyatlarda haliyle artış oluyor. Böylece hayvan da pahalılaşıyor. Hayvan diyelim kendi yerinden 20 liraya geliyor. Yol ile birlikte 25 oluyor. Kirası, işçisi, samanı derken 27 liraya kadar çıkıyor. Bizim de bu durumda pek bir bir kazancımız olmuyor. Çünkü vatandaşlar pazardaki fiyatı pahalı buluyor ve kurbanlık alamıyor. Bu da bizleri üzüyor.”

ÖNCEKİ HABER

GYA'nın maaşını ödemediği inşaat işçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Bankaların TL alımında 'forward' işlemlerine sınırlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa