17 Ağustos 2018 08:25

Cerattepe Buluşmasına valilik yasağı

Artvin Valiliği, Cerattepe Buluşmasına bayramı gerekçe göstererek izin vermedi

Fotoğraf: Özer Akdemir/EVRENSEL

Paylaş

Özer AKDEMİR

Artvin Valiliği Kafkasör yaylasında yapılması planlanan Cerattepe Buluşmasına bayram tatili yoğunluğunu gerekçe gösererek izin vermedi. Yeşil Artvin Derneği valiliğin bu yasakçı tutumunu kınayarak tüm Artvinlileri Kafkasör yaylasında piknik yapmaya çağırdı.

30 YILI BULAN CERATTEPE MÜCADELESİ

Artvin'in tepesinde işletilmek istenen altın madenine karşı yıllardır direnen Artvinliler, bu süre boyunca sürekli bir şekilde devlet kurumlarının engellemelerine maruz kaldılar. Artvin'in içme suyu havzasında yer alan altın madeninin kent açısından bir yıkım olacağını ortaya koyan bilimsel verilere, mahkeme kararlarına ve neredeyse kentin tamamının karşı çıkışına rağmen AKP hükümeti Cerattepe'de altın işletilebilmesi için yandaş sermayedar Cengiz Holdinge her türlü kolaylığı sağladı. Cerattepeye iş makinelerinin çıkarılmasını önlemek için Kafkasör yaylasına  giden yolu araçları ile tıkayarak barikat kuran Artvinliler, kente gönderilen 7 ilin polis ve jandarmasının gazlı joplu saldırısına üç gün boyunca direndiler. Daha önce "ya Artvin ya maden" diyerek madenin işletilemeyeceğine karar veren mahkemeler de bir süre sonra bu kararı veren hakimlerin sürgün edilmesi sonrası yeniden açılan dava da bu sefer tam tersi kararlar verilerek hukuksal olarak altın madeninin önünü açtılar. İş makinelerinin zorla Cerattepeye çıkarılmasından birkaç ay sonra maden alanına yapılan inceleme gezisinde gazeteciler şirketin doğa talanına şahit oldular.  Tüm olumsuzluklara rağmen Artvinliler 30 yılı bulan Cerattepeyi koruma mücadelesini kararlılıkla devam ettiriyorlar.

OHAL ARTVİN'DEN KALKMAMIŞ!

Bu mücadelenin bir parçası olarak Türkiye'nin dört bir yanındaki Artvin Dernek ve Vakıfları ile Yeşil Artvin Derneği tarafından 19 Ağustos'ta yapılması planlanan “Cerattepe için Artvin Buluşması” Artvin Valiliğinin engeline takıldı. OHAL sürecinde aylarca kentteki gösteri ve toplantıları yasaklayan valilik, OHAL'in kaldırıldığının ilan edilmesine rağmen adeta bunun Artvin için geçerli olmadığına dair bir karara imza attı. 

YANILMIŞIZ!

Konuyla ilgili Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan imzasıyla yapılan açıklamada, dernek olarak Cerattepe Buluşması için Artvin Valiliğine 25 Temmuzda izin başvurusu yaptıklarını belirtildi. Kafkasör yaylasında piknik ve Çoruhparkta konserler şeklinde yapılması öngörülen etkinliklere OHAL’in kalkmış olmasının da memnuniyeti ile bu kez izin verileceğini düşündüklerini ifade eden Karahan,  "İzin taleplerimizin artık kabul edileceği ve bu kez bir kişi değil, tüm halkın söylediklerine bir kez olsun kulak verileceğini  düşündük doğal olarak. Yanılmışız!" dedi. 

EN HAFİF DEYİMLE DEMOKRASİ AYIBI

Valiliğin üç hafta önce yapılan izin başvurusuna önceki gün gönderdiği yanıtla “Etkinliğin Bayram tatiline denk geldiği, çok sayıda turist olduğu, yoğunluğun bayramlarda arttığı ve vatandaşların mağduriyetlerinin olmaması .... “ gerekçeleriyle izin vermediğini dile getiren Karahan, "Toplumun en masum taleplerini bile karşılayamamak, öte yandan bir kente ve ülkeye ciddi zarar verdiği ortada olan bazı özel kişilerin her türlü talebine büyük bir aşk ile olumlu cevap vermek, en hafif deyimle bir demokrasi ayıbıdır" dedi. Yapmak istedikleri etkinlikte sadece doğayı ve çevreyi koruma içerikli konuşmalar yapılacağını aktaran Karahan, "etrafa asit maden suyu, civa ve ağır metal, milyonlarca ton hafriyat atmayacak, suları zehirlemeyecek, ormanları kesmeyecektik. Sahi bunlar olurken sayın valiliğimiz bir şeyler yapıyor mu? Mesela derelerin suyunu bir kez tahlil ettirdiler mi? Ormanlara dökülen hafriyatlara ilgili falan ve filan sayılı yasa ve yönetmeliklere göre gereğini yaptılar mı? Yoksa bu makamın görevi toplum sağlığı yerine konuşanları susturmak mıdır? Biz yine de hatırlatalım dedik. Bir Vali’nin görevi toplumuna kulak vermektir. Artvin halkı bir  vatan haini muamelesi görmekten bıkmıştır ve ziyadesiyle incinmiştir. Bunu muameleyi hakkedecek hiç bir şey yapmamıştır?" dedi.

KAFKASÖRDE PİKNİK YAPACAĞIZ, VALİ DE DAVETLİ

Yeşil Artvin Derneği olarak, Artvin Valiliğini kendi ayıbıyla baş başa bırakarak, iptal edilen etkinliklerin yerine Kafkasör Mesire yerinde tüm Artvinlileri ve Artvinin misafirlerini piknik yapmaya davet ettiklerini belirten Karahan, "Lütfederlerse Sayın Vali de bayramlaşmak için pikniğimize katılabilirler. Bunun için bir izin talebine gerek bulunmamaktadır. Biz iyi biliyoruz ki “Vatanseverlik, ülkeyi sevmektir, hükümetleri değil” Artvin halkı defalarca kanıtlamıştır vatanseverliğini. Madene karşı olunduğu için vatan haini madenciyi sevince vatansever olunmuyor" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da AKP Kongresi nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak

SONRAKİ HABER

Bayram öncesi Karşıyaka Belediyesi'nde maaş krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...